Berta Sándor

Arc- és tárgyfelismerési funkcióval bővül a Picasa

Nem adja fel ambíciózus terveit a Google. A vállalat most megvásárolta a Neven Vision nevű céget és azt tervezi, hogy az így a tulajdonába került technikákat mielőbb beépíti a Picasa képkezelő szoftverébe.

A Neven Vision megvásárlása számos előnnyel kecsegtette a Google-t. Ezek egyike az, hogy a cég a képek elemzésének területén számos szabadalommal rendelkezik és sok technikát fejlesztett ki. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre alighanem a Picasába beépítendő arc- és tárgyfelismerési megoldás számíthat, amelynek egyaránt használható digitális fotók és videók esetében. Az iScout nevű terméket a mobil marketingalkalmazások számára fejlesztette ki a Neven Vision és lehetővé teszi, hogy a mobil kapcsolatokban a felhasználók képeket is felhasználjanak. Egy mobiltelefon-tulajdonosa az iScout segítségével lefotózhatja például egy adott termék képét vagy pillanatfelvételt készíthet egy reklámról, majd tetszőleges címzettnek elküldheti.

De a Neven Vision technikáinak köszönhetően lehetővé válik például egy a mobil készülékekkel rögzített fotó beküldése után, hogy a rendszer megmondja név szerint kit vagy milyen árucikket ábrázol a felvétel. Épületek esetében a fotó beküldője részletes leírást kaphat, míg egy cég székházáról készített felvétel esetén azt is megtudhatja, hogy konkrétan hol található az adott épület és mik helyezkednek el a közvetlen környezetében. A megoldás a tervek szerint összeköthető lesz a Google Maps vagy a Google Earth szolgáltatásokkal is, így az emberek még precízebb és kimerítőbb információkhoz juthatnak majd.

A Neven Vision arc- és tárgyfelismerési technikája azért is érdekes, mert a segítségével megállapítható, hogy egy személyről készült két felvétel között mikben vannak eltérések. Például láthatóvá válik, ha más volt a megvilágítás, mások az arcvonásai vagy más pózban állt vagy ült. Érdekesség, hogy a felvételek összehasonlításakor használt sablon mérete mindössze 1 kilobyte.

A Google azonban nem ül a babérjain, hanem már a Riya megvásárlását fontolgatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #6
    Gugli 4ever
  • AnonyX #5
    Jaja. Google a király. Egy nagyon szimpatikus vállalat.
  • Hegyikecske #4
    nagggyon jóóó, ha ez bejön akkor megint igaz lesz erre is h amibe a kugli belefog az csak jó lehet :))
  • TH448 #3
    Kivéve az enyémet, én azt sem jegyzem meg sokszor, amit kellene, nemhogy sok arcot. :D:D
  • Macc #2
    Hat ja, meg a szovegfelismerok is eleg benak, pedig az aztan a legegyszerubb mind kozul, de azok is keptelenek peldaul egy rendes kezirast felismerni.
  • wanek #1
    Én elég szkeptikus vagyok ezekkel a felismerő rendszerekkel kapcsolatban. Láttam már párat, de egyik felejthetőbb volt, mint a másik. Viszont embertelen drágák. Papíron persze mindegyik kiváló volt, de a gyakorlatban elhasalt mindegyik.
    Felismerésben egyelőre az emberi agy verhetetlen.