Berta Sándor

IT-infrastruktúra és szakemberhiány a Google-nál

Sergey Brin, a Google társalapítója szerint nem találtak elég képzett szakembert, ezenkívül a vállalat IT infrastruktúrájának kiépítése sem halad a tervezett ütemben.

A cég alapítói azt szerették volna, ha a társaság dinamikus növekedésnek indul, ám különböző problémák miatt nem minden a tervek szerint alakul a vállalatnál. Bár tény, hogy a tavaly ősszel tőzsdére lépett Google részvényárai már jóval meghaladják a kezdeti árfolyamot, azonban a cég vagyonának ugrásszerű növekedése várat magára. Egy, a kaliforniai Mountain View-ben tartott konferencián felszólalt Sergey Brin, a Google társalapítója. A szakember a beszédében kitért arra, miszerint annak, hogy közel sem minden alakul a korábbi optimista és ambíciózus terveik szerint, több oka is van.


Ugyan a Google részvényárfolyama megkétszereződőtt, de hónapok óta stagnál

A tavaly év elejei 2292 főről ugyan a nyárra több, mint 3 000-re nőtt az alkalmazottak száma, ám még ennyi munkatárs sem elég az egyre növekvő számú feladatok elvégzésére. A Google egyébként nagyon komoly feltételeket támaszt a jövőbeni dolgozóival szemben és a cégnél rendszeresen beszélgetésekkel és tesztekkel tesztelik az alkalmazottakat, illetve felkészültségüket. Ezenkívül a vállalat 10-20 százalékkal el van maradva az IT-infrastruktúra kiépítésére vonatkozó tervek teljesítésétől is, így fordulhat elő, hogy a programozók már azelőtt belevágnak egy-egy új programba, hogy az ahhoz kellő plusz számítási teljesítményt jelentő számítógépek rendelkezésre állnának vagy be lennének kötve a központi vállalati hálózatba. A Google mellesleg már eddig is több ezer számítógépet vásárolt, illetve bérel, amelyek mind-mind részét képezik a cég intranet-hálózatának.

A társaságnál az erőforrások 70 százalékát fordítják az online kereső üzemeltetésére és fejlesztésére, 20 százalék jut a kiegészítő szolgáltatásokra, mint amilyen például a Google News, míg a fennmaradó 10 százalékot más programokra (Picasa szoftver, Orkut szociális hálózat) fordítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    Na majd kiderül hogy bírkózik meg Google a növekedés során jelentkező problémákkal , mint például ez itt :)
  • Cat #5
    gondolom azt is észrevetted, hogy a kép tetején meg a dátum jelzi, hogy tegnapi állapotot mutat
  • Ahhoj #4
    rotfl :D :D :D
  • Coornail #3
    Nezzetek csak a grafikon alatt: Copyright 2004 Yahoo Inc. :D
  • Keldor #2
    :(
  • akyyy #1
    már megint nem fog............működni?????:(