Hunter

Elkészült az E.T. Top 10

A földönkívüli életet kutató csillagászoknak a 26 fényévnyire lévő beta CVn felé célszerű fordítaniuk távcsövüket.

A Naphoz hasonló bináris csillag nagyjából 26 fényévre fekszik tőlünk, és az első helyét foglalja el annak a listának, amit Margaret Turnbull, a washingtoni Carnegie Intézet munkatársa válogatott össze a életet legjobb eséllyel hordozó rendszerekről. Egy másik favorit az epsilon Indi A, ami valószínűleg rendelkezik az élet legalapvetőbb formáival, melyek még nem képesek kommunikálni a Földdel. A fent említett csillagok hasonló jellemvonásokkal bírnak: mindkettő érett, rendkívül stabil és hűvös, azaz alkalmasak az általunk ismert élet dajkálására.


Már több tucatnyira rúg a felfedezett exobolygók száma, de ezek többsége az általunk ismert életre biztosan alkalmatlan gázóriás

Turnbull a Hipparcos projekt által katalogizált több ezer csillag közül rostálta ki az esélyeseket. 2003-ra már csak 30 csillag szerepelt a "lakható zónák" listáján, és ennek értékeléséhez ki kell emelni, hogy csak a mi galaxisunkban körülbelül 400 milliárd csillag van. Akkor a 37 Gem birtokolta az első helyet, azonban az osztályozási feltételek finomítása után a 37 Gem már a legjobb 10 közé sem jutott be, ami elsősorban nagy távolsága, azaz nehézkés vizsgálhatósága miatt következett be. A lista lényege nagyon egyszerű: segítsen a csillagászoknak megtalálni azt a csillagot, amire valóban érdemes időt fordítani.

A lista kritériumai megfelelnek a Földszerű bolygók kutatási feltételeinek, azaz nagy szerepe van a bolygók és szülőcsillaguk közötti távolságoknak. Ha túl messze keringenek a planéták a csillagtól akkor a felszín túl hideg, ha túl közel, akkor pedig túl forró. A listára nem kerülhettek fel a túl fiatal csillagok, mivel az élet kialakulása saját rendszerünkben is több milliárd évet vett igénybe, így Turnbull 3 milliárd éves kornál húzta meg a határt. Kihullottak azok a csillagok is, melyek szűkölködnek a fémekben, kevés bennük a vas, a nikkel és a szilícium, melyek megkönnyítik az életet a Földön. A legalkalmasabbnak tehát a beta CVn és az epsilon Indi A bizonyult, az előbbi érettebb kora miatt került az élre.


A TPF várhatóan 2014 körül fog indulni

A Top 10 tagjai lesznek a NASA két űrobszervatóriumból álló Terrestrial Planet Finder (TPF) rendszerének első célpontjai, melynek tagjai a tervek szerint 2014-ben és 2020-ban kerülnek kilövésre. A projekt célja Földhöz hasonló bolygókat találni a távoli csillagok körül. A szövetségi költségvetéssel küzdő űrhivatalt azonban könnyen megelőzhetik a magántőkéből gazdálkodó intézmények, ilyen többek közt a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) is.

A listán megtalálható még az 51 Pegasus, ahol 1995-ben svájci csillagászok megpillantották az első Naprendszeren kívüli bolygót, Napunk ikertestvére a Skorpió csillagképben található 18 Sco, és a híres alpha Centauri B, melyről jó ideje feltételezik, hogy életet rejthet és a hozzánk egyik legközelebb eső naprendszer része.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #40
    Kettős csillagrendszer,tehát a csillagok egymás körül keringenek.
  • aRoma #39
    'Naphoz hasonló bináris csillag' - ez mit jelentene?
  • Su0my #38
    Már egyszer elmondtam, de ez KATASZTRÓFA!!! Sírhatnékom van!
  • Su0my #37
    Amúgy az tényleg elég szuper és hihetetlen mód érdekes lenne, ha (BÁRCSAK) fel tudnánk venni egy másik értelmes(már ha az embert annak számítjuk...) fajjal. Hogy nézhetnek ki? Hogy fejlődtek...

    Ha azt nézzük pl, hogy a Nagy Bumm óta 13,5 mrd év telt el és az élet 1 mrd évvel ezelőtt kezdett kialakulni(vagy 3 mrd? sry, ha hülyeséget írtam), akkor mi van, ha máshol mondjuk már sokkal hamarabb.. Na de ez nem az én dolgom, Hollywood már felvetett elég sok lehetőséget..


    Ja és a mienkhez hasonló körülményekből való kiindulásról csak annyit, hogy azok az életformák, amik nem szénalapúak voltak, azok is a Földön élnek, nem? Pont ezért keresnek a mienkhez hasonló bolygót-meg a későbbi 'felhasználás' céljából is ez a célszerű.
  • Su0my #36
    Ez is természetesen spekuláció, nehogy roliiika ezt is elhiggye... Amúgy figy roliika légyszi ne írkálj ilyen hülyeségeket túl gyakran, mert sajnos már tényleg nem tudok mást mondani erre, mint hogy SZÁNALMAS. Ez a hátránya az internetnek: nehéz kiszűrni a fölösleges információt... NA DE ENNYIRE AZÉRT NEM!



  • Su0my #35
    És ha mi vagyunk az első értelmes faj, mi leszünk az Ősök(StarGate analógiájára)

    Amúgy én nem venném biztosra, hogy létezik értelmes faj(és ez alatt a technikailag fejlett fajra gondolok). Én annak az esélyét tartom nagynak (csak a mi galaxisunkban van 400 mrd csillag, ugye), hogy létezik az Élet más bolgyó(ko)n is. Amúgy az is egy érdekes kérdés, hogy ha a földi élet nem földi eredetű, hanem egy távoli helyről utaztunk úgymond ide a Földre(pl üstökös), akkor a kiinduló helyen hol 'tartunk'..
  • Sanyix #34
    Lézeres vitorlásnak is csökken a tolóereje, mivel iszonyatos precizitás kell(amit még jó sokáig nem fogunk elérni), hogy a lézernyaláb pont a megfelelő irányban legyen (ugye minél távolabb van a sugár, annál jobban eltér a kívánt iránytól), ráadásul nagy távolságokon, már a lézersugár is kezd terjedni, így ha el is találják a vitorlát, mivel egre szélesebb a sugár, egyre kevesebb foton fog a vitorlába ütközni.
  • zjápsretne #33
    Sok mindennel egyetértek.
    (kivéve az 1. pontot és a 3.-ast félig)
    De azzal nem igazán értek egyet, hogy valószínűbb ők találnak ránk először.

    Egy (egyébként magyar) prof a mindentudás egyetemén éppen a földön kívüli élet valószínűségét boncolgatta. Az egyik pontja az volt, hogy a párhuzamosan fejlődő civilizációk nincsenek szinkronban.A fejlődés évmilliókig, évmilliárdokig tart.
    Ha belegondolsz annak valóban kicsi a valószinüsége, hogy két közeli csillagrendszerben ugyanakkor érjék el a technikai civilizációt. Azután persze a galaxis benépesítése már az évmilliókhoz képest igen rövid idő alatt megtörténhet (szerintem! Ha egyáltalán utazgatni akarnak, de ha nem akkor úgysem jönnek el ide!)

    Azt könnyen el tudom képzelni, hogy egy pár idegen civilizáció éppen most hóditgatja meg a galaxist. De ha a közelünkben lévő csillagoknál nem találunk rádiójeleket vagy valamit ami lelephezhetné őket, akkor valőszínűbb (nem biztos!) hogy a környéken mi vagyunk a legfejlettebb technikai civilizációval megáldott faj.
  • Sir Quno Jedi #32
    Ja, bárhová is mész, magadat magaddal cipeled.
  • Sir Quno Jedi #31
    Vagy nem olyan hülyék, hogy nyíltan kapcsolatba lépjenek velünk...