Gyurkity Péter

Zárt konferenciára készül a Google

A keresőjéről ismert cég ezúttal egy zárt, sajtómentes konferencia ötletével hívta fel magára a figyelmet, amely Zeitgeist néven indulna október utolsó hetében, kizárólag a meghívottaknak.

A Google saját oldalán mindössze egy utalást találunk a konferenciára, amelynek teljes neve "Zeitgeist '05: The Google Partner Forum". A kor szelleméhez méltó rendezvény azonban minden részletében zárt, így hivatalos úton semmilyen egyéb információhoz nem juthatunk - még a weboldalhoz is jelszó szükségeltetik. Az érdeklődők Danny Sullivan blogjában nézhetnek szét, amelyből kiderül, hogy 400 embert várnak az október 25-27 között zajló rendezvényre.

"A konferencián elhangzó beszédek, előadások és viták zárt jellegűek. A szabad és nyílt eszmecsere biztosítása érdekében sem sajtóanyag, sem blog nem készülhet ezekről" - áll a Sullivan által idézett GYIK-szekcióban. Annyit mindenesetre megtudhatunk, hogy az előadók között ott lesz Szergej Brin és Larry Page, a Google társalapítói, Eric Schmidt vezérigazgató, Terry Semel Yahoo-vezérigazgató, Juszuf Mehdi MSN-alelnök, Barry Diller, az Interactive Corp vezetője, és Robert Scoble, Microsoft-blogger. A sajtó részére, pontosabban az ismertebb lapok vezetőinek is küldtek meghívókat, így számítanak Arthur Sulzberger, a New York Times elnökének és James Fallows, az Atlantic Monthly vezetőjének megjelenésére.

"Furcsának találom, hogy meghívják a sajtó és a nagyvállalatok vezetőit, de nem hajlandók beszélni a részletekről. Ez nem egy privát parti lesz, hanem egy komoly esemény, komoly előadókkal" - jelentette ki egy interjúban Sullivan. A Cnet azonban emlékeztet arra, hogy a Microsoft is hasonló lépéssel állt elő nemrég, mivel a témától elrugaszkodónak találta a sajtó által feltett kérdéseket.

A vállalatot a napokban meglepő kritika érte. Mike Lynch, az Autonomy nevű cég alapítója ugyanis azzal vádolta meg a Google-t, hogy "lebutította" az internetes keresőket, és magatartásával a felhasználók várakozásait is alacsonyabb szintre kényszerítette. Szerinte ugyanis a keresés nem arról szól, hogy szavakat pötyögünk a kijelölt mezőbe, és erre egyre többen kezdenek rájönni. "Végre némi igény mutatkozik a második generációs technológiák iránt" - jelentette ki Lynch a silicon.com-nak adott interjúban. Elmondása szerint a keresés kiterjeszthető lesz a telefonbeszélgetések, vagy akár a televízióműsorok tartalmára, és idővel még ennél is tágabb lehetőségek nyílnak meg a fejlesztők előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!