Berta Sándor

Hamarosan beindul a Google TV

Egyre inkább bebizonyosodnak azok a korábbi feltételezések, hogy a Google egy igazi internetes-informatikai világbirodalmat akar felépíteni, amelyben a népszerű online keresőn kívül helyet kapna egy levelezőrendszer, egy csevegőprogram és - mint kiderült - egy televízió is.

A Google TV létrehozásának terve véletlenül, egy feladott álláshirdetés kapcsán szivárgott ki. A hirdetés szövege szerint az amerikai vállalat jelenleg is keres egy termékmenedzsert Kaliforniában, a cég székhelyén a jövőben működő Google TV számára. Az új munkatárs feladata, hogy "a jövőben a Google keresési technológiájának és a hirdetési technikájának a felhasználók felé történő televíziószerű megvalósításával foglalkozzon". Az ugyanakkor nem derül ki a hirdetés szövegéből, hogy egy új szolgáltatásról lesz-e szó vagy a Google a jelenlegi szolgáltatásait akarja megreformálni vagy a cég valóban egy online televízió beindítására készül.

Az ötlet ugyanakkor nem számít újnak a Google háza táján, hiszen korábban, még 2003-ban a vállalat egyik alapítója, Szergej Brin már papírra vetette az elképzelését és az írását nyilvánosságra is hozta egy hasonló szolgáltatásról.Az akkori szöveg szerint a Google egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amelyik a televíziókban megjelenő híreket képes hagyományos szöveges hírekké konvertálni, illetve azokhoz hasonlóan, téma szerint csoportosítani őket. Az ötlet azért persze nem új, hisz sok televízió hírei fellelhetőek már a világhálón is, vagyis egyre több televíziótársaság fordít gondot arra, hogy aki véletlenül nincs tv-közelben, az se maradjon le a legfrissebb hírekről.

Viszont a lépés annak fényében különösen érdekes, hogy a cég még a telekommunikációs piacra is belép, mivel vezetéknélküli internetes elérést kíván biztosítani felhasználóinak. A társaság tehát egyre inkább függetleníteni akarja magát keresőszolgáltatásától és az esetlegesen hektikus mozgásokra képes hirdetési piactól. A WiFi rövidtávon ugyan nem hoz hasznot, de népszerűsége meredeken emelkedik, és viszonylag új területről lévén szó, a belépés költségei sem horribilisek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FecaA #18
    Köszi!
  • Hegyikecske #17
    Meghívással :)
  • h4x0r #16
    Hmmm. Akkor itt az SG-n is biztos irogat egy GoogleBot :)
  • matrac #15
    Megüzened egy már létezö e-mail címedet nekem.
  • moha #14
    az a HWSW-s google cikk, egész elgondolkodtató
  • FTeR #13
    az összeesküvés elméletek kedvelőinek:
    HWSW - Google: sötét erő születhet

    web fejlesztőknek:
    SEO - Do What I Tell You Or...
  • lyzu #12
    azé ez elég durva, a google már télleg mindenhol megveti a lábát... és mivel szinte mindenki rajtuk keres, ettől nagyon nagy hatalmuk van, akárhogy befolyásolhatják a dolgokat pl háborúban stb...
    azt mutat az embereknek, amit a google akar...
    és a news.com-ot törölte a vezetés a google adatbázisából, mert ugyanezt leírták mint most én, csak kicsit bővebben...
  • FecaA #11
    Gmail-hez hogy lehet csatlakozni???
  • janyikzs #10
    Valahogy nem csípem guglit, de csak jó dolgokat csinálnak!
  • Hegyikecske #9
    Jah a g-mail kapcsán olvastam erről egy érdekes cikket, azóta más is leköt a gmailben, mint a 2,5giga tárhely... Szal érdekes h mivel beajánlós módszer van a kugli így képes feltérképezni a teljes kapcsolatrendszerünket, ismerősöket, mindenkit akivel tartjuk a kapcsolatot, sőtt még a szokásainkat is tudja a kereséseink alapján, amit persze iphez azt meg névhez köt(het). Szal elég csunyán vissza lehetne ezzekkel élni később ha már teljesen az emberheznőtt!