11
 • Ulthanito
  #11
  Azt tudod, hogy egy 13 évvel ezelőtti kommentre válaszoltál, mint ahogy én most egy 3 évvel ezelőttire. :-D
 • gaszton421
  #10
  Rögtön az első mondatban ott van a déli félgömbön kezdődik a tavasz, a bolygó tengelyferdesége nagyobb mint a Földé, (28,2° a mi 23,5°ellenében) ezért erőteljes évszakok várhatók a pálya excentricitása minimális, hasonló a Földéhez, ezért itt is a tengely ferdesége az évszakváltások fő oka nem a Naptól való távolság változása, nem úgy mint a Plutónál vagy a Mars esetében amiknél a Naptól való távolság változása is jelentős, sőt domináns.
 • The Garrett
  #9
  Akkor a kis neptunuszlakóknél most dúl a lav :)
 • 3P
  #8
  Nezz mar picit utanna, es rajossz, hogy a Neptunusz tengelye sem meroleges a napra, es ezek utan melyen el fogsz csodalkozni...
  Ahelyet, hogy leugatsz valakit nezz elobb utanna a dolgoknak!
 • gyozo
  #7
  Egyébként szerintem a cikkben félrefordítottak valamit, mert nem évszak, hanem éghajlat változásról van szó, vagyis a légkör működése és struktúrája véltozik az egész bolygón.
 • gyozo
  #6
  ixub: Miért, a neptunusz tengelyénél is van pár fok eltérés, nem?
  Egyébként az még önmagában csak annyit jelent, hogy nálunk a az egyenlítőtől északra és délre eltérőek az évszakok, de attól függetlenül a szélességi körök mentén haladva változik az éghajlat.
  Szóval ixub te is gondolkodjál egy kicsit, mielőtt leugatsz valakit, aki végra feltesz egy értelmes, cikkhez kapcsolódó kérdést.
 • 3P
  #3
  Ez a cikk nekem picit fura...
  Hogyan lehet az egesz bolygon egyszerre tavasz?

  "Akárcsak a Földön, a Neptunuszon is négy évszaknak kellene lenni: egy meleg nyárnak és egy hideg télnek két átmeneti évszakkal kiegészítve. Mivel a Neptunusznak 165 évbe telik mire megtesz egy kört a Nap körül, így egy-egy évszak földi mércével mérve évtizedekig is eltart."

  Na ja, de a foldon sem mindenhol van 4 evszak, csak a mersekelt egovben, az egyenlitonel meg 2 van, esos es szaraz, a sarkkorokon meg tel es nyar a tavaszt ott sem ertelmezik. Raadaskeppen a deli felteken a foldnak mindig "ellentetes" evszak van, mint az eszakin. Szoval akkor hogy is lehet, hogy a Neptununon epp most tavaszodik, ott nincs deli es eszaki feltetke, nem lehet hogy az egyik felen oszul? Fura...
 • [HUN]PAStheLoD
  #1
  akkor megyek is piknikezni a szép tavaszba :DD