Hunter

A Hubble fényt derített a sötét anyagra

A korosodó űrteleszkóp segítségével két fiatal galaxis új sötétanyag-térképét publikálták a Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusai.

Azt eddig is tudtuk, hogy a sötét anyagnak léteznie kell, mivel nélküle, azaz egy gravitációs kötés hiányában a galaxisok egyszerűen széthullanának. Mindemellett egy olyasvalami feltérképezése, ami láthatatlan, elég nehézkésnek ígérkezett. A legutóbbi kísérletek sem hozták meg a várt eredményt, amit elsősorban a légkör okozta torzításnak tulajdonítottak. Holland Ford, a megjelent tanulmány társszerzője szerint a földi távcsövekkel ez az egész művelet olyan, mintha egy hullámzó medence aljáról próbálták volna kisilabizálni egy kép részleteit.

A légkör támasztotta nehézségeken végül egy űrtávcsővel sikerült felülemelkedniük. A Hubble segítségével két, egyenként több mint 400 galaxist magába foglaló klaszterről gyűjtöttek felvételeket a déli égbolton. A két galaxisklaszter viszonylag fiatal, nagyjából a világegyetem jelenlegi korának a felénél alakultak ki. A kutatók a Hubble felvételein sikerült kizárólag azt a finom torzulást megmérni, amit a láthatatlan anyag gravitációja okozott a galaxisok alakjában, majd a kapott adatokat egy számítógépes szimulációba táplálva elkészítették a részletes sötét anyag térképeket.


Myungkook James Jee kutató szerint a térképek bizonyító erejűek azon elmélet alátámasztásában, mely szerint a galaxisok a sötét anyag kozmikus hálóinak legsűrűbb területein jönnek létre, valahogy úgy, ahogy a vízcseppek összegyűlnek a pókháló szálainak metszéspontjaiban. Az új felfedezések alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a sötét és a látható anyag ugyanazon a helyen egyesül, mivel a gravitáció egymáshoz húzza őket. A sötét anyag koncentrációi vonzzák a látható anyagot, így járulva hozzá a fényes csillagok, galaxisok és galaxisklaszterek kialakulásához.


Balra a Hubble képe, jobbra a Very Large Telescope felvétele, amit a légköri turbulencia pacává degradált

"A felvételeken tisztán látható, hogy a klaszterek a sötétanyag-udvarok legsűrűbb területein helyezkednek el, amit képeinken lilával jelöltünk" - mondta Jee. A sötét anyag a klaszterek körül megfigyelhető csomós szerkezete azt az általános nézetet is megerősíti, miszerint a sötét anyag részecskék ütközésmentesek. A fizikusok elmélkedései szerint a hagyományos anyagi részecskékkel ellentétben ezek nem ütköznek és szóródnak szét, hanem egyszerűen áthaladnak egymáson.

"Az ütközésmentes részecskék nem ostromolják egymást, ahogy azt két hidrogénatom tenné. Ha a sötétanyag-részecskék ütköznének, akkor sokkal egyenletesebb anyageloszlást figyelhettünk volna meg, a legkisebb csomós szerkezet jele nélkül" - magyarázta Jee.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #140
    Nem válasz, csak kiegészítés egy másik ember hozzászólásához, remélem nem haragszik meg.
    "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!"(Yoda)
  • Epikurosz #139
    nem fordítva volt: nekem tűzfalam, neked vízfalad?
  • irkab1rka #138
    Bemásoltam, de a vízfalad lekapcsolta a tűzfalamat.
  • Ronny #137
    jedi-e vagy?
  • plamex #136
  • Epikurosz #135
    Na, elég a kifogásokból. Küldd át nekem a felvett anyagot a térenergiás szellemenergia segítségével. Neked ez nem lehet gond, nem kell ide sem digitkártya, sem USB csati, sem semmi más.
    A D:/Messages from the outer world/roliika/ könyvtárba tedd.
  • FtranX #134
    én benthagyom a topicot a kedvencek között és látni fogom, ha lesz új hsz. :)
  • roliika #133
    Nem érted.:-( Kamerám nem digitális. Nincs rajt USB csati csak 1 SVHS. :-( A fényképezőgépem digitális, de ott nincs hang se zoom...Ez a bajom. :-( Kamerám féldigitális HI 8-as.
  • Epikurosz #132
    "hacsak rá nem zoomolok! "

    Hát, akkor zoomolj rá!
    A digitkamerás filmet nem kell digitalizálni.
    (Különben digitális videokamera is egyre több van, hol van már a régi analóg világ.)
    MPEG-4 formátumban, 640x480-ban nekem jó.
  • roliika #131
    A legtöbb tv kari nem jó digitalizálásra mert nincs rajta SVHS bemenet. :-((( Én is gondoltam rá. Ha lesz pénzem veszek valami digitalizálót mert jó lenne. Hát most próbáltam ki...kamera 640*480-as felbontás csinál. 2m-re lévő akármi is nem jól láttszik..hacsak rá nem zoomolok! :-) Nem tom mikor lesz pénzem...nem mostanában az tuti.:-(( Hacsak nem nyerek. valahonnét+próbálok 1-et beszerezni,de ez lesz 1-2 hónap arra+úgyis elfelejtitek az egészet. :-(( "...vagy mondjuk a számítástechnikusok szakmai állításait próbálná ledegradálni vagy cáfolni,..." az ilyenhez lenne pár keresetlen szavam! ;-))