MTI

Budapestre kerülhet az internetirányítási fórum központja

Az internet irányítását a jövőben az amerikai gazdasági és civil szféra mellett az ENSZ által létrehozott nemzetközi kormányzati fórum fogja felügyelni - mondta Kovács Kálmán az ENSZ tuniszi világfórumának szerdai üléséről.

Az informatikai és hírközlési miniszter elmondta: "nemzetközi irányítás jelenik meg az interneten a jövőben, a világháló civil alapú amerikai közvetlen irányítása megmarad, de létrejön egy új internet iránytó fórum". A fórum a kormányzati, gazdasági és civil képviselőkkel együtt az internet szabadságát, biztonságát és fejlesztését egységes nemzetközi stratégia alapján dolgozza ki, és első ülését már 2006-ban megtartja. A miniszter elmondása szerint vita volt arról, hogy "az internet az amerikai civil és gazdasági kontroll alól kikerüljön-e, és az ENSZ országai egyfajta kontrollt gyakoroljanak fölötte".

A létrejött kompromisszum lényege, hogy a konkrét internetirányításba nem szól bele a politika, ugyanakkor az világháló jövője és stratégiája szempontjából létrejön az internetirányítási fórum - ismertetett a miniszter. Kovács Kálmán felszólalásában kezdeményezi, hogy az internetirányítási fórum hivatalát, kiszolgáló intézményét Budapesten hozzák létre. Mivel Magyarország elismert részese az internet világának, van esély arra, hogy a javaslat sikeres legyen - vélekedett.

A találkozó másik fontos elemeként a fejlődő országok infrastrukturális felzárkóztatására létrehozandó pénzügyi alapok kidolgozását említette. Közlése szerint az afrikai országoktól nem várható el, hogy saját forrásaikból az informatikai területen jelentős előrelépést érjenek el, és piaci szempontból sem vonzó célpontjai a fejlődésnek. A digitális világból ugyanakkor nem maradhat ki az afrikai gazdaság és társadalom sem - tolmácsolta a szervezet véleményét Kovács Kálmán.

Ezzel szemben az Információs Társadalom Világkonferenciáján, az ENSZ Tuniszban folyó rendezvényén az Egyesült Államok igyekezett érzékeltetni: a jövőben is az internet számos műszaki vonatkozása felett elsősorban ő gyakorol majd ellenőrzést. Az ország kereskedelmi minisztériuma egyedül hivatott azon műszaki alapok meghatározására, amelyek szerint az internet használói a világban egymással kommunikálhatnak. Az Egyesült Államok gyakorol ellenőrzést a doménnevek, internetes címek létrehozásának folyamata felett is.

Ezt az egyoldalúságot sokan bírálják. A fejlődő világ a konferencián is annak lehetőségeit keresi, miként tudna nagyobb befolyással rendelkezni az internet működésében. Hamar kiderült, hogy a mai állapotok szerint semmilyen tekintetben nem tud beleszólni annak működésébe, viszont fórumot kaphatnak államai olyan kérdések megtárgyalására, mint a kéretlen elektronikus levélszemét kiküszöbölése vagy a kibernetikai biztonság megteremtése.

A konferencia rendkívüli fontosságát, aktualitását egyebek mellett aláhúzza az a tény is, hogy arra összesen 23 ezer résztvevő jelentkezett, az "információs társdalom világfóruma" címet viselő esemény alelnöke Magyarország. Az internet egyelőre nem az egész világé, annak hatmilliárd lakosából egyelőre bő egymilliárdnak van hozzáférése. A fejlődő világ lakosai nagy többségének nincsen, mint ahogyan Kofi Annan, az ENSZ főtitkára Tuniszban felszólalásában megjegyezte: az információ igen sok ember számára jelenleg is hozzáférhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #2
    Ez vajon mit takar, hogy olyan irányító fórum, ami az irányításba nem szól bele; a jövőbe meg stratégiába viszont igen? De közben persze a műszaki részbe meg egyáltalán nem szólnak bele (arra meg vannak a különféle fórumok már régóta).

    Ez a része ok.: a fejlődő országok infrastrukturális felzárkóztatására létrehozandó pénzügyi alapok kidolgozását említette. Ez itt a szociális szándék Vs gazdasági, tehát jelen körülmények között csak így lehet megoldani.

    internet szabadságát, biztonságát és fejlesztését. Ok, szóval létrehoznak valami alapot, és mindenféle olyan fejlesztéseket akarnak belőle szponzorálni, ami amúgy most nem működik. (Ők a spam-et emelték ki, pedig szabvány szinten szerintem ez változott a legtöbbet az elmúlt években.)

  • [HUN]PAStheLoD #1
    Kovács Kálmán felszólalásában kezdeményezi, hogy az internetirányítási fórum hivatalát, kiszolgáló intézményét Budapesten hozzák létre. Mivel Magyarország elismert részese az internet világának, van esély arra, hogy a javaslat sikeres legyen - vélekedett.


    Kovács Kálmán is elismert, a kakaóálló billentyűzetek és a SUXpressz :CC -el kapcsolatban .. reméljük hasonló bőrvastagsággal az arcán fogja megtenni a kezdeményezését!