Hunter

Elvesztheti vezető szerepét a NASA

Az Egyesült Államok az űrkutatásban elért vezető pozícióját teszi kockára, ha nem sikerül gyors megoldást találniuk a halódó űrsikló-flotta cseréjére, figyelmeztetett Michael Griffin, a NASA vezetője.

Griffin aggodalmának az adott alapot, hogy a Képviselő Ház Tudományos Bizottsága fontolóra vette az űrsiklók vesztegzárának folytatását, miután tavaly júliusban a Discovery külső üzemanyagtartályáról lehullott a szigetelő hab egy darabja, ami a Columbia tragédiája fényében igencsak felborzolta a kedélyeket. Bár az űrsikló gond nélkül teljesítette küldetését, a legközelebbi felszállásra csak akkor kaphat engedélyt, ha a mérnököknek sikerül kidolgozniuk egy biztos eljárást az ilyen jellegű hibák kiiktatására.

Eközben George W. Bush elnök az űrhajózás jövőjéről szóló előirányzatai szerint az űrsiklókat 2010-ben kivonják a szolgálatból, helyüket egy újgenerációs űrhajó, az úgynevezett Crew Exploration Vehicle, röviden CEV veszi át. Pontosabban csak venné, mivel a mai napig egyetlen szerződés sem született a program kivitelezéséről, sőt a várakozások szerint a megbízások kiadására leghamarabb az idei év második felében kerülhet sor.

Bár a tervezet szerint a CEV az Apollo irányvonalhoz nyúlik vissza, ami által lerövidül a fejlesztési idő, a 2010-es dátum egyre vészesebben közeledik. Griffin szerint 2014 a kritikus időpont: ha addig nem sikerül üzembe helyezni az új űrhajókat, akkor válságossá válhat az amerikai űrkutatás helyzete. Az emberi űrrepülés hiánya a kiadások növekedésével és az űrprogram egyre nagyobb csúszásaival járhat, ami az Egyesült Államok vezető pozíciójának elvesztéséhez vezethet, fejtette ki Griffin a bizottsági meghallgatáson.

Egy új, megbízható űrjármű azonban áldozatokkal jár, különösen, hogy a 2007-es költségvetési tervezet alapján az űrhivatal elég szűk esztendő elé néz. A NASA a jövő évre a tervek szerint legfeljebb 16,8 milliárd dollárt kaphat szükségletei kielégítéséhez, míg a Fehér Ház az iraki és afganisztáni hadműveletekre idén 72,4 milliárdot szándékozik elkölteni. Griffin ennek fényében úgy reagált, hogy mivel a NASA nem engedheti meg magának az összes futó programának megtartását, fel kell áldoznia a Jupiter holdjára, az Európára irányuló tudományos küldetését, számos asztrofizikai törekvést és a Nemzetközi Űrállomáson elvégzendő projektjeiket.


Michael Griffin

A költségvetési megszorításoknak köszönhető kiesések miatt több, az űrkutatás terén feltörekvő nemzet zárkózhat fel az USA mellé, egy nemzetközi űrversenyt alakítva ki, ami egykor kizárólag az Egyesült Államok és a Szovjetunió, majd Oroszország között zajlott.

India 2007-re tervezi Hold-expedícióját, míg Japán 2013-ra egy robot leszállóegységet készül eljuttatni égi szomszédunkra. Nem szabad megfeledkezni az emberi űrrepülés terén legdinamikusabb fejlődést felmutató Kínáról sem és persze itt vagyunk mi is az ESA-val, ami tudományos téren emelkedik ki a nagyobb űrügynökségek közül. Kína célja 2017-re ember eljuttatása a Holdra, amivel akár meg is előzhetik az amerikaiak visszatérését.

Az amerikai űrprogram jövőjével kapcsolatos kétségek mellett foglalt állást a Tudományos Bizottság republikánus elnöke, Sherwood Boehlert is, hozzátéve, hogy "rendkívül kínosan" érezte magát a költségvetési javaslat miatt. Szerinte a költségvetés rossz az űrtudományoknak, még rosszabb a földtudományoknak, de talán a repülésügy, az aeronautika jár a legrosszabbul. Röviden összefoglalva minden előretekintő, valóban futurisztikus programot a papírkosárba sepertek, ugyanakkor a költségvetés tovább finanszírozza az űrsikló repüléseket, feltéve, ha sikerül megoldani a hibák foltozgatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nanotech #52
    de még h kina űrhatalom nem ijen dolgokon kéne gondolkoznia 1 államnak se az ember fgjon össze és közösen , békében , egységesen intézni a dolgokat sokkal többre tudnánk vinni mint igy szinte sehogy szánalmasak az országok csak a maguk jussát akarják mindenböl föleg USA ha megtehetné egész világot ö akarná uralni csak hát azt ö is tudja nem ojan egyszerü az meg ne is akarja mert jó seggbe rugjuk öket a jó öreg orosz AK-nkal :D:D
  • nanotech #51
    Látom Epikurosz-tól h kina csak 2024-be akar lépni a "holdra" nah hát ha nem fognak össze "pl igy lenne az állatt USA , Kina , Oroszo. , ISA igy ellehetne érni vmit" azok kurvá.ra nem fognak nemhogy a holdra de még kinábol se kijutni csak azthiszik h "valakik" de kurvá.ra nem ugy gondolja ö se..
  • nanotech #50
    De aztakur.va amcsik-tol kezdve a kinai-ig miafa.szé
    nem lehetne összefogni ijen kutatások terén 1 pénzmegtakaritás a kormányoknak 2 ha 5en dugnák össze az arcukat csak jobb sülhetne ki belöle lekell szarni ki jut fel oda a tetves holdra hamarabb csak ezeknek nincs eszük az ellentéteket tegyék máskorra félre minnél hamarabb eljutunk annál kifizetödöbb csak hát a diadalmat mindenki magának akarja vagy ha nem akarják huzzanak a picsába azt hagyják a fellövöldözést fejlesszenek kur.va gyorsan vmi ojan hajtómüvet ami kur.vagazdaságos és gyors lehet vele a gép mer ha igy haladnak elfog fogyni az olaj azt nem lesz mibö kerozin azt cseszhetik a ürrepülésüket azt majd utána fogják a fejüket h mivan...
  • Epikurosz #49
    Talán mégsem...
  • Sidewinder #48
    Kína messze van még attól hogy saját nukleáris űrhajtóműve legyen.Ha lesz is akkor is majd az oroszokról másolják le mint ahogy az űrhajójukat,a hordozórakétát (legalábbis ránézésre) ,és az űrhajósok szkafanderét ami 1 az 1-ben a Szojuz űrhajókon használatos Szokol űrhajófedélzeti szkafander másolata.Azért mert fellőttek 1 űrhajót amit nagyrészt az oroszokról koppintottak,egy oroszokról koppíntott rakettával,a kabinban meg szintén oroszokról koppintott szkafanderben ültek a kínai űrhajósok(szinte csk az volt saját az egész dologban akár csak annak idején az amcsiknál amikor az űrhajósokat leszámítva tul.képpen minden német volt az űrprogiban csak ezt persze nem hangoztatták és ma is érzékenyek az emlegetésére az amcsik).Szóval attól mer van már "saját fejlesztésű" űrhajójuk a kínaiaknak, még nem kell tőlük beszarni.
  • Kryon #47
    Akkor lesznek majd gondok,amikor Kína eljut odáig,hogy nukleáris hajtóművet,és űrreaktorokat tudjon építeni,ugyanis ott ennek alkalmazását senki sem akadályozza majd meg,míg az USA-ban ilyet a s. zöldek,és az atomellenesek nem engednek.Ekkor ugyanis Kína behozhatatlan előnybe kerül.Bár nem tudom a világnak végül mi haszna származik a kínai űrprogramból,mert az nekem sokkal inkább propaganda célúnak sem mint tudományos kutatásnak tűnik.....
  • wanek #46
    Te meg amerikába...
  • Kis-Bob #45
    Költözz Kínába...
  • wanek #44
    Arra a kijelentésedre reagáltam, amit indoklás nélkül tettél, és amint a hozzászólásom is igazolja, tévesen. Miért kéne megindokolnom, mikor te sem tetted?
  • ubuntu #43
    Nem lehet pénzel megoldani minden problémát, főleg nem tudományos problémákat. Fúziós reaktor még legalább egy évszázadig nem lesz. Hacsak nem áll elő valaki olyan ötlettel ami gyökeresen új elgondoláson alapszik, de ez nem pénzfüggő, csak a kivitelezése lenne az, ha lenne ilyen elgondolás, de sajnos nincs.