Berta Sándor

Visszavonta kártérítési igényét a Foxconn

A széles nemzetközi tiltakozás hatására kénytelen volt visszakozni a Foxconn márkanevet birtokló Hon Hai Precision Industry és elállt attól, hogy 3 millió eurós kártérítést követeljen a China Business News két újságírójától.

Mint ismeretes, korábban a Mail on Sunday nevű brit lap komoly visszásságokra hívta fel a figyelmet az Apple iPod készülékeinek gyártásával kapcsolatban. Az Apple vizsgálatot indított, azonban a szakemberek csupán hiányosságokat találtak, komoly visszásságokra nem derítettek fényt. A Foxconn vezetőit azonban feldühítették az alaptalan vádaskodások és beperelték az ügyről tudósító China Business News újság két munkatársát, kérve a bíróságot, hogy kötelezze Wang You-t és Weng Baót összesen 3 millió euró megfizetésére.

A legújabb sajtóértesülések szerint viszont a Foxconn a nemzetközi tiltakozás hatására kénytelen volt visszavonni követeléseit és már csupán egy jelképes 10 eurócentes kártérítést kér a két riportertől. Ezenkívül a vállalat beadványában azt kérte az ügyben eljáró shenzheni bíróságtól, hogy szüntesse meg az újságírók vagyonának lefoglalását.

A két tollforgató bűne az volt, hogy nem elégedtek meg a Mail on Sunday brit lap tudósításával, hanem maguk is oknyomozásba kezdtek és többek között kiderítették, hogy a longhuai üzemben ezer dolgozó betegedett meg a nem megfelelő munkakörülmények miatt. Ezenkívül például három nő összeesett a munkapadja mellett, mert nem kaptak elég pihenőidőt.

Azonban újabb fordulatot jelent, hogy a Wang You és Weng Bao mellett a legújabb beadványban már az újság, a China Business News lap is a vádlottak padjára került. A Hon Hai Precision Industry a kínai gazdasági minisztérium adatai szerint tavaly a legnagyobb exportőr volt, összesen 14,47 milliárd dollár értékben szállított különböző termékeket külföldre. Mindenesetre az elhúzódó vita sem az Apple, sem a Foxconn számára nem tesz jót és komoly foltot ejthet mind a két vállalat jó hírén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Hát ja, csak az a különbség, milyen elvekkel hitetik el az emberekkel, hogy a vezető réteg az ő érdekükben tesz bármit is.
  • bundee #5
    ki dolgozik havi 40 dolcsiert? HAt nehany tizmillio ember biztosan... 1.3 milliard emberbol van kb. 500 millio szegeny - barmit dolgoznak egy keves penzert...
  • Inquisitor #4
    Csak azt nem értem ki dolgozik havi 40 dollárért Kínában, mert halál nem passzol másoktól hallott kinti életszinvonalhoz ...
    Ha csak nem a rengeteg bevándorló, akik az építkezéseken is bagóért dolgoznak. (Afrikaiak, meg pár nagyon csóró délázsiai országból ...)
  • Sir Quno Jedi #3
    Kínai is ugyanolyan érték alapú politikát folytat, mint napjaink bármelyik kizsákmányoló hatalma. Ebben nem sokban különböznek pl. az USA-tól. Így a pénz beszél, kutya meghal...
  • sgbo #2
    éljen a kínai "kommunizmus"...
  • Sir Quno Jedi #1
    Ha kifizetnék azt a "jelképes 10 euro-s" kártérítést, azzal nyilvánosan elismernék, hogy a cégnek van igaza és ők hazudtak! A Foxconn-nak ez is megfelelne természetesen (nekik a 3milka is "jelképes")! Ilyen a világ, a pénz uralja, így a multikkal felesleges ujjat húzni, mert már azelőtt veszítettél, mielőtt belefogtál volna. A rabszolgamunka pedig folytatódik (akárcsak pl. a Fabergé-nél).