SG.hu

Kovács Kálmán Magyar-Román Tandemet szeretne

Mint ismeretes, 2005. október 20-án Bukarestben magyar-román közös kormányülés volt, és azzal párhuzamosan a magyar-román informatikai üzletemberek találkozójára került sor, melyen közel 25 magyar és román informatikai cég képviseltette magát.

A kormányülés keretében a két szakminiszter elindította a Magyar-Román Portált, amelynek létrehozása az IHM szerint jelentősen elősegíti a két ország közötti gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatok további fejlődését, a romániai magyar kisebbség és a magyarországi román kisebbség anyanyelvének, kultúrájának megőrzését. A magyar-román széleskörű együttműködés egyik gyakorlati bizonyítéka a kétnyelvű portál Magyarország és Románia között, amely - egyfajta kapuként - lehetőséget teremt folyamatos kapcsolattartásra.

Kovács Kálmán hangsúlyozta, hogy mind Románia, mind Magyarország nagy informatikai rendszerek bevezetésén dolgozik. Mindkét ország számára fontos a know-how, a közigazgatás papírmentessé tétele, a magyar-román együttes megjelenés ún. Magyar-Román Tandem. Ez elsősorban amerikai és ázsiai befektetők számára a magyar-román határtérség -az európai integráció szempontjából - előnyeinek közös prezentációjában ölt testet. A tandemet az IHM és a román IT-minisztérium az USA-ban és Kínában már ismertette, és ennek visszhangja rendkívül pozítiv. Az Európai Unió irányába is történt kezdeményezés közös programok, illetve konferenciák szervezése érdekében.

A 2005. január 14-én Budapesten aláírt együttműködési megállapodás végrehajtására vonatkozóan a szakminiszterek jegyzőkönyvet írtak alá, amelynek értelmében Magyarország - mint EU tagország - kész átadni tapasztalatait Románia számára a szélessávú internet stratégia, a távközlési piacelemzéshez szükséges módszertani projektek kidolgozása, valamint a távközlésszabályozás EU konform kialakítása terén, ezáltal elősegítve EU integrációjukat.

Az IHM konkrét programokkal segíti a magyarországi román kisebbségek, illetve a romániai magyarság információs társadalmának fejlesztését. Kétoldalú partnertalálkozóink alapján körvonalazódott, hogy az IT fejlesztési stratégia hatékony eleme lehetne a határok mentén élő hazai kisebbségek és a határon túli magyarság együttműködésével, illetve az anyaországok támogatásával (ún. négyesfogat) létrejövő projektek megvalósítása. E cél megvalósítását szolgálta a szaktárcák, illetve a romániai magyarság képviseletében az RMDSZ, illetve a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatával közösen aláírásra került Négyoldalú Nyilatkozat az információs társadalom fejlesztését célzó regionális programok elmélyítéséről és kiszélesítéséről.

A megállapodás az IHM szerint a többi országra nézve is modellként szolgál. Célja - többek között - Magyarországon és Romániában a szórványban és a hátrányos helyzetben lévő kisebbség, valamint a fogyatékossággal élők információs társadalmának fejlesztése, közös projektek kidolgozása és megvalósítása, különös tekintettel az anyanyelvű infokommunikációs eszközfejlesztésre, ECDL-oktatásra és képzésre, valamint elektronikus pályázatkészítési képzési és készségfejlesztési komplex programra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!