SG.hu

ENSZ csúcstalálkozó az információs társadalomról

A világ több mint 170 országának állam- és kormányfői, szakminiszterei, valamint üzleti körök és civil szervezetek képviselőinek részvételével kerül sor 2005. november 16-18. között Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójára (World Summit on the Information Society). Hazánkat Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli.

A világfórum jelentősége az információs társadalom szempontjából az 1992-es Riói Csúcshoz hasonlítható, melynek köszönhetően a környezetvédelem ügye a figyelem középpontjába került, és azóta is meghatározó tényezője a világban zajló folyamatoknak.

A WSIS célja, hogy a világ országai közösen elfogadott koncepció szerint beazonosítsák az Információs Társadalom létrehozásával kapcsolatos alapvető célokat, konkrét teendőket, és a legmagasabb politikai szinten kötelezzék el magukat ezek mellett. A csúcstalálkozó többek között olyan alapkérdéseket vitat meg, mint a fejlett és a fejlődő régiók közötti digitális szakadék felszámolása, az Internet irányítása és biztonsága. A tuniszi folyamat a várakozások szerint minőségileg új szintre helyezi az információs társadalom ügyét az egész világban, amelynek következtében az ICT szektor számára új perspektívák nyílnak, és számos új üzleti lehetőség is adódik.

A Csúcstalálkozót előkészítő folyamat alelnökeként Magyarország aktív szerepet vállal az információs társadalom fejlődését célzó globális párbeszéd előmozdításában, amely a privát szféra és a civil társadalom bevonásával zajlik. Sólyom László köztársasági elnök külön üzenetben köszönti a csúcstalálkozó résztvevőit, amelyet a Magyar Köztársaságot a csúcstalálkozón képviselő Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter "tolmácsol".

Kovács Kálmán beszédében hangsúlyozni kívánja, hogy magyar részről a WSIS keretében a digitális szakadék felszámolása mellett prioritásként kezeljük a hálózatbiztonság és az információszabadság kérdéseit. A tuniszi felszólalás ugyanakkor egyedülálló alkalom Magyarországnak, hogy - az alelnöki szerep által "megerősítve" - felhívja a figyelmet magára, mint potenciális regionális tudásközpontra. A magyar miniszter elnököli a Csúcstalálkozó egyik plenáris ülését is.

A WSIS ideje alatt nagyszabású szakmai kiállításra és több mint 200 különféle tematikájú párhuzamos eseményre is sor kerül. A Csúcstalálkozó ily módon az év egyik legmeghatározóbb szakmai és politikai eseménye lesz, amely hosszabb távon komoly változásokat eredményezhet az információs társadalom helyzetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!