Gyurkity Péter

A Microsoftot érintő legnagyobb kihívások

A Directions on Microsoft nevű elemzői cég - amely kizárólag a szoftveróriás tevékenységére koncentrál - tíz pontban foglalta össze a következő évben végrehajtandó legfontosabb feladatokat.

Véleményük szerint a vállalat legfontosabb feladata, hogy részletesebb, és több évre kiterjedő útitervet készítsen a Windows XP, az Office és Exchange szoftvereket illetően. Legalább ugyanilyen fontos, hogy a szoftveróriás olyan cégeket vásároljon fel, amelyek a tranzakciót követően megfelelő hasznot hajtanak, elemzők szerint ugyanis a Great Plains Software, a Navision, valamint a GeCad felvásárlása nem váltotta be a cég korábbi reményeit, és nem termelt elegendő profitot. Harmadik szempontként a nagyobb biztonságot emeli ki az elemzés, amely hangsúlyozza, hogy a "Microsoft által végrehajtott átfogó intézkedések ellenére a biztonság még mindig jelentős probléma, és a jelek szerint a rosszfiúk állnak győzelemre".


Az XBOX-ot már a szexvideói által
híressé vált Paris Hilton sem tudta megmenteni
A cég szerint fontos, hogy a Microsoft inkább az otthoni szórakoztató központok kialakítására törekedjen, és ne kövesse az úgynevezett digitális életmód vonalat, hiszen ezt a területet már egyéb cégek, főként az Apple uralja. A Microsoftnak továbbá meg kell győznie a vásárlókat, hogy megéri leváltani a korosodó szoftvereket, és az újabb verziók jóval több funkciót kínálnak elődeiknél. Életbevágó kérdés a nyílt forráskódú szoftverek támadásának elhárítása - a szoftveróriásnak le kell lassítani a nyílt forráskódú operációs rendszerek és alkalmazások térhódítását, amely az utóbbi időben nemcsak a szerverek, hanem az asztali számí­tó­gépek terén is felgyorsult.

További fontos kérdések: meggyőzni a vásárlókat a Longhorn létjogosultságáról, mindenáron nép­sze­rű­sí­te­ni az Xbox 2 konzolt, és minél ha­ma­rabb le­szál­lí­ta­ni a Windows XP 64 bites változatát. Végül, de nem utolsósorban, a Microsoftnak precíz, min­den­re ki­­ter­­jedő részletes instrukciókkal kell ellátnia a vá­sár­lók­kal, a partnercégekkel, valamint a rivális vál­la­la­tokkal kapcsolatot tartó al­kal­ma­zot­ta­kat, hogy elkerülje az újabb pereket, amelyek az Európai Unióval történt összeütközéshez ha­son­ló­an több százmillió dol­lá­ros be­vé­tel­ki­esést okozhatnak.

Az elemzés szerint megfelelő kezelés híján bármelyik kérdésben fennáll a lehetőség, hogy teret nyitnak a fiatalabb, kisebb és fürgébb riválisoknak, akik meglehetősen gyorsan jelentős piaci részesedére tehetnek szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #35
    Az IBM eladta a PC szektorát mert nem akar olcsó gépekkel vergődni, míg a Power arhitekturájú gépeinek ára megközelítőleg sem olcsó...
  • mechorg #34
    Mindig kihasználják, az IBM pl. olcsóbb gépeket tud eladni ily módon. És ezért komoly pénzeket fektet bele. Ez pl. mindenkinek jó szerintem. Szerintem.
  • BlackRose #33
    Ide csak azt írnám, hogy a GNOME a Novell kezében van a Ximian álltal ugyanis ők sponzorálják a fejlesztéseket, míg a KDE fő sponzora a SUSE volt ami szintén a Novell kezébe került, tehát végeredményben...
    Én sem hiszem, hogy külső nyomás áll mögötte, csak csupán nem volt más hátra a nagycégeknek (IBM, Novell, Sun stb.) minthogy a Linuxba és az Open Source-ba kapaszkodjanak, mert másképpen a Microsoft mostmár biztossan 100% közeli dominációhoz közelítene, persze a Linux és az Open SOurce ezt megakadályozták, de nem ez kellett volna legyen a céljuk és nem is ez volt, a cél egy jó OS és egy jó rendszer volt, és a hobbistáknál még most is az, de az IBM és a Novell-nek biztos nem az a célja, ők csupán a Microsoft pozícióira törnek, és ez rendben is van mert így működik az üzlet, csak ott látom a bajt amikor free dolgokat és mások munkáját használják ki üzleti célokra, ez nincs rendjén. Na mindegy egy valamit mégegyszer LONG LIFE FOR LINUX, WINDOWS AND ha Isten adja, jön még valaki a piacra...
  • mechorg #32
    "További fontos kérdések: meggyőzni a vásárlókat a Longhorn létjogosultságáról" - most, miután kiderült, hogy a lényeg nem lesz benne... Persze ettől még mindenkinek szüksége van rá, mert szebben csillog a startmenü.
  • pemga #31
    Szerintem túlértékeled a helyzetet. Abban egyetértek, hogy a fejlesztő réteg és a felhasználó réteg távolodni fog egymástól. De abban már nem, hogy az egész OpenSource-ot a kapitalizáció bábjának állítod be. Már csak azért is, mert az nem csak a linux disztribuciókról szól (pl. gnome, kde, OOo, nem része szorosan ezeknek.) Az is biztos, hogy ami népszerű az vonzza az olyan elemeket, amik mindenből pénzt akarnak csinálni, tökmindegy miből, most éppen ebből. De azt is vedd észre, hogy a "becsapott" fejlesztők előbb-utóbb ismét kiválnak, mert nem szimpatikus nekik az a világ (munkamódszerek, határidők, más stílus, más értékrend) és ismét önálló úton indulnak. Mindig lesz valami más (vagy valaki más) ami jobb akar lenni. Az OpenSource-ba ennyire emberszinten nem látok bele, ezért csak olyan példákat tudok mutatni, ami a freeware kategoriával nyitott: winamp Vs AOL, Mozilla Vs AOL, Kazaa fejlesztője nemrég ingyenes elosztott telefonálási lehetőséget pedzegetett.

    Amit írsz, abban látok egy ki nem fejtett kérdést. "Ha az Open Source maradt volna a hobistáknál akkor az MS nem szólt volna semmit,". Tényleg, vajon mitől szabadult ki a hobbisták köréből a linux, mitől lett ennyire népszerű és elterjedt? IMHO mert annyival használhatóbb, annyival jobb volt (szerintem még most is). Nem hinném, hogy külső nyomás, vagy trendkövetés állna mögötte (most már igen, de nem most van a felhasználói boom, a RevolutionOS c. filmet nézd meg, iszonyatos méretű terjeszkedés volt az első évek után).
  • L3oN #30
    Paris Hilton jó nő de nem annyira über a videói. Átlagos
  • dez #29
    A nők többségével lehet. Csak esetleg nem 2 hét után. És nem is csak az időtől függ.

    A MicroSoftot inkább nem kommentálom, csak elgondolkozom, mikkel próbálkoznak majd az opensource terjedésének a lassítására, mi lesz a "megfelelő kezelés". De az érdekes, hogy csak lassításról írnak, nem visszaszorításról, stb. Abban már nem is mernek reménykedni?
  • szivar #28
    Na ezt az értelmezést akartam kifejteni, de valahogy nem igazán sikerült...
  • Killgore #27
    Amúgy meg szép kilátások, csak sztem a fele se fog bekövetkezni... de azért BUÉK MS! :)
  • Killgore #26
    A barátnőm ilyen :) és össze is teszem érte a kezem, minden este :)