SG.hu

Elektronikusan is rögzítik a közjegyzői okiratokat

[Magyarorszag.hu] Átadták a Közjegyzői Digitális Levéltárat, melyet a szakmai kamara önerőből és bankkölcsönből hozott létre. A rendszer kialakítása 160 millió forintba került.

Megkezdte működését a közjegyzői okiratok és határozatok számítógépes archiválására létrehozott Közjegyzői Digitális Levéltár. Az intézményt Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára adta át kedden Budapesten. Az államtitkár hangsúlyozta, a levéltár átadása rendkívül fontos lépés az elektronikus közigazgatáshoz vezető úton, s ezzel a szolgáltatói tevékenységi körét bővíti az állam. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy még ebben a kormányzati ciklusban előkészítsék a teljes bírósági ügykezelés, valamint az ingatlan-nyilvántartás elektronikus rögzítésének feltételeit.

Bókay Judit, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke elmondta, hogy a 270 magyarországi közjegyzői iroda mindegyikében egy számítógépes terminált állítottak fel, amelynek segítségével a közjegyzők elkészíthetik az okiratok digitális másolatát. Ezeket saját elektronikus aláírásukkal tudják hitelesíteni és titkosítani, majd később bármikor lehívhatják. A teljes rendszer kiépítése 160 millió forintba került.

A MOKK 2002-ben határozta el a digitális levéltár létrehozását, amelynek költségeit saját erőből és bankkölcsön felhasználásával finanszírozta. A rendszer fenntartását a közjegyzőktől a használat arányában beszedett díjakból fedezik. Ez ügyszámonként 16,25 euró. A digitális levéltárban tárolt közokiratok között gyorsan és egyszerűen lehet keresni.

A levéltár alkalmas arra, hogy hozzáférést biztosítson a bíróságok, a földhivatal, a cégbíróság és az illetékhivatal számára ahhoz a dokumentumhoz, amelyről a jogszabály vagy maga az ügyfél így rendelkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!