MTI

Franciaország: újabb lépés a fájlcserélés legalizálása felé

A francia kormány tovább lépett annak tervének a megvalósítása felé, amely a zenék és filmek internetes cseréjét tenné legálissá - ezzel a lépéssel keresztezve a szórakoztatóipar hosszú évek óta tartó kalózkodás ellenes erőfeszítéseit.

A francia kulturális miniszter, Renaud Donnedieu de Vabres szerdán áll a parlament kulturális és gazdasági bizottsága elé, hogy válaszoljon a képviselők témával kapcsolatos kérdéseire. A projekt aggasztja a zene-, film- és televízióipar cégeit, mert Franciaországot tenné az első olyan országgá, ahol - néhány eurós havi díj megfizetése után - korlátlanul lehetséges a fájlcserélés, az audió- és videótartalmak letöltése a kapcsolódó nettársak számítógépéről.

"Nagy figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását" - nyilatkozta Francine Cunningham, egy zenei kereskedelmi csoport, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) szóvivője. "Mindenféleképpen hosszú időnek kell még eltelnie, hogy az elképzelés törvénnyé váljon." A törvénytervezet a francia fogyasztói csoportok támogatják, olyan cégek támadják azonban hevesen, mint a Vivendi Universal, a világ legnagyobb lemezcégének, a Universal Musicnak tulajdonosa, melynek részesedése van az NBC Universal film- és televíziós társaságban is.

A francia filmes és zenei szervezetek élesen bírálták a törvényt, amely megfogalmazásuk szerint meggyilkolja munkáikat. Decemberben a francia kormány intézkedést hozott volna, amely a kalózmásolatok terjesztőit jelentős - akár 300 ezer eurós - pénzbüntetéssel és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. A képviselők később a tervezetet olyan kiegészítéssel látták el, amely licencdíj ellenében legalizálná a fájlcserélést. Geraldine Moloney, a Motion Picture Association in Europe szóvivője szerint mindennek jelentős hatása lenne az egész filmes világra, ám annak egésze megmozdulna ellene.

Jogi szakértők szerint a törvényben szereplő licenc sértheti az EU szellemi javakkal kapcsolatos törvényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #4
    Na ha most nem rohanja le az USA a franciákat, akkor soha :))
    Már az irak elleni tiltakozásukért is megorroltak a franciákra, és most képesek lennének egy überuninteligens pénzhajhász rendszert az alapjainál megrengetni, ráadásul megeshet, hogy az EU is átveszi eme irreálisan logikus lépést ... ez már hadüzenet
    Drukkolok a franciáknak, egyvalaki tehet keresztbe nekik, USA kiskutyusa anglia (EU oldalról ellehetlenítve a kezdeményezést)
  • Béla bácsi #3
    A franciák, valahogy nem vagyok oda értük, kivéve egypár középkori tettüket, de ez most érdekes, merész gondolat.
  • k0zi #2
    ÉLJENEK A FRANCIÁK!!!
  • exxile #1
    Hajrá, hajrá! A franciák mindig is híresek voltak az igazság- és szabadságszeretetükről, szívből drukkolok nekik, hogy sikerüljön keresztülvinni ezt a törvényt! Legalább lesz precedens. A zsebüket silány franchiseokkal teletömködő filmkiadók, meg a csaholó jogvédőik pedig kapják be a brokit!