SG.hu

Fotókkal népszerűsítené az internetet az IHM

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak kiemelt feladata az információs társadalom nyújtotta előnyök társadalmi megismertetése, a számítógép- és internethasználat elterjesztése.

A minisztérium BellResearchra hivatkozó közleménye szerint a jelentős növekedés ellenére a magyar háztartásoknak még ma is csupán 37%-a rendelkezik otthon számítógéppel, és közel fele (45% ) akkor sem tartana igényt arra, ha olcsón vagy ingyenesen jutna hozzá. Éppen ezért az informatikai és hírközlési miniszter feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet a minisztérium kiemelt feladataként írja elő, hogy "a kor színvonalának megfelelő tájékoztatással készítse fel a társadalmat az új eszközök és módszerek alkalmazására, és ezzel segítse elő a tudásalapú információs társadalom megvalósulását".

Ennek a kötelezettségének az IHM többek között szemléletformáló kommunikációs kampányok alkalmazásával kell, hogy eleget tegyen. Különös tekintettel kell lennie azon példák bemutatására, amely az időskorúak, a fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, a gazdaságilag elmaradott régiókban élők számára ismerteti az információs társadalomban rejlő, mindennapjaikat segítő lehetőségeket. A kommunikációs kampányokban kiemelt szerepet kap a példaértékű informatikai megoldások képi bemutatása.

A feladat végrehajtása érdekében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a közbeszerzésekről szóló törvény alapján, hirdetmény közzétételével indult, egyszerű tárgyalásos eljárásban hozott döntésnek megfelelően 2005. augusztus 18-án vállalkozási keretszerződést kötött a Blendair Bt.-vel. A keretszerződés tárgya az IHM tevékenységével összefüggő események, rendezvények digitális fotón és digitális video-formátumban történő dokumentálása, archiválása, valamint teljes körű feldolgozása és rendszerezett tárolása.

Az IHM a Blendair Bt.-vel kötött vállalkozási keretszerződés alapján elkészült — az IHM tulajdonát képező — képanyagot kívánja arra felhasználni, hogy az állampolgárok számára bemutassa az információs társadalom nyújtotta lehetőségeket és előnyöket a mindennapi életben, a kommunikációban, a gazdaságban, az oktatásban, az egészségügyben, a közlekedésben, a közszolgáltatásban és a közigazgatásban.

Az összeállított fotó- és videóanyaggal az IHM célja másrészt az, hogy a legjobb megoldások közzétételével követhető példákat mutasson a digitális szakadék mielőbbi felszámolásához. A 2006. május 31-ig szóló keretszerződés alapján az IHM tervezi például az eMagyarország pontok működtetésében szerzett tapasztalatokról, az európai uniós forrásokból megvalósított e-közigazgatási rendszerekről, valamint a kis- és középvállalkozások működését támogató informatikai megoldások bevezetésének és használatának tapasztalatairól szóló videofelvételek elkészíttetését és közzétételét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #10
    Tévedtek!
    Ők kidobtak egy csomó pénzt az ablakon(később magánemberként föl is szedték...),
    és kerestek egy okot, amire azt mondhatják: érdemes volt...
  • Shan #9
    Az internetet az árak csökkentésével kellene reklámozni, barmok.....
  • mrzed001 #8
    esetleg az eKormányzat és eOkmányiroda és hasonló értelmes elképzelésekkel kellene támogatni az internet terjedését
  • pemga #7
    Basszus, úgy olvastam amit írtál, hogy a British Telecom :), nem értettem mi köze hozzá. Egyébként ez egy bejáratott trükk. Van egy nagy multi izé-mizé, alapít valami minimál céget azért, hogy ne lássák a pályázatán ki is ő. FN Cégmonitorában sincsenek bent, a Cégbíróságon papír-alapon utánuk lehet nézni, az ingyenes. (De csak személyesen működik.) Nem lepődnék meg, ha a céget a leadási határidő előtt pár nappal jegyezték volna be :)). De én persze nemtom, csak tippelgetek a partvonalról.
  • [HUN]Stanlee #6
    Ha neten rakeresel, akkor latod, hogy par ceg megtamadta a dontest, amin nem is csodalkozom, hisz egy bt kapta a megbizast. De, most mar sokaknak kell net, csak eppen nincs ra penz - Ez itt a nayg baj. Ok, ne a kocsmaban ulo emberekre gondolj, akik netezni akarnanak, de azert szerintem igen is sokan akarnak gepet, netet, de nincs ra penzuk. Es akkor nekik reklamozhatod a tv-ben az olcso alkatreszt, ha meg arra se futja, hogy a futest kifizessek.
  • TeDDyRuSh #5
    Stanlee,azért mert van kalapácsod, téglád meg minden egyebed,azért te még nem tudsz házat építeni,és nyugodj bele,azért mert most presztiskérdés,h van e digitcamod,és orbaszájba filléreké árulják,azért nem lesz egy rakat tehetséges fénykész.Nem ezen a pár millán fog bármi is változtatni. Ugyanakkor megdöbbenttő,h "pár" emberkének ha utána is vágják se kell gép. És ha géped sincs,ill. igény, akkor nehezebben is megy a fejlesztés,ami igazán nem csak,vaqy nem nagyrészben az állam feladata,hanem a szolgáltatóké és az e-kereskedelemé. Faca lenne látni a TV-ben egy olyan reklámot,amiben egy internetes webáruház reklámoz 9999HUF-ért egy 160-as vinyót. Meg sorolhatnám. Nah szval,sztm nem baj ha egy kicsit költünk a leendőkre is....
  • makosteszta #4
    Ezek sült bolondok ott fent. Tényleg azt hiszik hogy ez a megoldás? :(
    Bár végül is érthető, közeledik 2006, kell valami látványosság a népnek...
  • [HUN]Stanlee #3
    Erre is futja allami penzbol. biztos millakat fognak olyan anyagokert bezsebelni, amit egyebkent alap dolgokkal is meg lehet csinalni. Ehhez nem kell mas mint egy digitalis fenykepezogep, digitalis kamera, egy gep amin megvagj az ember a filmeket, megy egy dvd iro. Ja es utazni oda, hol eppen szukseg van az emberre... nevetseges.

    Inkabb mas esszeru dolgokra koltene a penzet az IHM. torne le az erakat, hogy meg szelesebb korben legyen elerheto a net. En szeretnek otthonra netet, de mivel draga, nem lesz egy jo ideig. Szerintem sokan akarnak, csak nincs ra penzuk...
  • tacsaby #2
    Sohasem értettem, hogy ha már a honatyáink információs társadalmat akarnak, akkor a Sulinet kedvezményt miért nem terjesztették még ki internet előfizetés vásárlására is. A éves 60 ezer forintos adókedvezmény könnyen fedezne akár egy éves közepesen gyors szélessávű internet-előfizetést. Ezzel az egyik alapprobléma meg lenne oldva. A magyar háztartások jelentős részében ugyanis van valamilyen internetezésre alkalmas számítógép, de internet-elérhetőség annál jóval kevesebben van.
  • haxoror #1
    Egyszerűbb lenne állami odahatással csökkentettni az ADSL árát...