Berta Sándor

Nagy-Britanniában is támadják a Gmailt

Nomen est omen, ahogy a mondás is tartja. Alighanem így vélekedhetnek a Google vezetői is, mikor megtudták, hogy Németország után immár Nagy-Britanniában is beperelték a céget a Gmail levelezőszolgáltatás miatt.

A per apropóját ezúttal is a Gmail neve szolgáltatta, amely már több országban is "csípi" néhány cég szemét. Könnyen lehet tehát, hogy nem volt túl szerencsés a névválasztás a Google részéről. Az Independent International Investment Research (IIIR) nevű brit cég pénzügyi intézetek számára készít tanulmányokat, hogy mely profilokról milyen területekre érdemes váltaniuk. Az IIIR még 2002 májusában indította el a "G-Mail - web based email" nevű szolgáltatását. A vállalat a nevet annak rendje és módja szerint be is jegyeztette.

A per elkerülhető lett volna, ezt bizonyítja az is, hogy a társaság nem rohant egyből a bíróságra, hanem rekordhosszúságú ideig, mintegy tizenöt hónapon keresztül megpróbálta a vitás kérdést tárgyalásos úton rendezni a Google-lal. Ez azonban nem sikerült, mivel az internetes keresőt üzemeltető és fejlesztő óriáscég önkényesen megszakította a tárgyalásokat, így az IIR vezetőinek nem maradt más választásuk, mint beperelni a névbitorlót.

Minő véletlen, a Google ezen lépésére idén augusztus 22-én, egy nappal a Google Talk hivatalos bemutatása előtt került sor. Érdekesség, hogy a Google Talk csak úgy használható, ha valakinek egy ismerőse vagy rokona kvázi meghívót küld a Gmailról. A per célja elérni, hogy a Google ne használhassa Nagy-Britanniában a Gmail elnevezést. Hasonló perre nemrég már sor került Németországban is, ahol ugyanezért harcolt - sikerrel - Daniel Giersch német vállalkozó.

Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy a Google hibázott, ráadásul nem is kicsit, hiszen minden magára valamit is adó vállalat gondosan felméri, hogy a tervezett márkanevet nem használja-e már más személy vagy cég. Úgy tűnik, hogy a társaság ezt elmulasztotta vagy a vállalat szakemberei egész egyszerűen felületesen kezelték ezt a kérdést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #21
    tényleg elég érdekes mert mind a 2 azonos műfajon belül tevékenykedik de mivel a 2n betűs az eredeti nem értem mé nem intézkedik...
  • Hegyikecske #20
    "csak egy néváltoztatás" felhasználóként valszeg nem c"csak" egy névváltoztatásnak hívnád!
  • yves #19
    Akkor még egyszer. Az IIIR cégnek volt egy G-Mail nevű webes e-mailszolgáltatása. Később a Google elindította a Gmail nevű webes emailszolgáltatását. Itt nem csak a névegyezés a gáz, hanem az, hogy az azonos név alatt hasonló szolgáltatás is folyik, és így összetéveszthető.
  • faz #18
    "több országban is "csípi" néhány cég szemét" Szúrja?

    Egyébként mit csinált a google, miért baj hogy gmail a neve? Ez számomra nem derült ki a cikkből...
  • Nyiri #17
    Dehogynem szamit. Egy csavot pl azert csuktak le jopar evre (ez szerintem eros volt picit), mert kihasznalta az elirasokat.
    pl. a www.disnye.com ra porno oldal jott be. A birosag szerint a gyerekekre rossz hatassal volt.

    Jo sok pezt pakolt ossze az elgepelesekbol.
  • bigface #16
    Gondolom mindannyiotoknak mond valamit a "neckermann" név, ajánlom figyelmetekbe a www.neckermann.hu, valamint a www.neckerman.hu oldalt. Erről mit gondoltok? Egyébként szerintem a perelők a hülyék. Az URL egyedi dolog, nem mindegy hogy mit írsz a böngészőbe, G-mail vagy gamil. Itt sztem nem számít az, hogy mennyire hasonló valami.
  • Nyiri #15
    Olvasd mar el a cikket bazmeg... A Google volt fasz. Tudod mit? Csinalj valamit az eletben ami sok penzedbe kerul de profitot termel majd utana ugyanolyan neven en is megcsinalom ugyan azt es radtelepszem majd szepen tonkreteszlek. Te biztos tehetetlenul vigyorognal kozben, igaz?
  • Caro #14
    Aki ilyenért perel, azt küldeném a ****-ba.
    Most olvastam az Ugandás VoIP-es cikket, és totál kontraszt a kettő.
    Ott az emberek a telefonnak is örülnek, itt meg ilyen f***ságokkal foglalkoznak.
    Mennyivel jobban működne a társadalom, ha elhagynánk ezt a sok felesleges baromságot!
  • Roli #13
    Independent International Investment Research (IIIR) -nek igen érdekes címe van!

    http://www.sg.huwww.iirgroup.com/ láttátok?
  • Sil78 #12
    De az át van irányítva, nézd csak meg.