SG.hu

Egyre többen töltik ki adóbevallásukat elektronikusan

[Magyarorszag.hu] Évről évre nő azoknak a száma, akik az adóhivatal honlapján található bevalláskészítő programmal töltik ki személyi jövedelemadó-bevallásukat - tájékoztat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) legújabb hírlevele.

A személyi jövedelemadó bevallását megkönnyítő, internetről letölthető szoftver alkalmas arra is, hogy az adózó ellenőrizze: bevallása nem hibás vagy hiányos-e. Az adó egy százalékáról rendelkező nyilatkozatot viszont azoknak is kézzel kell kitölteniük, akik ezt a megoldást választják - figyelmeztet az adóhivatal. A program és a személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 0353-as nyomtatvány külön-külön töltendő le és telepítendő az adóhivatal honlapjáról. A weboldalon megtalálható a "Rendelkező nyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról" című nyomtatvány is, amelynek nincs külön kitöltőprogramja, ezért letöltés után azt először ki kell nyomtatni, és utána kézzel kell kitölteni.

Bár az internetes programmal könnyebb az adóbevallást elkészíteni, ezek kitöltése során is gyakran tévednek az adózó. Az APEH ezért arra figyelmezteti a szoftvert használó adózókat, hogy a program használata előtt olvassák el a kitöltési útmutatót. A bevallás kitöltésének befejezésekor - még a nyomtatás előtt - célszerű az "Ellenőrzést" elvégezni. Akkor jól kitöltött a bevallás, ha az ellenőrzés végén "A nyomtatvány ellenőrzése" ablak üres, azaz nem jelez hibakódot. A bevallást csakis akkor tudja az adóhatóság hitelesnek tekinteni, ha azt az arra jogosult személy aláírja. Fontos tehát ismételten ellenőrizni az aláírás meglétét az szja-bevallás benyújtása előtt - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #5
    oké, de ez nem elektronikus.

    az csak LESZ 2005-től, és most is van már, de csak néhány száz, kiemelt adózónak...
  • Cat #3
    szerintem két modszerrel lehet kitölteni egy bevallást, kézzel vagy számítógéppel (=elektronikusan)
    az hogy utána emailen vagy postán küldöd be az adóhivatalba technikai részletkérdés
  • Frank99 #2
    A pontosság kedvéért:

    "Tisztelt Ügyfelünk!
    Az APEH 2004. január 5-én elindítja az új elektronikus bevallási rendszerét, az eBEV rendszert, amely felváltja a szűkebb adózói kör számára elérhető ABDA rendszert. Az eBEV rendszer a szabványos internetes technológiák révén, reményeink szerint, egyszerűbbé és könnyebbé teszi adóbevallásainak és adatszolgáltatásának eljuttatását az Adóhivatalhoz. Az interneten történő kommunikációhoz egy böngésző programra van szüksége a felhasználónak, amely képes java appleteket futtatni, valamint telepíteni kell az APEH által biztosított programokat.
    A rendszer lényeges eleme a chip-kártya, rajta egy személyre szóló tanúsítvánnyal. Ezzel a tanúsítvánnyal kell elkészíteniük a digitális aláírást az internetről letöltött bevallások kitöltése után. Az elektronikusan aláírt bevallások és adatszolgáltatások feltöltése után, az internetes portálra bejelentkezni az APEH-től kapott jelszóval lehetséges.
    A jelszó és a chip-kártya tehát személyre szóló, át nem ruházható és addig marad érvényben, míg a személy az adott cégnél az adóbevallásokat és adatszolgáltatásokat aláírásával hitelesítheti.
    Az elektronikus adóbevalláshoz és adatszolgáltatáshoz szükséges chip-kártyaolvasót, chip-kártyát és programokat az eBEV rendszert használó számára, az APEH ingyenesen biztosítja.

    Ezen a lapon az elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatáshoz szükséges valamennyi program, dokumentáció és információ megtalálható."

    (http://www.apeh.hu)

    A fenti lehetőség valóban elektronikus, de a a kiemelt adózokat (néhány száz) érinti ez a lehetőség.EBev-nak hívják, nem összetévesztendő az ABev-vel....

    nem kellene mindent átvenni gondolkodás nélkül.

    (bocs, de ez az igazság)
  • Frank99 #1
    már elnézést, de ez nem elektronikus bevallás.

    Az majd csak lesz állítólag 2005-től.
    Ez egy egy programmal kitöltött, és kinyomtatott bevallás. Attól ez még nem elektronikus....