Berta Sándor

Nevét félti a Google

A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető cég nem akar a walkman és a Sony sorsára jutni. A cél egyértelmű: megakadályozni, hogy a Google, mint márkanév elveszítse varázsát.

A probléma nem új keletű, a kérdés már eddig is számos cégnek okozott komoly fejtörést. A legjobb példa talán a Sony és a walkman esete. A walkman kezdetben egy készülék neve volt, ami aztán fokozatosan a hordozható magnólejátszók szinonimájává vált. Hasonlótól tart most a Google és nem alaptalanul. Az angol nyelvű szótárakban ugyanis már előfordul a "to google" kifejezés, ami a Google-lel való online keresést jelöli. A német helyesírási lexikonban is már két éve megtalálható a googeln ige, nemrég pedig átvette a Merriam-Webster's Collegiate Dictionary is. A Google szó így nagybetűvel június óta szerepel az Oxford English Dictionary szótárban is.

Az amerikai vállalat persze ezt nem nézi jó szemmel. Számos ügyvédi levélben figyelmeztette a kiadókat, hogy a Google egy bejegyzett márkanév. "Teljesen egyértelmű, hogy meg kell különböztetni, hogy a Google szóval a Google-lel való vagy az általános internetes keresést akarjuk jelölni. Ez márkanév-kérdés" - nyilatkozta a vállalat egyik szóvivője a brit Independent lapnak.

A bloggerek különbözően reagáltak a cég felháborodására. Az egyik tábor szerint a cég vezetői ezzel a lépéssel azt bizonyították be, hogy teljesen elveszítették humorérzéküket, míg a másik csoportba tartozó felhasználók szerint teljesen természetes és normális dolog, hogy a vállalat kiáll márkaneve védelme mellett, hiszen ha nem így tenne, akkor gyorsan elveszítheti az elnevezés exkluzív használati jogát.

Mindenesetre egy dolgot elért az amerikai cég: a közvélemény továbbra is megosztott maradt általában Google-ügyben és az emberek újra foglalkoznak a vállalattal. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy meddig hajlandó elmenni az igazáért a társaság és hogy az ügyvédi leveleket követik-e majd esetleg perek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #43
    Angolban ballpoint pen, de akivel eddig angolul beszéltem (akinek ez az anyanyelve) mindig biro-nak hívta. És a tanárunk és ezt szerette
  • Chappy #42
    Szerintem itt nagon le lesz szarva a google. Mert teljesen elterjedt. Felénk többen használjuk a megyek guglizni meg ilyesmi kifejezéseket. Szedjék ki a szütárból, baszhatják, ha elterjed...
  • noss #41
    mindig is azok voltak, nem?
  • randomly #40
    Hali!

    Kuka, Freon, hmmm több nem jut eszembe.

    rand
  • mad mind #39
    A golyóstollat sok országban biro-ként ismerik a feltalálója neve után, akit Bíró László Józsefnek hívtak. Szerintetek ellene volt? A Google vezetői tényleg pénzemberré váltak, ha ez nekik problémát okoz.
  • Picivizipaci #38
    Csak 1 gyors OFF.
    1, a világ első működő képes fénymásolóját a II. vh előtt Németo-ban csinálták és gyártották DEVELOP márkanév alatt, (ma már a cég csak Minolta klónokat gyárt)
    2, A XEROX a fénymásolást mint xerorafikus eljárást az usa-ban a háború után szabadalmaztatta.
    Mindenki vonja le a következtetés ha akarja.
  • Kaadi #37
    a Google boldog lehet a hogy a markaja egyenlo lesz a szolgaltatas fogalmaval. a minap fordult elo hogy egy kollegank feldobott egy kerdest, es habar mind a negyen tudtuk a valaszt, egyszerre mondtuk neki hogy keresse meg a Google-al. kozhellye valt a teny, hogy gyakran nehahy billentyuvel tobb es jobb infot kapsz mint akar 5-6 ismeros megkerdezesevel... es sokkal gyorsabban. ez a Google!
  • Tlaloc #36
    Valaki írta hogy az Amiga játékgép ismerete sokkal inkább alap, mint a Xeroxé. Szerintem nem, már csak azért is, mert egy nagyon fontos találmányuk volt, a fénymásoló. Ami azért százszor fontosabb, mint egy játékkonzol. Akármilyen legendás játékkonzol is legyen.

    A márkanévtől pedig én is félnék, akármelyik marketinges meglássa, hogy ha egy márkanévből, akármilyen speciális is, ha elköznapiasodik nem csak magára a márkára fog utalni. Például évekkel ezelőtt egy ismerősöm ha letöltött bárhonnan bármit, ő azt "lenapszterezi".
  • Gerygrey #35
    Nem csoda, hogy a Xerox-ot sem ismered, hisz alapfogalmakkal sem vagy tisztában

    Nem azt mondtam hogy nem ismerem, csak nem tartom olyan kaliberű cégnek az irodatechnika terén mint mondjuk a HP vagy az Epson. Ettől még lehet hogy sokkal jelentősebb, ez szigorúan saját vélemény. Amúgy milyen alapfogalmakkal nem vagyok tisztában?
  • Gerygrey #34
    ha egy "kezdő" leül az internet elé, és keresni akar vmit, tuti, hogy rögtön a google.com-ot fogja beírni...

    Nem, ha egy kezdő leül az internet elé, akkor teleszpemmel egy fórumot vagy felmegy egy DC hubra vagy chatszobába nyavajogni, és akkor a többiek jönnek a google a te barátod típusú segítséggel :)