Hunter

Órák alatt véget ért az első űrkutya élete

Egy orosz tudós által napvilágra hozott információk szerint a világ első űrutazó állata, Lajka kutya messze nem élt olyan sokáig, mint azt a szovjetek állították 1957 novemberében.

Dimitrij Malasenkov, a szovjet űrprogram kezdeteitől közreműködő Moszkvai Biológiai Intézet tudósa múlt héten, a houstoni Űr Világkongresszuson mondta el, hogy a négylábú a túlmelegedés és a pánik következtében már néhány órával a kilövés után halott volt a Szputnyik 2 fedélzetén.

A szovjetek akkori hivatalos közleménye szerint Lajka egy héttel a kilövés után pusztult el és a történészek is úgy tartották, hogy a kutya legalább négy napig életben volt.


Hogy a történet főszereplőjéről bővebben is szóljuk, Lajka egy kóbor kutya volt mikor befogták és "kiképezték" az 113 kilogrammos Szputnyikkal történő űrutazásra. Malasenkov elmondása szerint a kutyákat úgy készítették fel a Szputnyik 2 szűk lakrészére, hogy 20 napon át fokozatosan kisebb ketrecekbe zárták őket. Ezzel együtt mikor eljutottak az űrkapszuláig, Lajkát kiláncolták, mozgását korlátozandó, és 10 napra elegendő élelmét illetve a vizet zselés formában kapta meg, nyilatkozta a BBC News-nak.

Ami a kapszulában uralkodó körülményeket illeti, egy szerkezet szívta el a széndioxidot, míg egy másik oxigént állított elő. Amint a hőmérséklet túllépte a 15 Celsius fokot egy hűtőventillátor lépett működésbe, ám ez nem volt elegendő, amikor Lajka kezdett pánikba esni.

A kutyára helyezett egészségügyi szenzorok jelezték, hogy a Szputnyik felszállásakor a négylábú pulzusa háromszorosára ugrott a nyugalmi állapotához képest. Rövidesen, a repülés közben a kapszulában a hőmérséklet és a páratartalom egyre inkább elkezdett növekedni. Bár Lajka szívritmusa kezdett visszaállni a normálisra hétórányi repülés után már semmilyen életjelet nem sikerült rögzítenie a földi irányításnak.

"A túlmelegedési sztoriról lehetett hallani, még a szovjet média is utalt rá akkoriban, de az, hogy 5-7 órán belül elpusztult megdöbbentett" - mondta Sven Grahn, egy svéd történész.

Mire a Szputnyik 2 teljesítette negyedik körét mindenki számára világos volt, hogy Lajka már nem él, mondta Malasenkov. Az űrkripta 2570-szer kerülte meg a Földet, majd 1958. április 4-én elégett a Föld légkörében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #34
    ÉS hogyan titkolták el a dolgot? benne volt az egész szovjet űrkutatás? És snekinek nem járt el a szája? Vagy az amerikai kémek? Kb a rosszkozmosz fele amerikai kém lehett 8vagy ahogy a NASA-nak a fele KGB ügynök)....

    Jajj emberek, mikor kezdtek el hinni a józan észnek és a logikának, nem a túlspilázott, jólhangzó de amúgy szart sem érő konteóknak. Hiába hiszed azt, hogy ettől kurva okos leszel, mert nem.
  • Sir Ny #33
    Van Bulgakovnak egy Kutyaszív című novellája/kisregénye. Pocsék, ne olvassátok.
  • Omega #32
    ez csak egy állatkísérlet, nem szép dolog, de megérte az áldozatot
  • Favaf #31
    Jah és még nincsen vége xdxd olyan sokat tudok gumálni ám nah én amikor ezt meghallottam malydnem elsírtam magam szegény Lajka meg a gazdájától elvették v ő adta nekik oda nemtom erről a részről lemaradtam még nemjutott el az agyamig de am nekem is van egy kutyám én őt úgyféltem h inkább feláldozom magamat érte de neki semmi bajja ne essen ja és am szerintem meg panther112 az olyan tefajtákat kellene mind egy szálig elkísérletezni nah ez egészen jó ötlet kitart velem????? kisérletezzünk panther112 féléket nah jó csak kicsit megkattantam ez a hír miatt xdxd de akk is panther112 ásd el magad élve nah mek pux pápá csak jókat írjatok Lajkáról mert mindenkire írok valamit aki szidja őt...........
  • Favaf #30
    Htt én úgy sajnálom Lajkát hülye tudósok ilyenkor olyan bosszúérzetem van h azt el nem hiszitek el. Tsherfy neked meg teljesen igazad van te meg panther112 igazán visszavehetnél az arcodból mert eljön az az idő h te kerülsz ilyen helyzetben de akk malyd remélem senki nemsegít neked te bunkó hülye paraszt
  • tsherfy #29
    Bele gondol vajon bárki is, hogy az a szerencsétlen kutya mit érzett? A rohadt életbe, érző és gondolkodó, önálló személyiséggel rendelkező lény! Ez sima állatkínzás. Kiküldték az űrbe meghalni. Tulajdonképpen élve el is temethették volna. (csak akkor kevésbé sokkos halál várt volna rá)
    Szánalmas ami Magyarországon ilyen téren megy, ezt a legtöbb hozzászóló bizonyítja. Undorító. Nektek komolyan ennyit jelent egy élet? Egy önálló életről beszélünk, senkinek és semminek nincs joga ahhoz, hogy bárkit vagy bármit megfosszon a sajátjától. Rohat, szemét, mocsadékok vagytok, azt a szerencsétlen kutyát még viszonyítani se lehet hozzátok, akik ilyen könnyelműen beszéltek egy életről, ugyanis sokkal jobb nálatok. Ha az embereknek a barom okoskodásaikhoz alanyra van szükségük, hát próbálkozzanak a sajátjaikkal, aki esetleg védekezni is tud, ha akar. Undorító.

    panther112, neked meg csak annyit, hogy dögölj meg, mert úgylátom, egy ilyen szánalmas felfogású fos szemét alak nem érdemel többet. Ha a "hasztalan dögökről" beszélünk, akkor megemlíteném az emberi fajt, aki idetelepedett és ott bassza szét ezt a világot ahol tudja (lsd. globális felmelegedés, h csak egyet mondjak). Szted EZ hasznos, mi? Rohadék mocsok vagy.
    Szívből kívánom neked, hogy lassú és fájdalmas halálod legyen, lehetőleg nem kis stresszel fűszerezve. Rohadj meg. Csá
  • vagrand #28
    Bárki bármit állit, nincs mentség semilyen állatkisérletre!!!
  • Anteris #27
    vegyél vissz szerintem jóember
  • panther112 #26
    ... Szánalmas reakció. Birka, kecske, disznó stb. megehető, csak a sok haszontalan dög nem? Összes kutyát el kéne kísérletezni, azt kész.
  • RangeR #25
    Anyádat sem nagy dolog felálldozni,igaz?Nehogy szembegyere az utcán,mert akkor csengettek...