Berta Sándor

Mégis webböngészőt készít a Google?

Alig néhány hete merültek fel azok a hírek az interneten, miszerint saját internetes böngészőt készít a Google. Korábban már cáfolták a saját fejlesztésről szóló híreket, ám a találgatások és a pletykaáradat csak nem akar csitulni.

Alig telt azóta néhány hét és hasonló információk láttak napvilágot számos internetes portálon. A legújabb pletykák szerint a Google vagy beszáll a Mozilla Alapítvány jelenleg is készülő Firefox vagy a meglévő Mozilla böngészőjének a fejlesztési munkáiba, vagy egy teljesen új, közös programot kezd el készíteni a két vállalkozás. A szakértők úgy vélik, inkább az első pletykának lehet igazságtartalma, hiszen hamarosan elkészül a Firefox böngésző 1.0-s verziója. Tény, hogy teljesen logikátlan lenne egy teljesen új szoftver készítésébe belevágnia a két cégnek, mikor a Firefox szinte már készen van, ráadásul ez az alkalmazás nem is akármilyen népszerűségre tett szert az utóbbi időben.

A Google szóvivője, Stefan Keuchel azonban ezúttal is cáfolta a híreszteléseket, elmondása szerint nem foglalkoznak a profiljuktól teljesen idegen dolgokkal. Mint mondta, kizárólag a fő tevékenységükre, vagyis az internetes keresőjükre, illetve annak a tökéletesítésére koncentrálnak, azért hogy az emberek számára minél jobban megkönnyítsék a világhálón való kereséseket.

Számos szakember úgy véli ugyanakkor, hogy a Mozilla Alapítvány kifejezetten nem örült az új pletyka megjelenésének. Bert Decrem, a szervezet programozója nem akarta kommentálni a híresztelést, csupán annyit mondott, hogy kétségtelenül okos lépés lenne mind a két cég részéről, és hozzátette, hogy a Mozilla Alapítvány érdekei azt szolgálják, hogy egyszerre lehetőleg minél több partnerrel dolgozzanak együtt.

A Mozilla Alapítványnak mindenesetre kapóra jön a reklám, hiszen november 9-én jelenik meg a Firefox 1.0-s változata. Bár mind a két fél egyelőre cáfolja a pletykát, ám annyi biztos, hogy a mondást idézve: "Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél". Valami tehát biztosan készül a Google boszorkánykonyháján... Már csak az a kérdés, hogy egy internetes böngészőt vagy valamilyen más alkalmazást fejleszt-e titokban a cég?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Piscator #22
  miért, mitől gyorsabb egy másik böngészőt?
  Felülbírálja a win csomag,meg egyéb szabályait?
  Vagy nem egyszerűen csak renderelésről van itt szó?
  Kicsir hasonlít a modemgyorsító pr-ek szindrómájához, hgoy "gyorsítja a entet".
  Bár nagy mélységben nem értek hozzá.
  [URL=http://sesblog.hu/archives/individual/009102-20040225.html]"Olvass és tanulj"[/URL]
 • Piscator #21
  Én meg nem tuningolom a mozzit, legyen csak lájtos, én meg hoppon maradok.
  Szóval valóban, csak le kell tölteni hozzá a pluginokat, de mondjuk én - megfontolt, ritka kivételektől eltekintve - kihagyom az olyan überkirályfaszagyerekvagyok oldalakat, akik nulla tartalommal látványtervező, programbuzi képeségüket falshekben élik ki. kösz, iknább nem, ez egy teljesen más világszemlélet, hogy olyan honlapot kell csináli, ami kompatibilis mindennel, és egyszerű, nem csilicsálé.De hát mindenki mást szeret:)
 • PyRex #20
  EZ PONTOSAN ÍGY VAN! Nem a FireFox jeleníti meg hibásan a weboldalakat, miután azok nagy része csak IE-re van optimalizálva és az MS nem ragaszkodik a szabványokhoz...
 • FTeR #19
  A fontpages dolgok csak ieben jók, sehol máshol nem jelennek meg a várt formában. Azonban a firefox hiába tartja be a W3C ajánlásokat, hogy ha írok egy a saját tesztelsük alapján jó kódot és firefoxban mégsem úgy jelenik meg, ahogy azt el várná az ember.
  A legérdekesebb dolog hogy pl a css kódban ha köv. komenttet használjuk: " /* itt egy szöveg /* itt egy másik */ " akkor normális esetben mind a két szöveget figyelmen kívűl hagyja, hiszen az az elv, hogy ha lát egy /* (per csillag) karakterpárt akkor addig nem foglalkozik a cuccal még egy */ (csillag per) nem jön. Ámde firefoxban mintha visszafele olvasná a kódot mert a példánál maradva az "itt egy szöveg" részt figyelembe veszi sőt az előtte lévő /*-re még hibát is dob.
  Bajom még a firefoxal (inkább kellemetlen), hogy ha hosszú oldal közepére görgetve linkre kattintok, majd a vissza gombal visszamegyek akkor újra rendereli az oldalt és újra a lap tetején van, nem a linknél.
  Aztán most valami plugin miatt bugzik a jobb katt is, de ezt majdcsak valahogy megoldom.
 • 2XP #18
  Az sg-nek úgy tűnik tetszik a 3 b (már előzőleg is így írták a címet), de azért elég lenne a 2-vel írni a webböngészőt :p

  Az olyan oldalak, melyek rosszul jelennek meg, pedig a hozzá nem értő "pistikéktől" (gy.k. jéé, csak ide, meg oda kattintok a frontpage-ben, és kész is a hómpédzs típusú emberek) származik, melyek nem érdemlik meg (vagy csak max. egyszer) a megtekintést.
 • Yfel #17
  A Firefoxszal sokkal gyorsabban lehet internetezni. Nekem 5MBps kábelem van de ezen is nagyon megérződik, hogy az IE milyen lassú a FF-hoz képest.

  FF+adblock-al legalább ki tudom szűrni a lassú "sallang" mellékoldalakat amik megnövelik a letöltési időt (audit.median.hu és társai)

  Ha meg egy oldal nem jelenik meg rendesen, akkor jobb klikk --> view this page in IE és meg is van oldva a probléma.

  Y
 • [HUN]PAStheLoD #16
  ma raktam fel egy windózt és nincs 1 perc míg leszeded és felrakod a firefox-ot .. ahol kell flash 1 kattintás és pár next next .. aztán fenn van. java ugyszintén
 • sonic4 #15
  Annyi a problémályuk, hogy ie alapból fel van rakva meg megy is minden, a firefoxot meg fel kell rakni meg 1-2 plugint is fel kéne neki rakni és utána menne... De odáig már nem terjed ki a "szaktudás"....
 • h4x0r #14
  Es ehhez mi koze a phpnek? Az szerveroldali cucc.
 • [HUN]PAStheLoD #13
  nekem megy Java Firefox-al is :)