Gyurkity Péter

A Google köteles kiadni felhasználói adatait

Egy brazil bírósági döntés arra kényszerítheti a keresőcéget, hogy kiadja az Orkut közösségi háló gyanúsnak ítélt felhasználóinak adatait, beleértve IP-címüket is. A vállalat egyelőre ellenáll.

Hírügynökségi jelentések alapján úgy tűnik, a dél-amerikai ország bekeményített a hosszú ideje tartó vitában. A most meghozott bírósági döntés ugyanis arra kötelezi a céget, hogy 15 napon belül adja át a helyi hatóságok által kért információkat, hogy beazonosítsák és megfelelő módon megbüntessék a kifogásolható módon viselkedő állampolgárokat. A fő cél a rasszisták és a pedofilok kiszűrése.

A döntés értelmében minden ilyen esetben napi 23 ezer dollárra, azaz mintegy ötmillió forintra büntethetik a céget, amennyiben megtagadja a szükséges adatok átadását. A brazil illetékesek szerint ugyanis a Google hajlamos szemet hunyni a hálózatán zajló törvénytelenségek és az ugyanitt elhangzó kijelentések felett, miközben a kifogásolható személyek és tevékenységek aránya folyamatosan emelkedik. Tavaly a drogkereskedők, idén pedig a pedofilok kerültek középpontba, miután helyi ügyészek rámutattak, az Orkut valóságos menedékhely ezen személyek számára.

A keresőcég eddig azzal védekezett, hogy az adatokat amerikai szervereken tárolják, a helyi iroda pedig az értékesítésen és marketingen kívül semmi mással nem foglalkozik. Az adatok kiadására tehát semmiképpen nem kerülhet sor, mivel ebben az amerikai törvények szerint kell eljárniuk, egy másik ország követelése nem sokat nyom a latban. Brazília természetesen másképp gondolkodik, és ezt a szövetségi bíró mostani döntése is megerősíti. "Az ügyészek által megvizsgált képek és üzenetek brazil állampolgároktól származnak, akik az ország területéről vették igénybe a szolgáltatást, így nincs jelentősége annak a ténynek, hogy az adatokat az USA-ban tárolják" - áll az ítéletben.

A Google egyelőre nem kommentálta a hírt. Eddig egyenesen abszurdnak tartották az ügyet, kíváncsian várjuk, mit szólnak a fejleményekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #30
    Jah ez is igaz, csak épp amikor megkaptad a jogsid, akkor már tudtad, hogy a rendőr megállíthat, bármikor. Nem utólag derült ki számodra, hogy az út szélén flangáló fakabátnak mi a funkciója.
    Visszatérve a cikkre, sok olyan ember, aki ezt az oldalt esetleg látogatta, de nem követett el semmi törvénytelenséget és nem is tudott a arról, hogy ez "pedofilkánaán" (biztos vagyok benne, hogy jórészük ilyen volt), szted regisztrál az oldalara, ha tudja hogy az adatait kiadják 3. félnek?
    Az hogy ki a gyanús az szubjektív dolog, és mindenképpen több kell pl.: egy motozáshoz-házkutatáshoz, mint pár olyan meglátogatott weboldal ahol megkérdőjelezhető törvényességű dolgok vannak.
  • halgatyó #29
    Kiegészítésül: nem akarom a bűnözőket védeni, de napjainkban sajnos mintha az államapparátus kezdene egy kissé elharapódzni... Az igazi bűnözők büntetlenek maradnak, a dolgozó középosztály kirablása, megsemmisítése egyre nagyobb lépésekben folyik (off példa: nyugdíjkorhatár emelés a várható életkor főlé).

    A "terrorista" kifejezést naponta sokszor hallhatjuk. A "szabadságharcos" szót soha. Közben sok terrorcselekmény igencsak gyanút keltő. (Pl. az irakban ugyan kinek érdeke, hogy a siiták és a szunniták egyásnak ugorjanak néhány robbantás miatt? Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy nem valamelyik állam titkosszolgálata áll a merényletek mögött, amikor a különféle iszlám csoportok irtják egymást -- látszólag)

    Szóval: én mostanában az államhatalom álarcába bújt maffiaszerű bandától jobban félek, mint néhány magányos elmebetegtől.
  • halgatyó #28
    "Aki gyanus alak miért viselkedik úgy, hogy gyanut kelt" attól félek, ez a hozzáállás messzebbre és rosszirányba is vezethet.

    A történelmet végiggondolva látható, hogy az ártatlanok tömeges megvádolásával és fizikai-egzisztenciális elpusztításával sokkal nagyobb károkat okoztak mint az az egy-két bűnöző (terrorista, pedofil, stb), akikre HIVATKOZVA az államapparátus "dolgozott".

    A bíróságok "pártatlanságát" pedig nem kell bemutatni. Vannak erre hazai példák szép számmal. (Gondolj a fizetőparkolás-rablási rendszert üzemeltetők korlátlan jogaira, részükről a bizonyítási kényszer hiányára, a behajtás durvaságára, stb)

    A törvény és "igazság" egyre mélyebbre süllyed manapság minden gondolkodó ember szemében. Sajnos.
  • Zivos #27
    A gyanu, az csak gyanu. Ha nem igazolodik, akkor torlodik minden. Na persze ... Orokre megmarad, es ki tudja mire hasznaljak fel. Mondjanak konkretumot, es akkor teljesen jogos a kikeres, addig nem.

    Tudod a Nagy Testver (szeretne) figyel teged.

    Es ennek tobb a hatranya, mint az elonye. Aki maskepp gondolja az nem tud gondolkodni, vagy epp az ellenkezo oldalon all.
  • maestro85 #26
    Csak példálóztam, nem kevertem. Az egész itt alapszik: "Egy brazil bírósági döntés arra kényszerítheti a keresőcéget, hogy kiadja az Orkut közösségi háló gyanúsnak ítélt felhasználóinak adatait, beleértve IP-címüket is" Boccs... Aki gyanus alak miért viselkedik úgy, hogy gyanut kelt, nyilván valami bibis körülötte, nem árt ha megvizsgálják, ennyi! Ha kacskaringozól az úton az autóddal, jogosan állít meg a rendőr, hogy ittál-e vagy nem, mert gyanus a vezetésed, pedig te csak a budapesti kátyúkat kerülgetted, amit persze ő nem látott távolról ücsörészve a trafipaxos kocsijában...
  • Indigo #25
    Szerintem nem keveri, és érthetően fejezte ki magát, a hiba az Ön készülékében lehet... A brazil kormány helyében meg betenném az ajtót a guglinak, ha nem működnek együtt.
  • arty #24
    kicsit összekeveredtek az agyadban a dolgok :) google meg az itthoni korrupció??? kissé merész :D
  • maestro85 #23
    Bocs nekem vannak elveim, mégpedig inkább a kiskorúakat és a kisebbségieket(akiekt nagyon nem szeretek mert szarnak dolgozni), szemben teveled aki a hülye törvények miatt inkább hagyja hadd működjenek a pedofilok. De hát ez a bürökrácia, valszínű nem egy értelmes család nevelt fel, ha így látod a helyzeted. Most mondhatnám, hogy ez legyen a te bajod, de sajna nem mert egy országban élünk, így az enyém is. :P
    Különben is a google mit erölködik egy ország ellen, és egy bírói határozat ellen? De hát hasonlóan ússza meg idehaza az össze korrupt ember is. Lehetne ragozni. Nem tudom, hogy ilyennek mint te milyen alapon ekkora szád, hogy egyből engem ajnározol, miközben én embertársaimat védeném, ha sok bunkó nagy multival szemben. Azt hiszed nekem nem futott végig a fejemen az adatvédelem? De azokét akiket megfigyeltek simán kiadnám. A többi tag meg inkább örül, Google meg figyelmeztett hogy minden rendben mindenkiét tisztességesen kezeljük, kivéve a törnyvénnyel ellenszegülőket. és akkor mindenki örülne. Kivéve téged, mert te kivonulnál tüntetni a pedofilok mellett!
  • Peti0011 #22
    Én a gooogléval vagyok
    Hajrá Gooogle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • asdasd22 #21
    Valamire rá kell fogni, hogy miért akarnak adatokat..
    A slágerlista éllovasai a
    terroristák,
    pedofilok.
    Másról meg igy hirtelen nem is hallottam...