40
 • Kornan
  #40
  Kettős csillagrendszer,tehát a csillagok egymás körül keringenek.
 • aRoma
  #39
  'Naphoz hasonló bináris csillag' - ez mit jelentene?
 • Su0my
  #38
  Már egyszer elmondtam, de ez KATASZTRÓFA!!! Sírhatnékom van!
 • Su0my
  #37
  Amúgy az tényleg elég szuper és hihetetlen mód érdekes lenne, ha (BÁRCSAK) fel tudnánk venni egy másik értelmes(már ha az embert annak számítjuk...) fajjal. Hogy nézhetnek ki? Hogy fejlődtek...

  Ha azt nézzük pl, hogy a Nagy Bumm óta 13,5 mrd év telt el és az élet 1 mrd évvel ezelőtt kezdett kialakulni(vagy 3 mrd? sry, ha hülyeséget írtam), akkor mi van, ha máshol mondjuk már sokkal hamarabb.. Na de ez nem az én dolgom, Hollywood már felvetett elég sok lehetőséget..


  Ja és a mienkhez hasonló körülményekből való kiindulásról csak annyit, hogy azok az életformák, amik nem szénalapúak voltak, azok is a Földön élnek, nem? Pont ezért keresnek a mienkhez hasonló bolygót-meg a későbbi 'felhasználás' céljából is ez a célszerű.
 • Su0my
  #36
  Ez is természetesen spekuláció, nehogy roliiika ezt is elhiggye... Amúgy figy roliika légyszi ne írkálj ilyen hülyeségeket túl gyakran, mert sajnos már tényleg nem tudok mást mondani erre, mint hogy SZÁNALMAS. Ez a hátránya az internetnek: nehéz kiszűrni a fölösleges információt... NA DE ENNYIRE AZÉRT NEM! • Su0my
  #35
  És ha mi vagyunk az első értelmes faj, mi leszünk az Ősök(StarGate analógiájára)

  Amúgy én nem venném biztosra, hogy létezik értelmes faj(és ez alatt a technikailag fejlett fajra gondolok). Én annak az esélyét tartom nagynak (csak a mi galaxisunkban van 400 mrd csillag, ugye), hogy létezik az Élet más bolgyó(ko)n is. Amúgy az is egy érdekes kérdés, hogy ha a földi élet nem földi eredetű, hanem egy távoli helyről utaztunk úgymond ide a Földre(pl üstökös), akkor a kiinduló helyen hol 'tartunk'..
 • Sanyix
  #34
  Lézeres vitorlásnak is csökken a tolóereje, mivel iszonyatos precizitás kell(amit még jó sokáig nem fogunk elérni), hogy a lézernyaláb pont a megfelelő irányban legyen (ugye minél távolabb van a sugár, annál jobban eltér a kívánt iránytól), ráadásul nagy távolságokon, már a lézersugár is kezd terjedni, így ha el is találják a vitorlát, mivel egre szélesebb a sugár, egyre kevesebb foton fog a vitorlába ütközni.
 • zjápsretne
  #33
  Sok mindennel egyetértek.
  (kivéve az 1. pontot és a 3.-ast félig)
  De azzal nem igazán értek egyet, hogy valószínűbb ők találnak ránk először.

  Egy (egyébként magyar) prof a mindentudás egyetemén éppen a földön kívüli élet valószínűségét boncolgatta. Az egyik pontja az volt, hogy a párhuzamosan fejlődő civilizációk nincsenek szinkronban.A fejlődés évmilliókig, évmilliárdokig tart.
  Ha belegondolsz annak valóban kicsi a valószinüsége, hogy két közeli csillagrendszerben ugyanakkor érjék el a technikai civilizációt. Azután persze a galaxis benépesítése már az évmilliókhoz képest igen rövid idő alatt megtörténhet (szerintem! Ha egyáltalán utazgatni akarnak, de ha nem akkor úgysem jönnek el ide!)

  Azt könnyen el tudom képzelni, hogy egy pár idegen civilizáció éppen most hóditgatja meg a galaxist. De ha a közelünkben lévő csillagoknál nem találunk rádiójeleket vagy valamit ami lelephezhetné őket, akkor valőszínűbb (nem biztos!) hogy a környéken mi vagyunk a legfejlettebb technikai civilizációval megáldott faj.
 • Sir Quno Jedi
  #32
  Ja, bárhová is mész, magadat magaddal cipeled.
 • Sir Quno Jedi
  #31
  Vagy nem olyan hülyék, hogy nyíltan kapcsolatba lépjenek velünk...
 • kisspepe
  #30
  Volt egyfilm ha jól emlékszem a címére "Kapcsolat". Abban volt egy jó mondás, pontosan nem tudom idézni, de a lényege, hogy rengeteg bolygó van, és kár lenne elpazarolni egyetlen civilizációra. Szerintem igaza is van a filmnek. Rengeteg bolygó van kint, még tizedét sem láttuk. Nem létezik, hogy nem alakult ki az emberi fajhoz hasonló élet máshol. Az viszont már könyebben hihető, hogy azért nem találkoztunk még velük, mert annyira távoli galaxisban élnek, hogy még nem jártak erre.
 • Ma2ska
  #29
  Aztán betelepitjük hülyeséggel azt is mi? Szerintem az emberiség pusztulásra van itélve, saját idiotizmusa lesz a veszte végül.
 • Cat #28
  "nem elég csak az élet feltétele ahoz,hogy ott értelmes civilizációra találjunk"

  Ja, de valahol el kell kezdeni :) Én speciel már azzal elégedett lennék, ha találnánk egy ilyet a sokszázból, hisz ha üres, nekünk jó lesz ;)
 • Kornan
  #27
  Gondolkodtam a dolgon,szerintem elég kicsi az esélye,hogy értelmes életet találunk a földön kívül,ami képes a csillagközi űrhajózásra.
  1.Egyáltalán nem biztos,hogy olyan irányban fejlődik az élet ami lehetővé teszi,hogy értelmes életformák kialakulhassanak.És ha értelemes is lehetnek testi korlátaik is.(pl a földi vizi elmlősök,delfin bálna).
  2.A folyamatos változások a bolygó éghajlatában könnyen kipusztíthatják a fajokat,gondolok itt a keringés megváltozására,kőzetlemezek mozgására(hatalmas vulkánkitörések)...
  3.Az űrből jövő aszteroidák,üstökösök is könnyedén pusztítanak el nagy területeket,vagy az egész felszínt életképtelenné teszik.
  4.A naptevékenység változása ami a legkönyebben befolyásolhatja az életet,tehát az életnek jól kell időzítenie és gyorsan kell kifejlődnie,mielőtt ténylegesen megváltozik a naptevékenység ami jégkorszakot vagy felmelegedést hoz,illetve szélsőséges esetben a bolygó megsemmisülését.Persze vannak olyan éghajlati változások amitől nem pusztul ki az összes élet,de a fajok jó része igen,ami megintcsak csökkenti az értelmes élet kialakulásának esélyét.
  5.A más naprendszerbeli szupernovák viszonylag gyakoriak,amik megintcsak sterilizálják a bolygókat.
  Arra akarok kijukadni,hogy nem elég csak az élet feltétele ahoz,hogy ott értelmes civilizációra találjunk.Mindenki tudja ,hogy az élet kialakulásának és fentmaradásának a feltétele is csak egy időre szól,tehát ki kell fejlődnie és el kell hagynia a bolygót,ahoz,hogy fentmaradjon.Még az is kérdéses,hogy mi meg tesszük-e,mert ha ittmaradunk biztosan kipuszulunk előbb-utóbb.
  Pozitivumnak megemlíteném,hogy elég keveset tudunk mi zajlik odakint és kialakulhatnak speciális körülmények is,amik sokkal kedvezőbbek mint itt a naprendszerünkben.És más jellegű értelem is létezhet odakint.De ha van ott egy fejlett civilizáció valószínűbb,hogy ők találnak előbb miránk.
 • Warpcore
  #26
  Egészpontosan semmit se zárjunk ki!
  Az emberek fantáziáját s elméleti fizikusok agytekervényeit már egy évszázada foglalkoztatja ez a téma..de a dolgok gyakorlati vizsgálatába még éppen hogy csak belekezdtünk, lásd az említett cikk.
  Annyi a lehetőség hogy beleszédülök=) Esély arra is van h jövő héten már a marsról írom a következő hozzászólást..csak nem sok
 • firstman
  #25
  Azért ezt a lehetőséget se zárjuk ki :

  Hipertér-hajtómű !

 • Warpcore
  #24
  "Eretnek" mint antianyag? dimenzióugrás? nulltérenergia? térhajtómű? =D
  Egyébként a napvitorlás nagyon is járható 5let..már a korai elképzelésekben is szerepelt egy oyan változat amit nem közvetlen napfény, hanem egy nap körül keringő lézeregység "tol"(ez gyűjti össze a fotonokat a nap körül és szinkronizálja őket lézernyalábbá aminek meg mint tudjuk nem csökken a tolóereje a távolsággal=)csak a visszaúthoz magávval kéne vinnie egy ugyaniyet..de a sebesség akár a fényssebesség fele is lehet idővel akár szép kis fényűrösvény hálózat is épülhet=)
 • Magnetic
  #23
  Már bizonyították (Discovery). A helyre pontosan nem emlékszem, de valahol itt a földön teljesen elzárt helyen (oxigén és fény nélkül) kezdetleges életformákat találtak.
 • Sanyix
  #22
  Mirevaló a nap vitorlás? Minél távolabb van, annál jobban csökken az amúgy is nagyon kicsi tolóerő. Az ionhajtóműnél nem számítana a távolság, de ott is nagyon kicsi a tolóerő, iszonyú sokáig tartana felgyorsulni...
 • roliika
  #21
  Erre való a Nap vitorlás. Vagy nukleáris ion hajtómű, vagy "eretnek" dolgok.:-DD
 • kristiaan
  #20
  majd az lesz jo amikor 1 idegen szonda kozeledik a Fold fele es el kezdi a Foldet vizsgalni :)
 • Sanyix
  #19
  "Azt mondják nagyon nehéz felgyorsítani egy ürhajót a fénysebesség 10-dére , de tegyük fel sikerül az elkövetkező években."
  Nem nehéz, csak nincs miből :) (üzemanyag)
 • zjápsretne
  #18
  Egyébként egy másik, dolog felötlött bennem a lista kapcsán.
  mrzool által írt list csupa "közeli" csillagot jelölt meg.
  Amennyiben 20% lenne lakható bolygó - nem lakott - máris megindulhatna az ürgyarmatosítás. :)

  Azt mondják nagyon nehéz felgyorsítani egy ürhajót a fénysebesség 10-dére , de tegyük fel sikerül az elkövetkező években.

  Akkor már csak azt kell megoldani , hogy elegendő ember (2000>) eljusson a legközelebbi ilyen csillagig (Energia, unaloműzés stb..., ürben születtet gyermekek stb.)
  Hisz akkor a legközellebbig 40-60 év alatt eljutnak és ha sikerül megtelepedni akkor feltéve, és 100-200 éven belül kisé távolabb is.

  Ha lakható bolygókat ilyen sürün lehetne találni akkor a meghódított bolygó néhány emberöltő (3x40 év) után újabb expedíciókat küldhetne a közeli csillagok felé. Így 200-500 év alatt újabb és újabb bolygókat lehetne meghódítani

  Namármost ha egy csillagról 2 másik csillagot sikerül "meghódítania" :
  2 ^ 39 > 400 milliárd
  tehát ha hozzávesszük, hogy csak 500 év mulva lessz olyan technikai szinvonal, hogy ezt megtegyük akkor 40 x 500 azaz 20000 év mulva miénk az egész galaxis.
  Ami igen kis szám az évmillós fejlődéshez képest!

  Az egész csak elmélázás nincs valós alapja, remélem mindenki észrevetette! :)

 • zjápsretne
  #17
  Én is szeretem.
  Ez bizonyítottan olyan klíma és rendszer, amely az élet kialakulásához vezet.
  Ha esetleg tudsz jobbat és bizonyítani is tudod szerintem írd meg nekik.Ebben nincs semmi gonoszság, biztos vagyok, hogy a kutatók is örülnek ha kibővíthetik a vizsgálandó bolygók körét és így növelik az esélyt a sikerre.
  (Ugyanez vonatkozik a más alapú - pl. szilicium - és más jellegű életformák kutatására )
  Szerintem a vizsgálandó terület elég nagy ahhoz , hogy csak a biztosan kezdjenek el kutatni.

  Apropó egyszer láttam(TV-ben), amint nagyban magyarázza a tudós, hogy ez a bizonyítéka, hogy bolgyó kering egy távoli naprendszerben:
  Egy halom papír telel szép rendezett számokkal néhány grafikon és saját kezű számítás.

  Csak azt akarom írni, hogy ha minden bolygót elkezdenénk vizsgálni akkor valószínü az emberiség mást sem tenne csak olyan tudósokat termelne akik egész életükben számolnak, meg bizonyítanak mégsem jön össze semmi.
 • Magnetic
  #16
  Nagyon szeretem amikor kijelentik, hogy élet csak a földi klímához hasonló bolygókon alakulhat ki.....
 • gyozo
  #15
  Valamiről lemaradtam? Eddig nem az volt a szám, ha egyáltalán egy csillagot kiszúrtak 26 fényévről, most meg exobolygókat térképezgetnek fel?
 • Librarian
  #14
  Hahha, én csak azt szeretném, hogy az első bolygót, amit betelepítünk Aurórának hívják majd! :P
  Asimov rulz!
  Valahogy csak el kell kezdeni a dolgot, annak ellenére, hogy nincs köztünk olyan, aki megérné a számottevő eredményeket!
 • dillen
  #13
  Az a gond hogy ezek a lakhatonak nevezet bolygok annyira távol vannak tölünk hogy a földről vagy űr távcsővekkel nem lehett őket vizsgálni, de a szondák sem elég hatékonyak vagy igen.?!??
  Nagyon nagy a távolság és túl kicsi a szondák elérhető sebesége, még fénysebesség közeli sebbeségel is jó tíz évekbe kerül a szondáknak odaérni.

  Na mindegy, de az is lehetséges hogy a szonda fél uton van a bolygó felé de mi már új és gyorsabb hajókkal rendelkezünk és már rág ott várjuk a mi kis csiga szondánkat.

  Hát nem elképesztő!!!!!!!
 • Emmegki
  #12
  Jövünk
 • vincuska
  #11
  Mivan? Azt akarjatok mondani hogy a Mikrobi csak egy kamu sztory volt?
 • plamex
  #10
  Szerinted mi látszik belőlünk 4 fényévnyire ? Nem sok max a rádiójelek, az meg már zajként kb 50-60 fényévnyire jár ...
 • akyyy
  #9
  kilőlének egy űrszondát, ami egy távoli bolygót vizsgálna, hagynák, hadd menjen jó messzire, esetleg valamit megvizsgálna közbe, majd x év mulva figyelné a földet, hogy ha minket figyelnének, mit találnának...miről lehetne felismerni, és hasonló jegyeket keresni más bolygókon..
 • mrzool
  #8
  Mi számít 'egész listának'? Egy adott kutató egy adott listát hozott nyilvánosságra, ezt. Ha nem tetszik, készíts sajátot...
 • Enkil
  #7
  remélem az ürszondákra rávágnak valami ion hajtómüvet mert így mire elérnek majd egy bolygót
  ahol lehet nem is lesz majd semmi érdekes
 • roliika
  #6
  Nyehhehe bbbruhhahhhhaaaaa! :-DDDDD Figyu már! ha inteligencsebbek az ottani civilizációk valamelyike,nem valószínűbb,hogy az üziket ők is teleportálják? Mi HIVATALOSAN még csak kísérletezgetűnk vele, bár nekem marha gyanús,hogy a feltaláló, már egyből a teleportációs kriprográfiára /titkosítás/ hívta fel a figyelmet! Mert ebben a 4-42 fényéves keresgélésben ez fordulhat elő: Ma: "Sziasztok,mi vagyunk a Föld lakók! Van ott valaki?" - 84 év múlva- "Tessék?" :-DDD De nem? :-D
 • tomcat1
  #5
  Ez már valami, de ez még nem az egész lista! Meg hát csak "közeli" csilagok vannak raja...:)
 • mrzool
  #4
  A Terrestrial Planet Findert egyébként lelőtte a remek amerikai kormány.
 • mrzool
  #3
  A lista:

  * Béta Canes Venatici: 26 fényévre lévő csillag
  * HD 10307: 42 fényévre lévő, a Naphoz hasonló csillag
  * HD 211415: a Napnál kissé hidegebb és alacsonyabb fémtartalmú égitest
  * 18 Scorpii: a Napunkhoz erősen hasonló csillag
  * 51 Pegasi: az a csillag, amely körül a Naprendszeren kívüli elsőként azonosítottak egy bolygót
  * Epszilon Indi A: 11,8 fényévre lévő, a Napnál kb. 10-szer halványabb csillag
  * Epszilon Eridani: 10,5 fényévre lévő, a Napnál kicsit hűvösebb és kisebb csillag
  * Omikron 2 Eridani: 16 fényévre lévő, a Nappal azonos korú, sárgás csillag
  * Alfa Centauri B: 4,35 fényévre lévő égitest, amely egy hármas rendszer tagja
  * Tau Ceti: a Napunkhoz hasonló, de fémekben kicsit szegényebb csillag
 • Soundmaker
  #2
  Én csak arra lennék kíváncsi hogy miért egyből 26 fényévnyire kutakodunk bolygók után? A legközelebbi rendszer egy köpésre van és a mostani bolygóészlelő rendszereknek itt lenne a legnagyobb esélye bolygót felfedezni, ráadásul a további kutatásokhoz is segítséget nyújtana. De egyéb iránt csak gratulálni tudok a tudósoknak, csak így tovább!

  ui.: mégha találnak élettel teli planétát akkor is pár 100 ezer év mire elérjük őket :D
 • StarFist
  #1
  Kíváncsi vagyok, hogy az epsilon Eridani (11 fényév) benne van-e az első tízben.