Gyurkity Péter

A Microsoft lezárná a Google-pert

Az ügyben eljáró bíróság a szoftvercég javára döntött, és - ideiglenesen - erősen korlátozta a távozott vezető tevékenységi körét, ám a Microsoft most már megegyezést keres a keresőjéről ismert vállalattal.


Kai-Fu Lee
A döntésről a Reuters hírügynökség számolt be, aláhúzva, hogy bár Kai-Fu Lee megkezheti a munkát új vállalatánál, januárig erősen korlátoznia kell tevékenységét. A döntés értelmében Lee megkezdheti a szakemberek toborzását a Google Kínában létesítendő új központjához, vagyis véglegessé válik az egykori alelnök átigazolása. A Microsoft közleményéből kiderül, hogy a szoftvercég győzelemként értékeli az itéletet, ám egyúttal megegyezési lehetőséget ajánlanak a Google-nak.

A megegyezés egyetlen feltétele, hogy Kai-Fu Lee beleegyezik a tevékenységének korlátozását kimondó határozat 2006 júliusáig történő meghosszabbításába. Erre azért van szükség a Microsoft szempontjából, mert Lee korábbi kötelezettségvállalalása akkor járna le, tehát utána már nem kell tekintettel lennie egykori munkaadójának érdekeire. Cserébe a szoftvercég lemondana a további pereskedésről, és megállapodással zárná le az ügyet. "Lezárhatjuk ezt a pert, amennyiben a Google elfogadja a tegnapi ítéletet, annak minden pontjának eleget tesz, egészen 2006. július 18-ig" - jelentette ki Brad Smith, a Microsoft főtanácsadója.

A redmondi cég még júliusban perelte be a Google-t, egykori vezetőjének elszipkázása miatt. Felháborítónak tartották, hogy a kereső üzletágában igazgatóhelyettesként dolgozó Dr. Kai-Fu Lee-t a Google egyszerűen átcsábította magához és ott a hasonló feladatokat ellátó kínai fejlesztési részlegénél kívánta alkalmazni. Külön kifogásolták, hogy az egykori vezetőnek fontos stratégiai információk és üzleti titkok vannak a birtokában, és éppen a két vállalat számára egyre fontosabbá váló területen. A Microsoft szerint átigazolásával Lee megszegte a céggel 2000-ben aláírt munkaszerződését, amelynek értelmében egy évig nem vállalhatna hasonló munkát.

Az elmúlt héten újabb fejleményekről számoltunk be, ám ezúttal a szoftvercég - pontosabban annak vezérigazgatója - is rossz színben tűnt fel. Steve Ballmer ugyanis védekezni volt kénytelen állítólagos kijelentései miatt, miközben ismét hangsúlyozták Lee fontosságát. "Ha megengedjük, hogy Dr. Lee átigazoljon, könnyen felhasználhatja a rendelkezésére álló bizalmas üzleti információkat, és ezzel semmissé tenné a Microsoft-nak tett korábbi ígéretét" - hangsúlyozta a Microsoft a bíróságnak benyújtott dokumentumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fie #4
    A Google oprendszert is ír(na)?
  • Mice #3
    "Nehogy megsirassam már egyik felet sem."
  • TommyGun #2
    Szeressük egymáést gyerekek
  • smv #1
    A google okos dolog, csak kezdenek egyre több területen megjelenni. Kíváncsi vagyok mikor jelenik meg az első gOS. Mindenesetre okosak voltak, ha tényleg olyan jó szakember a muki, akkor ügyesen elszedték M$-től. Nehogy megsirassam már egyik felet sem.

    JA, hogy az M$-nek ez nem tetszik? Szívem megszakad.