Hunter

Csillag-fűtő bolygót találtak

Egy csillagot általában az jellemzi, hogy hővel látja el a körülötte keringő bolygócsaládot, azonban a csillagászok ezúttal egy elképesztő ellentétre bukkantak: egy olyan bolygóra, ami a napját melegíti.

Kanadai csillagászok jelentették be, hogy egy hatalmas bolygót fedeztek fel 90 fényévnyire, melynek mágneses mezeje forró területeket hoz létre szülőcsillagán, ami fordítottja annak a hatásnak, amit például a Nap ér el olyan bolygókon, mint a Föld. A bolygó egyike a 119 ismert Naprendszeren kívüli bolygónak. A HD179949 jelölést viselő csillag nagyban hasonlít a Naphoz. A bolygó egy gázóriás, a Földnél 270-szer nagyobb, majdnem olyan hatalmas, mint a Jupiter, naprendszerünk legnagyobb bolygója. Az óriásbolygó rendkívül közel kering szülőcsillagához, 3,09 naponként teljesítve egy-egy kört, óránként 560 000 kilométeres sebességgel haladva.


Evgenya Shkolnik a vancouveri Brit-Kolumbia Egyetem munkatársa jelentette be az Amerikai Csillagász Társaság ülésén, hogy ő és más csillagászok felfedezték, hogy a bolygó a csillag körül keringve egy hőfoltot hoz létre a külső gáznemű rétegen belül.


Méretarányos ábra az exobolygó és napja távolságáról

"A csillag felszínén áthaladó hőfolt lépést tart a bolygóval, mindig egy kicsit előtte jár" - mondta Shkolnik. Elmondása szerint több mint száz fordulat mérése azt bizonyította, hogy a hőfolt a csillag felszínén pontosan megegyezik a bolygó mozgásával. Shkolnik szerint a hőfoltot a bolygó erős mágneses mezeje okozza, ami energiát ad át a forró gázrétegnek, pontosan a csillag ragyogó fotoszférája felett. Az energia fényes foltokat hoz létre, melyek az ultraibolya fény elemzésére képes távcsövekkel megfigyelhetők.


"Ez az első eset, hogy mágneses mezőt észleltünk a Naprendszeren kívül" - tette hozzá Shkolnik. A Földnek is erős mágneses mezeje van, ami segít megvédeni bolygónkat a Napból áramló részecskéktől. A mágneses mezőt a Föld magját körülvevő folyékony vas és nikkel mozgása hozza létre.

Shkolnik szerint a naprendszeren kívüli bolygó mágneses mezeje arra utal, hogy a bolygónak szintén magszerkezete van, ami erőhatást hoz létre. Az óriásbolygó mágneses energiája körülbelül 750 fokot ad a csillag 14 000 fokos külső gáznemű rétegéhez, mondta Shkolnik. Maga a bolygó 2700 fokon perzselődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marki.. #11
    11-szer nagyobb a Jupiter átmérője a Föld átmérőjénél.
    Tömege 318-szor több, mint a Föld-é.
    Térfogata valóban 1400-szor nagyobb.

    A felállás a szokásos, az eredeti tanulmányban még tömeg szerepel, mad ez a médiákon keresztül nagysággá, méretté változik és a fordító is ezt írja le, így az emberek többsége rögtön a hossz méretére gondol, de persze a tömegről van szó.
  • Mike at home #10
    de hat erted, majdnem... :)))
  • Darth Sith #6
    2700fok a talajon? akkor inkább nem megyek oda szolizni.. :DDD
  • pascal #4
    Höhö, ez kép tökjó, tiszta StarForge :D (KotOR)