Hunter

A Neptunuszon is kitavaszodott

A Neptunuszon várható időjárás: a déli félgömbön fényes felhősávok alakulnak ki, -173 Celsius fokra és kegyetlen széllökésekre számíthatunk. Az előrejelzés várhatóan közel 40 évig megállja a helyét és a nem túl biztató adatok ellenére elérkezni látszik a "tavasz" a távoli bolygón, ami nem kis meglepetést okozott a csillagászoknak.

Több mint hatévnyi megfigyelés alapján a Hubble űrteleszkóp növekedést észlelt a Naptól legtávolabb eső gázóriás déli féltekéjét borító felhőzetben, illetve a tömör felhősávok fényességében, melyet a csillagászok az évszak változás jeleként értékelnek.

"A Neptunusz felhősávjai egyre szélesebbé és fényesebbé válnak" - mondta Lawrence Sromovsky, a Wisconsin-Madison Egyetem csillagásza. "Ez a változás úgy tűnik ugyanúgy, mint a Földön tapasztalható évszakváltozások, válasz a napfény ingadozásaira."


A Neptunusz példátlan időjárási rendszeréről ismert. Hatalmas viharok és időnként óránkénti 700 kilométeres sebességű szélrohamok jellemzik. Az új Hubble megfigyelések az elsők, melyek arra utalnak, hogy a bolygó évszakváltáson megy át. Az 1996-ban, 1998-ban és 2002-ben készített felvételek fokozatosan fényesedő felhősávokat mutatnak a bolygó déli félgömbje körül cirkulálni, a megfigyelések egybevágnak a kevésbé finom földi észlelésekkel.

"A 2002-es felvételeken a Neptunusz egyértelműen fényesebb, mint a négy és hat évvel korábbi képeken" - tette hozzá Sromovsky. "A növekvő felhő aktivitás 1998 óta észlelhető és folyamatosan növekvő arányt mutat." Akárcsak a Földön, a Neptunuszon is négy évszaknak kellene lenni: egy meleg nyárnak és egy hideg télnek két átmeneti évszakkal kiegészítve. Mivel a Neptunusznak 165 évbe telik mire megtesz egy kört a Nap körül, így egy-egy évszak földi mércével mérve évtizedekig is eltart. Ha csillagászok által megfigyelt jelenség valóban évszakváltás, a bolygó az elkövetkező 20 évben egyre fényesebbé válhat.

Ami igazán meglepte a kutatókat, hogy a Neptunusz képes egyáltalán bármilyen évszakváltást véghez vinni, mivel ha a bolygó óriás felszínéről tekintünk a Napra, akkor az nem kevesebb, mint kilencszázszor halványabb a Földön tapasztalható erősségéhez képest.

"Úgy tűnik, jelentéktelen mennyiségű energia elegendő, hogy működtesse azt a gépezetet, amit a Neptunusz atmoszférájaként ismerünk" - mondta Sromovsky. "Igen olajozott gépezetnek kell lennie, ha ennyi időjárást ki tud préselni ilyen kis súrlódásból " Az amerikai űrhivatal Hawaii-ban taálható Infrared Telescope Facility infravöröshöz közeli megfigyeléseit a nyáron a Neptunusz változásaira összpontosítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulthanito #11
    Azt tudod, hogy egy 13 évvel ezelőtti kommentre válaszoltál, mint ahogy én most egy 3 évvel ezelőttire. :-D
  • gaszton421 #10
    Rögtön az első mondatban ott van a déli félgömbön kezdődik a tavasz, a bolygó tengelyferdesége nagyobb mint a Földé, (28,2° a mi 23,5°ellenében) ezért erőteljes évszakok várhatók a pálya excentricitása minimális, hasonló a Földéhez, ezért itt is a tengely ferdesége az évszakváltások fő oka nem a Naptól való távolság változása, nem úgy mint a Plutónál vagy a Mars esetében amiknél a Naptól való távolság változása is jelentős, sőt domináns.
  • The Garrett #9
    Akkor a kis neptunuszlakóknél most dúl a lav :)
  • 3P #8
    Nezz mar picit utanna, es rajossz, hogy a Neptunusz tengelye sem meroleges a napra, es ezek utan melyen el fogsz csodalkozni...
    Ahelyet, hogy leugatsz valakit nezz elobb utanna a dolgoknak!
  • gyozo #7
    Egyébként szerintem a cikkben félrefordítottak valamit, mert nem évszak, hanem éghajlat változásról van szó, vagyis a légkör működése és struktúrája véltozik az egész bolygón.
  • gyozo #6
    ixub: Miért, a neptunusz tengelyénél is van pár fok eltérés, nem?
    Egyébként az még önmagában csak annyit jelent, hogy nálunk a az egyenlítőtől északra és délre eltérőek az évszakok, de attól függetlenül a szélességi körök mentén haladva változik az éghajlat.
    Szóval ixub te is gondolkodjál egy kicsit, mielőtt leugatsz valakit, aki végra feltesz egy értelmes, cikkhez kapcsolódó kérdést.
  • 3P #3
    Ez a cikk nekem picit fura...
    Hogyan lehet az egesz bolygon egyszerre tavasz?

    "Akárcsak a Földön, a Neptunuszon is négy évszaknak kellene lenni: egy meleg nyárnak és egy hideg télnek két átmeneti évszakkal kiegészítve. Mivel a Neptunusznak 165 évbe telik mire megtesz egy kört a Nap körül, így egy-egy évszak földi mércével mérve évtizedekig is eltart."

    Na ja, de a foldon sem mindenhol van 4 evszak, csak a mersekelt egovben, az egyenlitonel meg 2 van, esos es szaraz, a sarkkorokon meg tel es nyar a tavaszt ott sem ertelmezik. Raadaskeppen a deli felteken a foldnak mindig "ellentetes" evszak van, mint az eszakin. Szoval akkor hogy is lehet, hogy a Neptununon epp most tavaszodik, ott nincs deli es eszaki feltetke, nem lehet hogy az egyik felen oszul? Fura...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    akkor megyek is piknikezni a szép tavaszba :DD