Specker Balázs

Ókori villa nyomai a Google Earth felvételein

Luca Mori szoftverfejlesztő nemrég meglepő felfedezést tett, amikor a Google Earth térképes szolgáltatásával - szülővárosáról - Sorbolóról készült műholdas felvételeket vizsgált meg. Ő sem hitte volna, hogy egy ókori római villa nyomaira bukkan majd a folyó medrénél.

"Először azt hittem csak egy folt a fényképen, ám amikor közelebbről megnéztem, észrevettem, hogy ott valamit eltemettek a föld alá" - nyilatkozta Mori a Daily Telegraphnak. Amikor Mori közelebbről szemügyre vette a Google Earth képét, egy több, mint 457 méter hosszú ovális alakú formát vett észre, néhány különös kinézetű téglalap formájú árnyékkal. Az interneten kapcsolatba lépett néhány archeológussal, akik arra a véleményre jutottak, hogy az alakzat egy ősi folyó nyomaira utalhat, a téglalapok pedig vélhetően egy ember alkotta építmény nyomai.


Az egykori villa helye és környéke

Ezt követően Mori a Pármai Nemzeti Archeológiai Múzeummal vette fel a kapcsolatot, akik nyomban kiküldtek egy régészt a területre. "Első látásra úgy tűnt, a lelet a bronzkorból származik, ám az áthatóbb vizsgálat olyan kerámia- és kődarabokat hozott a felszínre, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy a római luxus rezidencia valamikor a Krisztus születése előtti évekből való" - olvasható a jelentés a Red Herring honlapján.

Több mint 10 ezer látogató fordult meg Mori blogján szeptember 14-e óta. A felfedezés keltette óriási érdeklődés miatt külön weboldalt hozott létre a programozó, ahova a legfrissebb információk is felkerülnek az érdeklődök hozzászólásai mellett.

A Google júniusban indította el Google Earth béta verzióját, azt a technológiát használva, amelyhez a Keyhole felvásárlása után jutott hozzá a cég. A szolgáltatás nemcsak a felhasználók érdeklődését, hanem a konkurencia érdeklődését is felkeltette, júliusban már a Microsoft is előrukkolt MSN Virtual Earth-re keresztelt hasonló szolgáltatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rynn #28
    Így utólag olvasva nekem is mintha úgy tűnt, mintha hiányzana az elméletemből valami... hát az a valami az volt amit Te mondtál...:DDD
  • BiroAndras #27
    Valamit félreértettél. Az 1 fix magasság (36000km ha jól emléxem) csak a geostacionárius pályára vonatkozik. Ez az a pálya, aminél a műhold a Föld egy adott pontja fölött van állandóan. Egyébként bármilyen magassábban keringhet műhold (ésszerű határok közt), de a keringési sebesség az alacsonyabb pályák esetén nagyobb, hogy a centrifugális erő ellensúlyozza az erősebb gravitációs teret. A kémműholdak (egy részük legalábbis) nagyon alacsony pályán kering, hogy jobb képeket készíthessen, de ennek az az ára, hogy ott még van egy pici légkör, ami folyamatosan fékezi, így a műhold élettartama viszonylag rövid.
  • rynn #26
    azért a műholdak nem repülnek mindenféle magasságokban... Egyetlenegy!!! magasság van, amit most kapásból nem mondok meg, ahol még nem zuhan le a műhold, és nem is száll el a világúrbe! És ez a magasság onnan jön ki, hogy ott a föld forgásából adódó centrifugális erő és a gravitációs (centripetális) erő egyenlő! Tőle kijjebb a centrifugális erő nagyobb mint a centripetális és így elszáll a semmibe, míg a beljebb a centripetális nagyobb, és lezuhan! Harmadik lehetőség az egyenlő, és ekkor "lebegnek" ott a semmiben...
  • BiroAndras #25
    "Szakembertol hallottam, h ma mar 1 meteres pontossagon belul be tudnak mindent merni a foldon a vilagurbol."

    Jelenleg a legjobb civilek számára is elérhető felbontás 0.5m-0.25m körüli. Természetesen az igazi kémműholdak ennél sokkal többet tudhatnak, de részben azért, mert jóval alacsonyabb pályán keringenek.
  • RpPRO #24
    Amit most latunk a google terkepevel, azt kb 20 eve tudtak mar a kemmuholdak.

    Szakembertol hallottam, h ma mar 1 meteres pontossagon belul be tudnak mindent merni a foldon a vilagurbol.
  • Dj Faustus #23
    Aha, fasza lenne... Nyugodtan megfigyelhetnek téged, családodat, barátaidat (szerelmedet) - és ezt bárki büntetlen megteheti. A tolvaj kilesi mikor nem vagy otthon - és kirabol.
    Másrészt ehhez (a valós idejű, teljes földfelszínt egyszerre figyelő rendszerhez) igen sok műhold kellene - ami igen sok pénzbe kerűlne. Ki támogatná mindezt?

    A cikkre reagálva: ez a Mori vagy ennyie mázlista, vagy az ottani régészek ennyire lusták.
  • Tibmanus #22
    oksa. szóllj és feljelentelek :)
  • BiroAndras #21
    "Azért ha a polgári alkalmazása már ilyen szintű, mit gondolsz hol jár a katonai? Szerintem ők simán lesik a szöszik szilikonjait is lazán, legfeljebb mi nem tudunk róla :-)"

    A felbontás már valszeg elég hozzá, de azért a mindent nem látnak. Egyszerre csak egy nagyon kis területet tudnak fényképezni, és nem tudnak megállni egy adott pont fölött, hogy még pár képet csináljanak. Emellett a pályájuk kiszámítható, így adott sokminden elrejthető előlük.
    Ezért kezdenek újra repülőgépeket is használni a felderítésre.
  • Ironka #20
    Szted ezt naponta frissítik? Ne röhögtess.
    Wikipedia: "Age: Usually less than 3 years old."
  • Raszkolnyikov #19
    "Több mint 10 000 látogató fordult meg Mori blogján szeptember 14-e óta."

    Ez tényleg ennyire érdekes?