Gyurkity Péter

Meghárom­szorozza kapacitását a Google

A keresőóriás bejelentette, hogy háromszorosára növeli az internetes kereséseknél elérhető weboldalak számát, ám azt többé már nem hajlandó közölni, hogy pontosan hány oldalt érhetünk el.

A vállalat hetedik születésnapjára újabb meglepetésel készült a felhasználóknak: ismét jelentős mértékben növelték a keresések indexét, és állításuk szerint ez jelenleg az ezerszerese az eredeti méretének. A Google 1998 szeptemberében indult útjára, és az azóta eltelt időben hihetetlenül kibővült. A vállalat ázsiójának növekedését talán a világháló terjedésével lehetne összehasonlítani, hiszen mindkettő kitűnően példázza, hogy végre valóban megérkeztünk az információs korszakba. Elég, ha csak egy pillantást vetünk a jelenleg elérhető funkciók oldalára : Szergej Brin és Larry Page aligha álmodott ilyen bőségről a kezdet kezdetén.

A keresési index mostani bővítése a Reuters jelentése szerint háromszoros növekedést jelent a korábbihoz képest. A Google ezzel szeretné jelezni mindenki számára, hogy valóban az övé a legszélesebb, mindent átölelő internetes kereső, amivel a legnagyobb riválisok, így a Yahoo sem versenyezhet. "Számításaink szerint - a duplikált oldalakat figyelmen kívül hagyva - mintegy háromoszorosra növeltük az adatbázist. Olvasóink is bátran letesztelhetik a kibővült szolgáltatást" - jelentette ki a hírügynökség érdeklődésére Marissa Mayer, a Google.com termékmenedzsere.

Elgondolkodtató azonban, hogy a vállalat többé már nem jelenteti meg a kereséseken keresztül elérhető weboldalak pontos számát. Korábban ezt 8, azaz nyolc milliárdra becsülték, most viszont nem hajlandók pontosan meghatározni. A döntést azzal indokolták, hogy már nem tulajdonítanak jelentőséget a számadatoknak, és a felhasználóknak sem fontos, hogy hogy éppen hány milliárd oldalt érhetnek el. Ami számít, az a pontosság és a hatékonyság, amire azonban külön figyelmet fordítanak. Éppen ezért arra kérik az internetezőket, hogy hasonlítsák össze a keresések eredményeit más szolgáltatásokkal, és döntsék el, melyik motor szolgálja jobban az érdekeiket.

A keresőóriások közötti "kinek van nagyobb" tehát tovább folytatódik, miközben újabb fejlesztésekre készülnek. A Google legutóbb egy zárt konferencia ötletét dobta fel, amely októberben kerülne megrendezésre. A "Zeitgeist '05: The Google Partner Forum" elnevezésű rendezvényre a konkurens keresők, valamint több nagyvállalat vezetőjét is meghívják, ám a beszélgetések zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával zajlanak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #17
    Khm, ne menjünk...
    Már írni se tok, úgy meghatott a KERESŐMARKETING, KERESŐOPTIMALIZÁLÁS :)
  • Hegyikecske #16
    ABba inkább nem nejünk bele szte mmer off lesz :D
  • FTeR #15
    ha lenne más oprendszer ami hasonlóan jó... :P
  • Mberke #14
    "Remélem a többi kereső is hasonlóan fog fejlődni idővel, nem tenne jót, ha csak egy kereső maradna talpon."

    Ugye az oprendszerekről is ez a véleményed!?
  • onimusha #13
    nem mindegy hány van ? a ezredrészét se nézed meg
  • janyikzs #12
    Azért kíváncsi lennék, hogyha az egész a számokról szól, miszerint kinek a keresője néz több oldalt, akkor miért nyilatkoznak úgy, hogy a számok nem fontosak???

    Eddig azt hittem, hogy az oldalak növekedésével egyenesen arányos növekszik a keresők tárolt oldalai, persze nem olyan mértékben nyilván. Akkor csak arra lennék kíváncsi, hogy az előző frissítés óta a keresőmotorjuk "csak" harmadennyi oldalt nézett át??? Akkor az azóta készült weblapok csak most kerültek a keresések közé???

    Ugye nem!!!

    Ha az információim helyesek, akkor ennek folyamatosan nőnie kellene, de akkor az eddigi 16 milliárd oldalt nem is ismerte (amivel több lett "állítólag" a tárolt weboldalak száma)?

    Remélem a többi kereső is hasonlóan fog fejlődni idővel, nem tenne jót, ha csak egy kereső maradna talpon.
  • dodgecharger #11
    Gúúgli
  • Piscator #10
    Továbbá: KERESŐMARKETING, KERESŐOPTIMALIZÁLÁS
    Boldog 7. születésnapot Google!
  • FTeR #9
    kuglival lassan az lesz a baj, h rengetegen specializálódnak az átverésére, ezért kénytelenek védekezni, ezzel viszont az a baj, h nagyon megnehezítik a fejlesztők dolgát és sokszor ártatlan lapokat is feketelistára tesznek.
    érdekes olvasmány: DO WHAT I TELL YOU OR YOUR WEB SITE WILL NEVER BE FOUND! (lehet, h már linkeltem korábban)

    engem nem zavar a yahoo vagy az msn kezdő oldala (nem mintha használnám őket), a böngésző searchbarját használom, az egyből a találati oldalt hozza be...
  • Mipi #8
    A Google tényleg jó és ha sokáig ilyen lessz nem rontják el akkor még több évig ilyen jó lessz. Nekem az tetszik benne hogy tök gyorsan töltődik be. Nyitólapnak pont tökéletes és nincsen egy csomó reklám benne mint a yahoo vagy az msn-ben hogy egy egész híroldalt tölt le.