Berta Sándor

Csökken az írható CD-lemezek ára

Az írható CD lemezek ára jó ideje nem változott, ám jó hír, hogy a korongok hamarosan olcsóbbak lesznek. A jelenlegi 18-20 amerikai centes ár várhatóan heteken belül 15-16 amerikai centre fog csökkenni.

A raktárakban egyre halmozódó írható CD-mennyiség miatt néhány tajvani gyártóvállalat nemrég úgy döntött, hogy tovább mérsékeli az írható CD-k árát. A gyártó cégek ettől a lépéstől azt remélik, hogy a nagykereskedők az eddiginél is több CD-t fognak beszerezni, illetve, hogy a CD-k árának csökkentésével lassabban veszítenek teret a DVD-vel szemben.

Érdekes ugyanakkor, hogy miközben növekvő megrendelésekre számítanak a CD-gyártók, az európai és az amerikai disztribútorok raktárhelyiségei a plafonig teltek. Szakértők szerint a disztribútoroknál 3-4 hétre (!) elegendő mennyiség CD-korong halmozódott fel. Normál esetben a raktárakban mindössze 1-2 hétre elegendő diszk szokott állni. A tajvani vállalatok ugyanakkor megerősítették, hogy ez az árcsökkentés csupán szezonális jellegű, tehát egyáltalán nem biztos, hogy például a nyár végén még mindig ilyen szemtelenül olcsók lesznek az írható CD-k.

Időközben a három legfontosabb tajvani optikai adattároló-médium gyártó cég, a CMC Magnetics, a Ritek és a Prodisc Technology lassan teljesen elfordítja tekintetét az írható CD-kről és inkább a nagy konkurens, vagyis az írható DVD-k gyártására koncentrál. A három nagy gyártó írható CD-árait egyébként nem érinti az általános árcsökkentés. Mindenképpen az tanácsolható tehát, hogy akinek van most pénze, az spájzoljon be írható CD-kből, ugyanis félő, hogy a szezonális árcsökkenést követő áremelkedést nem fogják bejelenteni a gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mister #29
    igazatok van, elírtam 1996-os, félrecsaptam a numbillentyűn.
  • Steroid #28
    Ez vicc ami nálunk folyik haver volt kint németországba és 50db tdk cd-t vett 13Eu-ér na most itthon 12-őt kapok ezért a pénzért.És piszok drága a cd mert ha nme "feketén" veszi az ember kicsenget 150-200 Ft-ot egy tdk cdért, és azt meddig tart kiirni mikor egy colin 4 4cd meg egy ut 2004 6cd!ú
    jó még mindig jobb mint ha kifizetne az ember érte 10 ezreket, de akkor se mindegy h. 80 vagy 180!!
  • gz8 #23
    1993-ban írt mp3 cd
  • Gabest #22
    Úgy néz ki a kanadaiak vezették be először, és onnan fertőződött tovább a dolog: http://neil.eton.ca/copylevy.shtml . Csak tudnám minek nekünk az unió, ha ilyen és hasonló ("software patents": http://petition.eurolinux.org/) baromságok jönnek be onnan...
  • Mister #21
    A tdk is lehet ugyanolyan "rossz", mint az általatok lenézett 200 ft-os dvd lemez.
    a cd-kre is azt mondták, hogy 1-2 év mulva az isten sem olvassa vissza, és mégis van full noname 1993-ban írt mp3 cd-m, amit vígan olvas még az asztalim is.
    Erről ennyit.
  • KIP #20
    Napersze elmehetnek a picsbe, mivan akkor ha a saját videokamrás saját videómat rakom rá, akkor mi a fenéért fizetek én jogdíjat?:D
  • RelakS #19
    Akik köpködnek a jodgíj miatt, meg hogy mo-on töröljék el: Állítólag az eu-ban is van, legfeljebb más összegben.
  • wowbagger #18
    Hát nem tudom...
    Én a Verbatimet szeretem.
    Megjegyezném hogy a cd-k árában csak az audio-video anyagok jogdíja van benne, tehát a BSA-nak ilyen szempontból minden joga megvan rá, hogy "ugasson". (Az más kérdés, hogy a szoftvereik árpolitikáján kellene még gondolkodniuk. A minőséget direkt nem mondom, mert ugye a BSA nemcsak az M$-ből áll, hanem van még az Adobe, ... stb.)
    Ja, és még valami. "Lemezenként 18-20 centes ár..." mit látunk mi ebből??? Ez átszámítva kb. 40 Ft/diszk, (én azt hallotam, hogy Angliában 80Ft ért áulják őket) szóval azért durva, hogy mennyit rádob az árra a MAHASZ meg a kedves barátai.
  • Zoldalma #13
    Gothic II szopatas volt nekik, de tudtommal nem tortent semmi utana :D
  • janos666 #10
    Márkás CD-kről is pergett már le nekem a felső réteg fél év után, sőtt elég sok Philip CD-ben van apró légbuborék ami lehetetlenné teszi az írást (egy ijen 200db. sorozatbó 5 darab egymás mellet volt) de pont ma olvastam egy féléves princo DVD-ről és ment.