Berta Sándor

Korai még temetni az audio CD-t

Korábban már többször is a halálhírét költötték a jó, öreg Compact Discnek, ám a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy még jó ideig találkozhatunk majd vele a boltokban.

A Compact Disc, vagyis a CD máig az egyik legsikeresebb adattároló eszköz tudott maradni. Bár kétségtelen, hogy napjainkban rohamosan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a korábban a CD leváltására kifejlesztett DVD is, ám a CD képzeletbeli első helyét még jó darabig nem veszélyezteti majd senki és semmi. Mindez a Jupiter Research nevű piackutató cég legújabb tanulmányából derült ki. A vállalat azt vizsgálta, hogy az audio CD, mint "legelterjedtebb zenei formátum" egyeduralmát veszélyezteti-e valami.

A Jupiter Research becslései szerint 2009-ig az európai felhasználók 836 millió eurót fognak kiadni a digitális zenei letöltésekért, illetve az internetes rádiók bérleti díjaiért. Ez az összeg körülbelül a 10,2 milliárd euró értékűre becsült európai zenei piac nyolc százalékát teszi majd ki. Csak összehasonlításul: a zenei piac több, mint 90 százalékát jelenleg az audio CD-eladások teszik ki, tehát az adattároló korong valóban sikertörténetet ír. Az első audio CD 1982-ben jelent meg, s azóta - vagyis több, mint 22 éve - az ezüstkorongok uralma töretlen.

1982-ben a Bayer, a Philips és a PolyGram közösen fejlesztette ki a Compact Discek technológiáját. A CD-szabvány specifikációit pedig az úgynevezett Red Bookban (IEC-908), vagyis Vörös Könyvben rögzítették. Annak ellenére, hogy a különböző piackutató cégek előrejelzéseit óvatosan és megfelelő mértékű szkepticizmussal kell kezelni, mindenki egyetért abban, hogy az audio CD tagadhatatlanul a mai napig az egyik legkeresettebb médiacikk.

A Forrester Research piackutató cég egyébként alig egy hónappal ezelőtt még azt prognosztizálta, hogy 2009-ben a legálisan letöltött zeneszámok és zenei albumok piaci értéke 3,5 milliárd euró lesz és a digitális zenei eltöltések az európai zenei piac körülbelül 30 százalékát teszik ki.

A Jupiter Research elemzője, Mark Mulligan azonban a saját igazuk mellett kardoskodik, mondván: tény, hogy nagy mértékben megnőtt a zenei eltöltések száma, ám az audio CD-eladásokat ez még mindig nem veszélyezteti, és véleménye szerint a digitális zenei letöltések soha nem lesznek képesek felváltani az audio CD-t. Mark Mulligan közölte, hogy ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy bár az olyan médialejátszó készülékekből, mint amilyen például az iPod egyre több talál gazdára, ám ennek ellenére a különböző, egymással inkompatibilis zenei formátumok és a másolásvédelmi technológiák alkalmazása meggátolja a digitális zenei letöltések térhódítását a zenei piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #21
    Ritkák az MP3-lejátszók? Bár pontos statisztikám nincs, és a ritka is relatív fogalom, de én ezt azért nem állítanám.
  • DW #20
    Szerintem is tükröződik csak, bár első látásra tényleg 6-nak néz ki:D
    szerintem nem is baj, ha nem hal ki a CD. Végülis a különböző együttesek, énekesek stb. albuma elfér egy CD-n, sőt még azt sem töltik ki teljesen.
  • dez #19
    Nem lehet, hogy az egyik ujja a CD-n tükröződik?
  • dez #18
    Azért van idézőjelben az "adat", = mp3-as fájlok.
  • mechorg #17
    Én most az audio felhasználásról beszéltem, illetve nem, mert mp3ról, de az nekem audio : )
  • dez #16
    "Adat"-hordozásra ott van a DVD, de egy együttes/zenész/stb. nem fog egyszerre 100 számot megjelentetni.
  • dez #15
    Egy számot 1x hallgatsz meg? :) Na jó, nekem is 3 DVD-nyi van.
  • mechorg #14
    Nekem is van 20 gigám, de egy teszkó gazdaságos mp3-as dvdlejátszó 2 gombbal... és te a 3492-edik számot keresed... : )

    A CD pont elég hozdozhatón mp3-mal szerintem, bár nemtom... Ha kijelző + érintőcerka meg minden, akkor talán, de az meg biztos nem olyan olcsó.
  • Athlon64 #13
    Durva vagy sem nekem eddig 5 és 1/2 DVD -nyi mp3-am van! :)
  • mechorg #12
    I love CD

    Jo dolog az mp3 cd is. Az mp3 dvd mar tul durva lenne : )