Berta Sándor

Fontosabb a másolásvédelem a magáncélú kópiáknál

Precedens értékű ítéletet hozott a francia fellebbviteli bíróság. A döntés értelmében a különböző művek védelmének joga erősebb, mint a felhasználók magáncélú másolatokhoz fűződő joga.

A fellebbviteli bíróság határozatával megsemmisítette a párizsi választott bíróság 2004 tavaszán hozott ítéletét. Két évvel ezelőtt a párizsi törvényszék kimondta, hogy a Mulholland Drive című filmet tartalmazó DVD-ről a Les Films Alain Srade és a Studio Canal cégek kötelesek eltüntetni a digitális másolásvédelmet és lehetővé tenni, hogy az alkotást megvásárló felhasználók magáncélú kópiákat készíthessenek a műről.

Maga a per több évvel ezelőtt kezdődött, amikoris egy férfi le szerette volna másolni a DVD-t, hogy azt édesanyja is megnézhesse, akinek csak videómagnója van. Mivel ez a digitális másolásvédelem miatt nem sikerült, bírósághoz fordult, mondván, bárkinek joga van egy megvásárolt filmről vagy zenei albumról magáncélra másolatot készíteni. Az ügyben a felperest támogatta az UFC-Que-Choisir nevű fogyasztóvédő szervezet is.

Az elsőfokú bíróság a férfinek adott igazat, az ítéletet azonban megfellebbezte a két érintett cég, a Les Films Alain Sarde és a Studio Canal, valamint az Universal Pictures Video és a Francia Videofilm-disztribútorok Szövetsége (SEV) is. Az ügyben másodfokon eljáró párizsi választott bíróság azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A cégek ekkor fordultak a francia fellebbviteli bírósághoz, ami végül nekik adott igazat.

A fellebbviteli bíróság indoklása szerint a magáncélú másolatok nem megengedettek, csupán egy afféle kiskaput jelentenek a szerzői és a szomszédos jogok alól. Vagyis a magáncélú másolatokhoz fűződő jog nem jár alapból minden felhasználónak. Az ítéletet a Heise német hírportálnak nyilatkozva üdvözölte Charlotte Lund Thomsen, a Nemzetközi Videofilm Szövetség (IVF) főigazgatója és Valérie Lépine-Karnik, a Filmproducerek Egyesületeinek Nemzetközi Szövetségének (FIAPF) képviselője is.

Az ítélet azért is érdekes, mert a francia Nemzetgyűlés a következő hetekben dönt arról, hogy megreformálják-e a szerzői és a szomszédos jogokról szóló törvényt. Ez azt jelentené, hogy egy néhány eurós havi átalánydíj fejében a felhasználók legálisan használhatnák a fájlcserélő hálózatokat. A francia kulturális minisztérium javaslata szerint viszont ezzel egyidejűleg kivennék a műsoros DVD-ket azoknak az alkotásoknak a köréből, amelyekről jelenleg magáncélra másolatok készíthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slylecz13 #45
    Sziasztok! Valaki nem tudna nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet másolásvédetté tenni DVD filmet, amit otthon rakok össze (VIDEO_TS)? Tudom nincs olyan program, ami teljesen biztos lenne, de ha már nem lehet egyszerűen felmásolni az már nekem I. osztályú lenne. A válaszokért előre is köszönet...


  • irkab1rka #44
    CSinálj egy ilyen céget és te is felülemelkedhetsz a jogon...
  • RoonS #43
    Komolyan mondom már attól is rókázni tudnék, ha meglátok egy ehhez hasonló témájú cikket, de amint végigolvasom...kifordul a belsőm.
    Jog a jog felett?? Ilyen van?
  • Ma2ska #42
    Ezért volt jobb a királyság. Az müködött. Egy jó király mindig tudta mi a jó a népnek. Ugyis most lesz választás, koronázzatok meg, és igérem annyit másoltok amennyit akartok.
  • Ma2ska #41
    Felháborodásotok jogos, most is, de tesznek rá magasról , most is. A demokrácia ebben a formájában nem müködik jól. A törvényeket bürökraták hozzák, és értelmezik, innentől fogva bármi lehetséges.
  • MEdievil #40
    ez annyira jó manapság már senkit nem hagynak élni csak a pénz számít.. az hogy hazamegy az ember 10 óra munka után és kicsit kikapcsolódna azt sem hagyják... persze ilyennel is csak az átlag emberek szívnak akik a kiadók élén vannak azokat nem kell félteni lesz holnap is ennivaló az asztalán de azért belehalna ha 2 millió dolcsival kevesebb pénzt kapna havonta...
  • wanek #39
    "Jo, hogy azt nem korlatozzak, hogy max 55 centis tv-n nezhetem legfejebb havonta egyszer, es ha mar egyszer valasztottam hangsavot akkor tobbet azt se lehet." - Nem véletlen, hogy át akarnak térni digitális műsorszórásra. Ott ugyanis akár ez is megoldható.
  • Lame #38
    Arrol nem is beszelve, hogy kulon mo miatt nem fognak masolasvedelem nelkuli termekeket kiadni. Ehhez osszefogas kellene.

    Szanalmas, hogy megveszek egy filmet es semmihez nincs jogom utana. Nem nezhetem meg masik regioban, nem masolhatom le. Nem jatszhatom le egy csoportnak.
    Jo, hogy azt nem korlatozzak, hogy max 55 centis tv-n nezhetem legfejebb havonta egyszer, es ha mar egyszer valasztottam hangsavot akkor tobbet azt se lehet.

    A masolasvedelmet torvenyileg be kene tiltani ugy ahogy van. Csak azt szivatjak vele aki megveszi az eredetit ...
  • dez #37
    "Mi van? Itt minden hozzászóló francia állampolgár?
    Nálunk nem így van, fölösleges pampogni. A francia és más országok törvényei nálunk nem érvényesek, csak a magyar törvények és jogszabályok."

    Nos, mint az alábbi hozzászólásokból láthatod, elvileg itt is-ott is joga van az embereknek a magáncélú másolathoz, és ha egy ilyen döntés mégis megszülethetett ott, ez nálunk is könnyen megismétlődhet (még ha nem is történik meg automatikusan). Ez a gáz.

    (ps. és még az én stílusom lekezelő, bah... )
  • Orltran #36
    Mielőtt nagyon összevesznétek. Amennyire én tudom, ezügyben már megtörtént a jogharmonizáció, és a magáncélú másolás kérdését az EU a tagállamok hatáskörében hagyta, a többi egységes. Persze minden változhat, de pl a franciáknál elvileg lehet ugye a korábbi itt olvasott hírek szerint p2p-n megosztani is, szal akkor ezt is várjuk szeretettel, h begyűrűzzön. :)