Mortimer

Mégsincs fény a közeli bolygón

Nemrég fényt véltek felfedezni egy közeli csillag körül keringő bolygón, de a megfigyelés téves volt.


A skót kutatók bevallották, hogy nem tudják megerősíteni észlelésüket. A St Andrews Egyetem csapata szenzációt okozott tavaly, mikor nyilvánosságra hozták jelentésüket, mely szerint fényt fedeztek fel egy Naprendszeren kívűli bolygón, azaz egy exoplanétán.

De szerdán a tudósok egyike, Dr. Andrew Collier-Cameron elmondta, hogy az adatok áttanulmányozása után módosítani kénytelenek nyilatkozatukat. A történet a Tau Boo csillag egy Jupiter méretű bolygójáról szól. Nagy áttörés lenne, ha fényt fedeznének fel egy hasonló planétán, következtethetnének tulajdonságaira és az élet lehetséges nyomai után kutathatnának.

Dr. Collier-Cameron közölte a Nemzetközi Asztronómiai Egyesület (International Astronomical Union, IAU) általános ülésén, hogy a csillag folyamatos figyelésének ellenére nem tudják megerősíteni a korábbi eredményeket. Más kutatók véleménye, hogy a csoport túl korán hozta nyilvánosságra adatait. Ennek ellenére sok csillagász könnyebbült meg a hír hallatán, mivel ha valóban fényt észlelnek, az rendkívűli anyagszerkezet, visszatükrözödés miatt lehetett volna.

Az Új Mexikó Állami Egyetem csillagásza, Mark Marley elmondta, hogy tanultak az esetből. "Új, jobb obszervatóriumokra van szükségünk, a modern felszereléssel egyértelműbb eredményeket kaphatunk."
A legnagyobb közeli csillag körül keringő exoplanéta a Hubble Űrteleszkóp látótávolságában van, de mégsem látható, mivel az túl közel kering csillagához. Mivel elveszik annak fényében, közel lehetetlen megfigyelni; szignifikánsan érzékenyebb műszerek kellenek. A probléma lehetséges megoldása lehet az infravörös tartományban vizsgálni a bolygót, de ilyen hullámhossznál a jelenlegi teleszkópok nem látnak finom részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!