Berta Sándor

Tényleg beindulhat a Google TV

A világ jelenlegi legnépszerűbb internetes keresőjénél eddig többnyire csak a felhasználók által beküldött amatőr otthoni videókat lehetett megtekinteni, más filmeket az esetleges szerzői jogi viták miatt nem tett hozzáférhetővé az amerikai vállalat.

Az Google tényleg komolyan gondolja a saját televízió elindítását. Ezt bizonyítja az is, hogy a Google Video szolgáltatáson keresztül - igaz egyelőre csak kísérleti adásként - de már elérhető és nézhető egy program. A vállalat célja egyértelmű: így akarja kideríteni, hogy mekkora érdeklődés lenne televíziós szolgáltatása iránt. "Látni szeretnénk, hogy hány embert érdekelne egy internetes televízió akár önálló adásként, akár a hagyományos televíziók online kiegészítéseként is" - nyilatkozta Peter Chane, a Google Video részleg termékmenedzsere.

A próbaképpen sugárzott műsor sajnos számos kívánni valót hagy maga után. A kép minősége finoman szólva is rossz, ráadásul a megjelenített kép gyakran "ugrál" és felbontása is kicsi, ezért a műsor szinte élvezhetetlen. Jelenleg a Google Video-nál a tartalmak még ingyenesek, ám ez hamarosan változhat és a Google nem is titkolja, hogy pénzt szeretne kérni a videó-, illetve a televíziós szolgáltatásért.


A Google egyébként már szerződést kötött az amerikai UPN televízióadóval, amelyik egyrészt örül, hogy a cég partnere lehet, másrészt óriási publicitási és reklámlehetőséget lát egy internetes televízió beindításában és nem titkolt céllal profitálni akar belőle. Azt azonban egyelőre sem a CBS Digital Media-hoz tartozó UPN-nél, sem pedig a Google-nél nem akarta senki sem elárulni, hogy a két cég mekkora összeget is áldozna egy online TV beindítására.

Hasonló kezdeményezés más internetes keresőknél is volt. Az AOL például egy ideig szombat esténként nálunk is látható Jack és Bobby nevű tévésorozatot vetítette, míg a Yahoo - a Warner Brothers segítségével - a Supernatural című filmet adta le még a hivatalos bemutató előtt. Kérdéses azonban, hogy a Google egyrészt mennyire gondolja komolyan a TV-szolgáltatás beindítását, másrészt ez milyen visszhangra talál majd a felhasználóknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenjoy #8
    ráéreztek a Pénz "ízére"... mikor lesz Google tej, vagy kenyér?:)
  • Hegyikecske #7
    Én továbbra is azt mondom h ne mlesz annak jóvége ha minden szolgáltatásta kugli lát el...
  • hungi #6
    A cikk írója vette a fáradságot, hogy megnézze, miről ír?

    "A próbaképpen sugárzott műsor sajnos számos kívánni valót hagy maga után. A kép minősége finoman szólva is rossz, ráadásul a megjelenített kép gyakran "ugrál" és felbontása is kicsi, ezért a műsor szinte élvezhetetlen."

    1. Minden videó (felbontástól függetlenül) 640x480-as, flash-alapú fájl.
    2. Ugrál??? Én egy ugrálós videót se láttam... könyörgöm, ez nem a VHS korszak!!! MAx akkor, ha a nyersanyag volt olyan, amilyen...
    3. Minőségnél meg nyilván szempont volt az, hogy a leglassabb ADSL sávszéllel rendelkezők is tudják élvezni a szolgáltatást. Meg tudták volna oldani a DVD minőségű sugárzást is, de kinek?
  • CsabiDuke #5
    ti ott a legelején... ti csinálnátok akármit is ingyen? Azt hiszem ha tehetné bárki is ugyanezt, megcsinálná.. még te is hogy pénzt kérsz.
  • agyhalál #4
    Csatlakozom.
  • avman #3
    az írástudatlanok lázadása... jelen esetben az olvasási és szövegértelmezési kézséget kellene fejleszteni, majd az elmét pallérozni, h az ok-okozati összefüggéseket átlátásával ill. a helyzet elemzésével ne sületlenségeket postoljunk egy hír mellé---
  • Sliders #2
    google remélem csődbe megy, két ruszki már nagyon kapitalitsa gondolkodású. Elfelejtették honnan jöttek :)
    Kommunista USSR :)
    Meg miért kell má mindenért pénzt kérni fuck, google most van a csúcson nagy eséllye, mások is mondták már, ideje h észhez térhelynek.
  • takysoft #1
    nem akarok fizetős Gúglit. legyen ingyenes, addíg jó.