SG.hu

USA: megadóztatják-e az internet-hozzáférést?

[Infinit] A hét végén lejárt az internet-hozzáférés megadóztatására vonatkozó amerikai szövetségi moratórium, így amennyiben a haladékot nem hosszabbítják meg, az állami kormányzatok új adókat szedhetnek be a felhasználók kapcsolt vonalas, vezeték nélküli és szélessávú internet-hozzáférései után.

Az Egyesült Államok Szenátusa az adózási tilalom kiterjesztésére és véglegesítésére tett javaslatot, amit az állami tisztviselők heves tiltakozással fogadtak, mondván, a moratórium tervezett változtatásai nyomán előállhat, hogy a VoIP és a telefonszolgáltatások, a digitális kábeltelevízió, és más konvergens technológiák adómentesek maradnak, ami a helyi kormányzatoknak több milliárd dollár bevételkiesést jelentene.

Az amerikai Képviselőház szeptember 17-én egy, a Kongresszusétól némileg eltérő törvényjavaslattal állt elő, ám ez a verzió is véglegesítené a moratóriumot. A szenátusi törvényjavaslat legvitatottabb kitétele kimondja, hogy az egyes államok nem szedhetnének adót a távközlési szolgáltatások (telefon, mobiltelefon, személyi hívó) után, amennyiben ezeket a szolgáltatásokat internet-hozzáférés biztosítására használják.

A Kormányzók Országos Szövetsége (National Governors Association) attól tart, a megfogalmazás miatt az állami kormányzatok hatalmas bevételforrástól esnének el, mivel a VoIP, a Wi-Fi és a hasonló új technológiák szélesebb körű elterjedése nyomán egyre több eszköz képes internet-hozzáférés biztosítására. A vitát tovább nehezíti, hogy a tradicionális szabályozás hagyományos besorolásai a technológiai konvergencia következtében elmosódtak, kezelhetetlenné váltak.

Az állami kormányzatok képviselői azzal érvelnek, hogy a törvényjavaslat módot adhat arra a telefontársaságoknak és a kábelcégeknek, hogy egy sor állami és helyi adó fizetése alól mentesüljenek. Az ellentmondásos kitétel közbeiktatására az adótilalom támogatói szerint az 1998-as eredeti törvénynek a mai megváltozott viszonyokhoz való hozzáigazítása miatt volt szükség.

A törvénymódosítást támogató szenátorok kiemelték, nem áll szándékukban azt elérni, hogy a távközlési szolgáltatások mentesüljenek az adók alól. Amit ma távközlési szolgáltatás címén megadóztatnak, azt a jövőben is meg fogják adóztatni. Evvel együtt arra is ügyelni kell, hogy az internet-hozzáférést a felhasznált médiumtól (kábelmodem, DSL) függetlenül azonos módon kell kezelni, védeni, ami nem jelenti azt, hogy a távközlési szolgáltatásokat mentesítenék az adók alól.

A képviselőházi szövegezést ugyancsak ellenző Kormányzók Országos Szövetsége (NGA) mindazonáltal támogatná a jelenlegi moratórium meghosszabbítását, amennyiben azt nem terjesztenék ki az említett módon.

A vita kizárólag az internet-hozzáférési adók kérdéséről szól, a hálózaton történő vásárlások után fizetendő forgalmi adókra nem terjed ki. Az e-kiskereskedőknek jelenleg csak akkor kell a forgalmi adót is felszámolniuk, ha a vevő olyan államban lakik, ahol a vállalkozás - iroda vagy egyéb kiskereskedelmi egység formájában - fizikailag is jelen van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!