Hunter

Nyomok az univerzum hiányzó anyagához

Egy röntgensugarú űrteleszkóp észlelte univerzumunk rejtélyes hiányzó anyagának árnyait. A NASA bejelentése szerint a Chandra röntgensugarú obszervatórium a galaxisokat összekötő forró gázok szálait vette észre.

A tudósok szerint a csupán az elméletekből ismert, mindeddig észlelhetetlen sötét anyag többségének léteznie kell a világegyetemben. A Chandra által felfedezett gáz több anyagot tartalmazhat, mint ha az összes csillagot összegyúrnánk - és talán az univerzum legtömörebb sötét anyag összetevőinek jelenlétének nyomait is rejti. Négy amerikai tudós csoport használta a Chandrát, hogy rendkívül forró gázfelhőket észleljenek segítségével, melyek hőmérséklete akár az ötmillió Celsius fokot is elérhetik. Úgy vélik, hogy ilyen gáz alkothatja a galaxis csoportokat összekötő szálak hálóját, a "kozmikus hálót".

A világegyetem több mint 90 százaléka láthatatlan

"A számítógépes szimulációk már évek óta bizonygatják, hogy az univerzum 'hiányzó' gázának többsége a forró szálakban keresendő" - mondta Smita Mathur, az Ohio State csapat vezetője egy sajtótájékoztatón.

A felfedezés egy lépéssel közelebb viszi a csillagászokat a modern asztronómia egyik legnagyobb fejtörőjének megmagyarázásához - azaz miért láthatatlan a világegyetem több mint 90 százaléka. A csillagászok folyamatosan vadásznak a hiányzó dolog után, melyet sötét anyagként ismerünk.

"Az eredmény jelentős abban az értelemben, hogy egyfajta 'indikátort' ad a sötét anyaghoz" - mondta Nigel Smith, a brit Rutherford Appleton Laboratórium kutatója. "Felhasználható az univerzum kialakulásának modellezésénél, melyek megjósolhatják a világegyetem összetételét" - nyilatkozott a BBC News számára.

Mark Wilkinson, a Cambridge Egyetem Csillagászati Intézetének munkatársa "jelentős felfedezésnek" minősítette a Chandra eredményeit, ami az Astrophysical Journal-ban is megjelent. "Újabb megerősítése, hogy helyesen látjuk az univerzum kialakulásának alapvető szerkezetét" - tette hozzá.

Igor Liubarsky, a londoni Imperial College asztrofizikai csoportjának tagja szerint rendkívül értékes felfedezésről van szó. "Ez a sötét anyag közvetett bizonyítéka" - mondta.

A tudósok a galaxisok forgásából tudják, hogy egy magasabb gravitációs hatás munkálkodik az univerzumban, mely megmagyarázható a hagyományos látható anyag vonzásával. Spekulációik szerint a láthatatlan sötét anyag felelős a galaxisok viselkedéséért. Számos megfigyelési technika utalt már a jelenlétére. Egyes kutatók szerint ez a furcsa anyag egzotikus félatomi részecskék alakját veszi fel - eddig azonban még senkinek sem sikerült közvetlenül észlelnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Deus Ex #17
  Joo az.. sose vagy egyedül..
 • Deus Ex #11
  Morgen.

  Hát lenne naperőmű meg veszélyes ipar a Holdon, idelenn pedig bőséges, tiszta energia, üzemanyagcellás autookkal.
 • ZIMI #10
  Ez gáz! :)
  Azért "hiányzik" az univerzum 90 %-a, mert kimutatható, hogy jelenleg biztosan ismert tömeggel nem állhatna fenn milliárd évekig. Ez pedig zavaró, mert nem passzol az evolúciós koncepcióhoz, tehát mindenféle toldozás foldozás kell, hogy "megálljon" a modell. Ebből a szempontból (is) jobban megáll a teremtés modell: a világegyetem nyugodtan lehet "szétesőben", ha fiatal, nincs szükség titkos, nem látható és észlelhető, csak kisakkozható tömegre.
  Aggályos kérdés: nem pontatlanok-e a messzi-messzi égitesteket vizsgáló műszerek megnyugtató következtetések levonásához?
  Másrészt - Imre hozzászólására -, ha egy gázfelhő többmillió fokos gravitáviós gyűjtőmunkája nyomán, akkor hogy lehet híg? Miért csak ebben a tartományban sugározna, merthogy a csillagok is gázfelhők és frankón sugároznak - legtöbben - a látható tartományban is.
 • Falabu #9
  JÖnnek!!!!! én már érzem, hogy el fognak értünk jönni!!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
 • Rive #8
  #7: ott a pont...
 • Power #7
  Miért kellen jobban támogatni?
  Miért mi lenne???????
  Inkább a környezetvédelemmel kellene foglalkozni Bush úrnak.
 • Gabest #4
  Most már értem miért sötét a világűr, tele van ilyen sötét anyaggal, szinte vágni lehet.
 • Deus Ex #3
  Morgen.
  Lehet, hogy megint félreértek valamit, de ha ez a gáz ötmillió fokos, akkor nem kellene neki sugároznia? Mitől ötmillió fokosak ezek a gázfelhők? Egzotikus félatomi részecskék.. gondolom, nem plazma..