Berta Sándor

Növekvő ellenállás a német rádiódíj kiterjesztése ellen

A schleswig-holsteini szövetségi tartományi parlament frakciói egyértelműen elutasítják, hogy jövő év január elsejétől a rádiódíjat kivessék a számítógépekre is. Bár az új díjfizetési kötelezettség elsősorban a cégeket terheli és csak másodsorban a magánszemélyeket, a döntés így is óriási vihart kavart.

Mint ismeretes, a német szövetségi tartományok miniszterelnökeinek tanácsa elfogadta a nyolcadik Hírközlési Állami Szerződés módosítását célzó javaslatot, így 2007. január elsejétől már az internethozzáféréssel rendelkező számítógépek és notebookok, valamint az internetezésre alkalmas mobiltelefonok és más mobil készülékek után is rádió- és televíziódíjat kell majd fizetni Németországban.

A CDU és az SPD képviselői bejelentették, hogy szeretnék elérni a határozat kétéves felfüggesztését. Szintén a törvénymódosítás ellen vannak az FDP és a Zöldek is. Petra Brautigam, az SPD frakciójának szóvivője és Karl-Martin Hentschel, a Zöldek schleswig-holsteini frakciójának vezetője egyaránt hibásnak tartja a lépést, még akkor is, ha azt korábban megszavazták. "Megváltozott a véleményünk" - érveltek a politikusok.

A helyi gazdasági szervezetek, kamarák, főiskolák és egyetemek szintén élénken kritizálták a 2007. január elsejétől hatályba lépő törvénymódosítást. A Schleswig-Holsteini Digitális Gazdaság nevű szervezet Peter Harry Carstensen (CDU) helyi miniszterelnökhöz írt levelében a díj teljes eltörlését követelte. Jens Hunge, a társaság elnöke szerint egy vállalat esetében nem lehet elkerülni, hogy ne dolgozzanak internetezésre képes számítógépekkel. "Erre már csak azért is szükség van, mert a német kormány arra kötelezte a cégeket, hogy elektronikus úton jelentsék be a forgalmiadó-előrejelzéseiket és a társadalombiztosítási adatokat. S erre jön most még az új díj is" - nyilatkozta a szakember.

A kieli Christian Albrechts Egyetem rektortanácsának tagja, Oliver Herrmann is úgy vélte a díj csak felesleges plusz terheket ró az oktatási intézményekre. Szintén így nyilatkozott Constantin Kinias, a Kieli Főiskola rektora is, aki elmondta, hogy csak náluk 1800 internetezésre alkalmas számítógép van, ami 367 848 eurós plusz éves terhet jelentene a főiskola számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pTk #6
    vszeg háborognánk, ahogy a fibernet is emelt, mindenféle megszólalás nélkül nálunk , amikor kb 4 honapja vagyunk elöfizetők :) valahol van is rola cikk, az indexen asszem :) (vagy homár nemtudom... nem én irtam :) )
  • HUmanEmber41st #5
    Nem tudom, itt M.o.-n mit szólnátok hozzá, ha megemelnék az előfizetési díjat havi 2 000 FT-al???
  • BobaFett #4
    cirka 200 euro /év adó a semmiért ?
    Látom azért másholis vannak "okos" politikusok :S
  • SuperCow #3
    Az mindegy .. ha van rádióhallgatásra alkalmas eszközöd akkor megadóztatják. Nem érdekel senkit, hogy mit csinálsz vele de alkalmas rá. Nagy szemétség ez az adó vagy díj , ki hogy nevezi.
  • gregor #2
    És mi van ha valaki netezik,de nem hallgat neten rádiót,annak mért kéne fizetni?
    Egyébként tegnap ugyan itt -sg-n-olvastam,hogy Európában 20 millioan hallgatnak neten rádiót.
  • strogg #1
    Nanana!
    Csak ne adjunk ötleteket banán köztársaságunk politikusainak jo. :)