35
-
BlackRose #35 Az IBM eladta a PC szektorát mert nem akar olcsó gépekkel vergődni, míg a Power arhitekturájú gépeinek ára megközelítőleg sem olcsó... -
mechorg #34 Mindig kihasználják, az IBM pl. olcsóbb gépeket tud eladni ily módon. És ezért komoly pénzeket fektet bele. Ez pl. mindenkinek jó szerintem. Szerintem. -
BlackRose #33 Ide csak azt írnám, hogy a GNOME a Novell kezében van a Ximian álltal ugyanis ők sponzorálják a fejlesztéseket, míg a KDE fő sponzora a SUSE volt ami szintén a Novell kezébe került, tehát végeredményben...
Én sem hiszem, hogy külső nyomás áll mögötte, csak csupán nem volt más hátra a nagycégeknek (IBM, Novell, Sun stb.) minthogy a Linuxba és az Open Source-ba kapaszkodjanak, mert másképpen a Microsoft mostmár biztossan 100% közeli dominációhoz közelítene, persze a Linux és az Open SOurce ezt megakadályozták, de nem ez kellett volna legyen a céljuk és nem is ez volt, a cél egy jó OS és egy jó rendszer volt, és a hobbistáknál még most is az, de az IBM és a Novell-nek biztos nem az a célja, ők csupán a Microsoft pozícióira törnek, és ez rendben is van mert így működik az üzlet, csak ott látom a bajt amikor free dolgokat és mások munkáját használják ki üzleti célokra, ez nincs rendjén. Na mindegy egy valamit mégegyszer LONG LIFE FOR LINUX, WINDOWS AND ha Isten adja, jön még valaki a piacra... -
mechorg #32 "További fontos kérdések: meggyőzni a vásárlókat a Longhorn létjogosultságáról" - most, miután kiderült, hogy a lényeg nem lesz benne... Persze ettől még mindenkinek szüksége van rá, mert szebben csillog a startmenü. -
pemga #31 Szerintem túlértékeled a helyzetet. Abban egyetértek, hogy a fejlesztő réteg és a felhasználó réteg távolodni fog egymástól. De abban már nem, hogy az egész OpenSource-ot a kapitalizáció bábjának állítod be. Már csak azért is, mert az nem csak a linux disztribuciókról szól (pl. gnome, kde, OOo, nem része szorosan ezeknek.) Az is biztos, hogy ami népszerű az vonzza az olyan elemeket, amik mindenből pénzt akarnak csinálni, tökmindegy miből, most éppen ebből. De azt is vedd észre, hogy a "becsapott" fejlesztők előbb-utóbb ismét kiválnak, mert nem szimpatikus nekik az a világ (munkamódszerek, határidők, más stílus, más értékrend) és ismét önálló úton indulnak. Mindig lesz valami más (vagy valaki más) ami jobb akar lenni. Az OpenSource-ba ennyire emberszinten nem látok bele, ezért csak olyan példákat tudok mutatni, ami a freeware kategoriával nyitott: winamp Vs AOL, Mozilla Vs AOL, Kazaa fejlesztője nemrég ingyenes elosztott telefonálási lehetőséget pedzegetett.
Amit írsz, abban látok egy ki nem fejtett kérdést. "Ha az Open Source maradt volna a hobistáknál akkor az MS nem szólt volna semmit,". Tényleg, vajon mitől szabadult ki a hobbisták köréből a linux, mitől lett ennyire népszerű és elterjedt? IMHO mert annyival használhatóbb, annyival jobb volt (szerintem még most is). Nem hinném, hogy külső nyomás, vagy trendkövetés állna mögötte (most már igen, de nem most van a felhasználói boom, a RevolutionOS c. filmet nézd meg, iszonyatos méretű terjeszkedés volt az első évek után). -
L3oN #30 Paris Hilton jó nő de nem annyira über a videói. Átlagos -
dez #29 A nők többségével lehet. Csak esetleg nem 2 hét után. És nem is csak az időtől függ.
A MicroSoftot inkább nem kommentálom, csak elgondolkozom, mikkel próbálkoznak majd az opensource terjedésének a lassítására, mi lesz a "megfelelő kezelés". De az érdekes, hogy csak lassításról írnak, nem visszaszorításról, stb. Abban már nem is mernek reménykedni? -
szivar #28 Na ezt az értelmezést akartam kifejteni, de valahogy nem igazán sikerült... -
#27 Amúgy meg szép kilátások, csak sztem a fele se fog bekövetkezni... de azért BUÉK MS! :) -
#26 A barátnőm ilyen :) és össze is teszem érte a kezem, minden este :) -
BlackRose #25 Na részemről csak szeretnék Bolgod Új Évet kivánni a Microsoftnak, a Linux tábornak és nem utoljára a képen látható hölgynek Paris Hiltonak is .
Na de, azért csakis beszólnák...
Bucser - hidd el nekem mindenki a PROFITra törekszik, a különbség csak az, hogy van e neki kezdőtőkéje vagy nem, és, hogy van e neki ereje felvenni a versenyt a piacon, Richard Stallman és barátjai amikor megalapították a Free Software Foundationt, akkor nekik a társadalmi (olvasd a számítógép guruk - hackerek, mert abban az időben csak az olyanoknak volt számítógépjük) elégedetség volt az amire törekedtek, és maga Linus Torvalds is amikor elkezdte a Linuxot, de most amikor az IBM, Novell, Sun meg stb. ugrál az open source-val, akkor már e társadalmi elégedetség csak halvány árnyék. Ezeknek a cégeknek csak két dolog áll az eszükbe
1. Elfoglalni a Microsoft helyét
2. Ez álltal minnél több profitra szert tenni
Ezért sajnos az Open Source saját magét fogja a gödörbe sodorni, persze nem 100%-ban, de a végeredmény az lesz, hogy a power userek meg szakemberek minnél távolabb a lamerek meg minnél közelebb kerülnek az Open Source szoftherhez is, és akkor majd esetleg kitalálnak valami újjat, vagy egyszerűen belemélyednek a szuperinteligens szofterben ami csak magától működik, azt meg, hogy hogyan azt majd senkit sem fog érdekelni, mert... na de mindegy, hidd el még a 16 éves srácokat is ma csak a PROFIT érdekli, mert minden a pénz körül forog ebben a világban sajnos... a Microsoft meg a Linux csak egy jelkép amit vagy köpködni vagy éltetni kell, már ki attól függ melyik oldalnak dölünk be, pedig az igazság az, hog semmi közük az egészhez, mindkettő csak próbál minnél több pénzhez jutni és megélni, a Microsoft persze ezt a gazdag szemszögből csinálja az Open Source meg a szegény szemszögből, és mivel a gazdagok gyűlölik a szegényeket és vice versa (itt pénzről beszélek) akkor természetes, hogy az MS is gyűlöli az Open SOurce-t és vice versa... a FireFox pl. önkéntes adományokból szedte össze a pénzt a New York Times reklámra, míg az MS 100 milliót költött évente az IE reklámozására... ny ez itt a különbség, most ahogyan a pénzesek lassan felvásárolják az Open Source cégeket (pl. Novell - Suse stb.) vagy azok pénzelik a fejlesztések nagy részét (pl. IBM, Sun...) az Open Source is telyessen kommercializálodni fog, és az igaz, hogy mindég megvan a lehetőséged, hogy fogd a Sourcet és gyalog járd az üsvényt végik, de kérdés, hogy hányan fogják ezt megtenni, mert könnyeb és olcsobb lesz fizetni a Novell-nek vagy az IBM-nek 100 dollárt mind elkerülni őket... nekem tetszik az Open Source, de tisztán a nem éppen free jövőt...
P.S. Az MS-nél kb. 5000 fejlesztő nyomja a WIndows fejlesztéseket és évente pár milliárd dollárba kerülnek a fejlesztések, ha ezt megengedhetné magának az IBM vagy a Novell vagy akárki és biztosítani tudna az OS-nek olyan előnyt, hogy a Windows piacából elvegyen egy darabot (olvasd, hogy nyereséges legyen az OS) akkor a Linuxra rá sem néznének... bizonyíték a Sun amely nyomja a saját Soláris-át pedig a Linux mellet áll, ezért kapaszkodnak az Open Source-ba, mert nem képessek maguk előre menni, a Microsoft meg fogja és ami kell neki azt megírja ezért az Open SOurce-ra nincs szüksége és mivel a konkurencia az Open SOurcen alapoz akkor ez automatikussan az MS ellenségévé vált, pedig az Open Source és a free szoftver már jóval öregebb a Linuxnál és az MS-nek semmi gondja sem volt vele, akkor lett Linux ellenes amikor az IBM és a többiek Pro-Linuxossak lettek, mert ez egyenes ütés az MS pofájára, és természetessen reagálnak. Ha az Open Source maradt volna a hobistáknál akkor az MS nem szólt volna semmit, az IBM meg miért nem csinált maga jobb OS-t a WIndowsnál (volt rá neki alkalma és lehetősége), most meg pofátlanul pénzt kérnek a free szoftverért (persze a GPL ezt nem tiltja, de mégis egy picit pofátlanság eladni mások munkáját) a Novell kevesebb mint 1%-át irta meg a Linuxának és most pénzt kér érte, hol van itt a társadalmi elégedetségre való törekedés? Na de mindegz, BÚÉK mégegyszer. -
Piscator #24 Na mi van, túl trendi lett már a Microsoftot szidni, most az lesz az alternatív, aki védi, dicséri őket? -
#23 Nekik abból semmilyen hasznuk nem lesz, ha Opensource op rendszert csinálnak igaz??? Akkor miért költenének akár egy centet is a létrehozására??? Az opensource egy fejlesztési mód és nem a jövő. Béla bácsi is létrehozhatja a vízzel hajtott autót a garázsában és odaadhatja a tehcnológiát bélának, hogy használja ő is és ha hibát talál akkor javítsa ki és szóljon, hogy mi a hiba. De egy profitorientált cég is létrehozhatja az vízzel hajtott autót és árulhatja drága pénzért és naná, hogy nem fogja kiadni másoknak a terveket... Ez nem jövő vagy elavultság kérdése, hanem üzleti szempontoké... Az opensource fejlesztési módszer inkább a társadalmi elégedettségre törekszik míg a zárt fejlesztés a PROFITra.... -
#22 Az Egyetemek a non-profit szférába tartoznak ezért ők olyan dolgokba is ölhetnek rengeteg pénzt amik csak társadalmi jóval járnak és nem üzleti áttörést ígérnek... -
pemga #21 Alapvetően ez tervezési probléma. Minél többmindent akarsz belezsufolni _egyetlen_ dologba, annál könnyebben tudsz hibázni, egyszerűen emberileg lesz áttekinthetlen az egész, nem tudod hogy ha valamit megpöckölsz, hol dől el egy másik dominó. De ez kifejezetten tervezés kérdése, ha valami koncepcionálisan van elcsűrve, akkor onnantól kezdve már csak a döglött lovat tologatod egyik helyről a másikra. (Gondolj az integrált böngészőre, vagy media player-re...)
Bucser, és szerinted honnan van pénzük az egyetemeknek, kutatóállomásoknak?... (Másrészt a gnome fejlesztői gárdájának átlagéletkora 16 év.) De ha már a kapitalizmus felől nézzük: ha nem fejlesztesz, akkor elmaradsz. Persze nem kötelező személy szerint neked kutatnod, meg lehet venni a már kifejlesztett dolgokat (ezt akarja MS), egyszerűen ellopod (ezt is csinálja MS), vagy elhiteted a vevőiddel, hogy nekik ez nem is kell (hohó, ezt de mennyire csinálja). Sokáig ellen lehet állni a fejlődésnek (pl. Japán bezárkózása vgh-k előtt, vagy nézzük pl. az inkvizíciót), de ha máshol elhúznak mellőled, akkor csak idő kérdése, mikor dől össze a rendszer. (Pl. most Kína zárt internetjét nézd.) -
#20 Hát az opensource pontosan a Kapitalizumus ellen való átok:D Mit csinálnál azzal aki 15K-ért rád akarna sózni egy kernelt aztán meg alakítsd olyanra amlyenre akarod?:D Gondolom elhajtod a fenébe. Ha meg ingyen van akkor egy nagyobb cág mi a francnak áldozzon milliókat egy Kernel kifejlesztésére??? ilyenekre csak a Non Profitok (egyetemek és kutaóállomások) fordítanak pénzt. -
szivar #19 Minnél nagyobb egy program, ugyanolyan fejlesztői létszám mellet, valószínűleg annál több hibát fog tartalmazni. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha csak a Winnek a magjára koncentrálna az az egypár ember és nem egy csodacsicsa fullextrás minden földijóval ellátott Windowsot akarnának mindenáron létrehozni, akkor nem lenne ilyen bugos. Ezek mellet (valószínűleg) ugyanezen emberkék fejlesztgetik az IExlorert, az Outlookot, a MediaPlayert,DirectX-et,stb. Úgyhogy nem semmi egy munkájukba kerülhetett a Windows. Örülhetnénk hogy ennyire is megy. Ahogy Billi monta vala (nem szó szerint de a lényegre szorítkozva):
Hiába van tele hibával valamelyik program, ha több funkció van belezsúfolva akkor a vásárló mégiscsak azt fogja megvenni.
Remélem a következő winnél nem a csicsás újdonságokat fogyják szem előtt tartani, hanem a biztonságot.
A Winnel szemben viszont meg lehet nézni, hogy hány ember fejleszgeti a Linuxot. Külön pár száz ember csak a kernelen dolgozgat. Csak a Linux mögött nem áll annyi pénz, mint a Win mögött, gyanítom ezért olyan gyér a hardwares támogatás is... Meg a hw gyártók féltik az újdonságaikat is. Nincs OpenSource. Még a konkurencia megtud valamit :). Na ez túl hosszúra sikerült. Bye. -
L3oN #18 X box 2 pffffffffffff. Na ez hülye cikk. -
#17 ebben van ráció :)
max akkor döl meg, ha a javitás is tartalmaz újabb hibát. -
#16 Ez üzleti/gazdasági elemzés ÉS annál a szempont a profit. -
#15 "(Tájékozott ember pedig nem állít olyan valótlan sületlenségeket, h egyre kevesebb a vinfosban a hiba!)"
A Windowsba benne vannak a hibák fixen (max nem fedezték fel) és azokat javítják, szal ebből következően sztem csak egyre kevesebb hiba lehet benne. -
#14 ez a cikk egy cég reklámszövegére épül .. ez is egy szint.. végülis/szerintem... -
blackeagle #13 Abban azért nem vagyok biztos ,hogy az m$ napjai meg vannak számlálva. Nézd csak meg majd minden napra van egy hir amibe az m$ valamelyik hibáját ecsetelik ,mégse törödik vele senki ,söt kiállnak mellette emberek.
Innentöl kezdve nagyon nem lehet mit mondani. Max. azt hú de szuper mert fut rajta a quake18. -
#12 blackeagle: pedig a m$ számára épp ez jelenti a kihívást. Épp ezért nem lesz jó (bug-mentes pedig még véletlenül sem lesz) a vinfos soha. A cég a profitra hajt, míg pl a linux és egyéb open-source dolog esetén a profit számításba sem jöhet, már ami a fejlesztőket illeti. Az ő ellenségük max. a határidő lehet. :)
Mikor régen még nem ismertem a m$-t, haveroktól azt hallottam, h bármi, ami az ő nevük alatt készült, biztos, h valami miatt hibás v problémás.
Nem értettem akkoriban semmit a gépekhez, nem akartam ezt elhinni. Azóta sajnos volt "szerencsém" saját tapasztalat alapján meggyőződni a fenti állítás hitelességéről. :(
Szerény véleményem szerint a m$ napjai meg vannak számlálva. Jelentős profilváltásra lehet szüksége a hosszútávú fennmaradáshoz.
(Tájékozott ember pedig nem állít olyan valótlan sületlenségeket, h egyre kevesebb a vinfosban a hiba!) -
blackeagle #11 Ezt a komolytalan cikket. Én kihivásnak azt venném ,hogy megbizható oprendszert írjanak ,nem azt hogy mégnagyobb hasznot hozó cégekket vegyenek meg , meg eladják az újabb windozokat. -
#10 Hát igen, én azt vettem észre, hogy a hozzászólás írója: hornbali, kifejezetten szereti a Microsoftot, mert egy csomó Microsoft imádó és ajnározó kommentet ír meg...
Az akció, rakciójára adott, ellenakciójának ellenreakciója... Boldog Karácsonyt! -
#9 Tudod, mikor fog eltunni egy program osszes hibaja? Soha. Ez ezt nem csak a Winre ertettem. Barmire... -
#8 Nem látsz a sorok között ... páran már észrevettük, most páran le is írták azt, ami elég nyílvánvaló.
Nem kell szeretni sok mindent az életben [tanulás, munka, költekezés, betegségek, meghalás, Windows...], de lehet mellettük létezni!
-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Első számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Második számú honlap
----------------------------------------- -
Cat #7 én ebben a hírben nem látok semmilyen microsoft szapulást -
#6 Hát igen, én azt vettem észre hogy a cikk írólya: Gyurkity Péter kifejezetten utálj a a Microsoftot mert egy csomó Microsoft gyalázó és szapuló hírt ő ír meg... -
pemga #5 Öööö, Novell? :). Bár még nem lehet tudni. Egyébként szerintem az nem hülyeség: open source-ot eladni pénzért, sajátnéven. Az szemétség... Ld. KISSS -
pemga #4 Egyébként ez a "a szoftveróriás olyan cégeket vásároljon fel, amelyek a tranzakciót követően megfelelő hasznot hajtanak" mondat igen jellemző. Vajon mi a fenét csinálnak a fejlesztők? És akkor még Ballmer gyerek üvölti a gyűléseken, hogy "developers, developers, developers". Vicces :). Képmutatás rulez? -
#3 Most is van fizetős disztrib, nem is egy linuxból. De abban is csak a köritésért meg egyéb extrákért fizetsz. Szeretném látni melyik cég lesz olyan hülye, hogy egy open source oprendszert a saját neve alatt adjon el pénzért. -
#2 Mondjuk a cikkiró úgynézem nem annyira MS fan :persze nem kell szeretni semmit sem. Én azért megvok elégedve velük. Elöbb utobb úgyis eltünik az összes bug a windowsból is, már sokkal kevesebb a féreg is, és a javítás is, szerintem a longhornban már elég kevés patch lesz. Ettől függetlenül a linux is tetszik, de semmi sincsen ingyen, max térítésmentesen. Szóval elöbb utobb úgyis a linuxok nagy száma is fizetős lesz, sajnos :( legalábbis úgynézem ez a tandencia -
#1 ha ilyen gamer barátnőm lenne összetenném két kezem. ezzel aztán el lehet játszadozni minden téren. Csurog a nyálam :D :D