JohnnyCage

Az IBM példája is mutatja a merevlemez piac kritikus helyzetét

Egyes szakértők szerint a merevlemezes meghajtók piaca az elektronikai ipar egyik legkeményebb üzletága, amit akár a technológiai ipar extrém sportjának is lehetne nevezni.

A piaci megfigyelők szerint az eszközök árának folyamatos csökkenése, illetve a versenyben maradáshoz szükséges technológiai fejlesztések, beruházások magas költsége olyan helyzetet teremt a merevlemez iparban, amelyet csak igen kevés cég tud elviselni. Hogy mindez mennyire így van, arra tökéletes példa a meglehetősen vaskos pénztárcájú IBM, amely a közelmúltban úgy döntött, hogy inkább kiszáll a kegyetlen játékból.

Mint ismeretes, az IBM Corp. a napokban széleskörű együttműködési megállapodást írt alá a japán Hitachi-val, amelynek keretében a társaság merevlemez üzletága egy Hitachi többségi tulajdonú közösvállalkozásba kerül.

Ahogy az elektronikai ipar számos más területén is, a merevlemez iparban is egyre inkább szükségessé válik a cégek együttműködése a kutatási és fejlesztési munkákhoz szükséges költségek csökkentése érdekében. A gyártók az utóbbi időben ugyanis egyre inkább úgy látják, hogy az élvonalba maradásnak olyan anyagi vonzatai vannak, amit egyedül nem lehet biztosítani. "Ez egy rendkívül drága üzletág, ami minden évben többszáz millió dolláros R&D (kutatási és fejlesztési) költségvetést igényel" - mondta John Monroe, a Gartner Dataquest piackutató cég egyik elemzője. "A beruházások az elmúlt években ráadásul csak részben térültek meg, és a gyártók, mint a Seagate, a Maxtor, és a Hitachi, nem tudtak nyereséget termelni" - tette hozzá.

Az elemző szerint a merevlemezes meghajtók lemezenkénti tárolókapacitása évente 100 százalékkal növekedik, miközben az eszközök átlagára minden évben 20 - 30 százalékkal csökken. Amíg 1997-ben a merevlemezek nagykereskedelmi átlagára még 207 dollár volt, addig ugyanez az ár 2001-ben már csak 106 dollár volt. "2005-ig legalább három további gyártó fogja feladni a harcot, vagy elveszíteni piaci pozícióját."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ligend #13
    Annak idejen, mikor meg az MFM vinyok nagyszeru dolgok voltak, rengetegen gyartottak merevlemezt. Valoszinuleg ennek az az oka, hogy nagy haszonnal kecsegtetett. Aztan szepen lemaradoztak a gyartok, sokan szerintem nem is hallottak pl. a Micropolis, Core, Tandon, Syquest gyartokrol, vagy arrol, hogy egy idoben a HP, a Compaq, az NEC es a Toshiba is foglalkozott ilyesmivel.

    Aztan jopar eve a Conner olvad be a Seagate-be, nemreg a Quantum a Maxtor-ba, most az IBM is kiszall. Lassan nem tudom ki marad a korben, ha a nyilatkozatnak hiszek, es 2005-re meg 3-an kihullanak az uzletbol.
  • Pheel #11
    Jó megoldások, csak az egyszeri ember nem tudja megfizetni így egyben az egészet.
  • corleone #10
    A kettőt együtt értettem. A második esetben pedig tükrözésről lenne szó. A villámnak és egyebeknek meg elenyésző az esélye. De aki nagyon óvatos, azt is kivédheti egyszeri beruházással.
  • Pheel #9
    Mindkét megoldás csak félig véd magában. Míg az első csak kisebb anyagi megterheléssel jár, a második azért aránytalanul naggyal. És akkor még nem esett szó a villámkárról, a tápon átjutó túlfeszültségről, stb...
  • corleone #8
    A vinyóhalálra van orvosság:
    1, mindíg legyen garod, a vinyót pedig cseréld a lejárat előtt.
    2, használj Raid-et, és 2 vinyót, így ha meg is hal, az adataid ott lesznek a másikon
  • gz8 #7
    Hiába, döglékeny állat a winyó! Nekem kábé 13 hónapos használat után rogyott meg egy 6,4-es Quantum, és sehol nem lehet hozzá motorvezérlő IC-t kapni. Egyébként a hír érdekes, hogy pont az egyik legtőkeerősebb cég adta be a kulcsot 8-(
  • Yfel #6
    Nekem egy Fujitsu rohadt be a multkor (hat honapja)... nem birta elviselni a 4000km-es koltozest :)))
  • Pheel #5
    Egyre többen járnak így...
  • TheZsenyka #4
    Beindítják majd az öreg gépsorokat és jönnek megint az MFM-es winyók... :)
  • Gabest #3
    Ha elérik a cd-k árát Ft/MB-ban akkor rendezhetünk egy megbízhatósági versenyt.