Gyurkity Péter

Zökkenőmentes a Microsoft és a Sun együttműködése

A két óriáscég tisztségviselői egy szerdán tartott közös sajtótájékoztatón kijelentették, hogy a 10 évre szóló együttműködési megállapodás megkötése óta a két vállalat máris jelentős előrehaladást ért el.

A sajtótájékoztatón részletesen is kifejtették a technológiai téren eddig elért eredményeket, és hangsúlyozták, hogy a két óriás - amelyek korábban ádáz ellenségek voltak - stabil, építő jellegű kapcsolatot alakított ki. "Ez 180 fokos fordulat a korábbi állapothoz képest. Míg korábban nem győztünk vagdalkozni, most inkább segítünk kijavítani a másik által elkövetett hibákat" - jelentette ki Greg Papadopoulos, a Sun technológiai igazgatója. Elmondása szerint a két cég között áprilisban létrejött, a korábbi pereskedést lezáró megállapodás óta a két cég vezetői és mérnökei összesen tizenöt alkalommal találkoztak, és ő maga is megbeszéléseket folytatott a Microsoft elnökével.


Scott McNealy és Steve Ballmer

Papadopoulos szerint az együttműködés révén több területen is előrehaladást értek el. Az egyik ilyen fontos eredmény, hogy a két cég hivatalosan is kompatibilisnek minősítette a Sun által kifejlesztett szoftvereket - a StarOffice-t, valamint a Java Runtime Environment csomagot - a Windows XP második javítócsomagjával. Az igazgató elmondta, hogy a hálózati azonosítás terén a Sun és a Microsoft jelenleg eltérő protokollokat támogat (Liberty Alliance, illetve WS-Federation), de a közös munka révén hamarosan lehetővé válik, hogy a Solaris és Windows szerverekre egy közös felületen, egyszerre jelentkezhessünk be. Hozzátette, hogy a két cég hasonló együttműködésre törekszik a webszolgáltatások terén, és a fejlesztések első eredményei már a következő év első felében megjelenhetnek.

A legnagyobb változás az, hogy végre felismertük, mely szabványokat kell közösen kidolgoznunk, úgy, hogy az mindkét fél számára előnyös legyen" - fejtette ki a Microsoft álláspontját Anrew Layman igazgató. Hozzátette, hogy a webszolgáltatások terén folytatott közös munka jelentős mértékben lerövidíti az egymással kompatibilis szoftverek kifejlesztéséhez szükséges időt, és a nagyobb kooperáció érdekében a két cég hamarosan közös tesztelő központot hoz létre a Microsoft redmondi főhadiszállásán.

Pontos határidőkről egyik fél sem nyilatkozott, és az elhangzott nyilatkozatokból kiderült, hogy a korábbi találkozókon született megállapodás szerint a két vállalat egyelőre a rövid távú projektekre koncentrál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #5
    Azt inkább ne!
  • Sylvester #4
    MicroSun
  • MrImy #3
    Jók az észrevételeid!

    Nem értem az összefüggést, ill. sejtem.
    Sun - StarOffice
    MS - MS Office
    Konkurens termékek. A neten viszont úgy tapasztaltam, hogy az OpenOffice.org az, amely igazán sok fejfájást okoz a MSnak.
    Ami viszont rémlik, egy kis apróbetűs rész az OpenOffice.org-ban Sun megtart biz. jogokat.
    Nagy kérdésem, hogy milyen célok rejlenek a nem túl őszinte mosoly mögött.
  • dez #2
    McNealy mosolya őszintébbnek tűnik, mint Ballmeré...
  • hornbali #1
    Microsoft