Berta Sándor

Folytatódnak a dél-koreai vizsgálatok a Microsoft ellen

Az ázsiai állam illetékes hatóságai a Microsoft esetében már korábban is tanulmányozták ezt a kérdést, ám nemrégiben újabb beadvány érkezett az ország kartellügyeket vizsgáló hivatalához.

Az Európai Unión kívül Dél-Koreában is felmerült a gyanúja annak, miszerint az amerikai szoftveróriás tisztességtelen piaci praktikákhoz folyamodott. Az új beadványt pedig nem más postázta, mint a szintén amerikai Realnetworks cég. A Realnetworks azonban nem csak a Microsoftot, de annak helyi leányvállalatát is tisztességtelen piaci magatartással vádolja. Minderről a Dél-koreai Kereskedelmi Bizottság (FTC) tájékoztatta a nyilvánosságot.

A Realnetworks ugyanazzal vádolja a redmondi céget mint az Európai Bizottság is, vagyis hogy a konszern azáltal, hogy a Windows Media Player médialejátszó szoftvert a Windows operációs rendszerek szerves részévé tette tisztességtelen módon jutott ezen a területen piaci pozíciókhoz. Beadványuk szeirnt a lépés miatt a többi médialejátszó program gyártója nem tudott a tervezett bevételekre szert tenni, és ez természetesen érzékenyen érintette a Realnetworks céget is, amely mint ismeretes, a Realplayer alkalmazással képviselteti magát ezen a területen.


Mint azt az üggyel kapcsolatban a Yonhap hírügynökségnek nyilatkozó Hur Seon, a Dél-koreai Kereskedelmi Bizottság Kartellügyekkel foglalkozó Irodájának vezetője kijelentette, a társaság beadványára válaszul úgy döntöttek, hogy kiterjesztik a Microsoft ellen jelenleg is folyó vizsgálatokat, ugyanakkor természetesen lehetővé fogják azt is tenni, hogy a redmondi szoftveróriás védekezhessen a felmerült vádak ellen.

Az amerikai vállalat ellen nem ezek az első hasonló vádak. Korábban, 2001-ben már a Daum Comunications nevű koreai internetes cég is beadvánnyal fordult a Dél-koreai Kereskedelmi Bizottsághoz. A dokumentumban a cég azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy az az operációs rendszereibe integrált szoftverekkel ellehetetleníti a versenyt, és kihasználja az operációs rendszer terén meglévő gazdasági erőfölényét. Idén áprilisban a koreai cég kárpótlási igényt nyújtott be egy dél-koreai bírósághoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!