JohnnyCage

Philips: 5 milliárd dolláros szerződés a Dell Computerrel

A holland Philips Electronics szerdai bejelentése szerint a társaság 5 milliárd dollár értékű, 5 évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb számítógépgyártójaként ismert Dell Computerrel.

A megállapodás értelmében az amszterdami központú társaság különféle komponenseket, mint például katódsugárcsöveket (CRT), folyadékkristályos kijelzőket (LCD), adattároló egységeket, adatkommunikációs megoldásokat, és számos egyéb eszközt fog szállítani a Dell Computer számítógépeihez, közölte a holland központú társaság. A Round Rock-i (Texas) központú Dell Computer emellett Philips gyártmányú perifériaeszközöket is forgalmazni fog számítógépeihez, a Philips pedig a jövőben a társaságtól fogja beszerezni vállalati számítógépeit, illetve szervereit.

A holland elektronikai óriás a szerződés kapcsán 25 százalékos bevételnövekedésre számít, ami 5 év alatt több, mint 5 milliárd dollárt jelenthet. A két társaság emellett a jövőben szorosan együtt fog működni olyan területeken, mint a különböző technológiák kifejlesztése, a marketingtevékenységek, illetve az optikai adattárolási szabványok. Ez utóbbi egyébként alighanem azt is jelenti, hogy a Dell Computer számítógépeibe a Philips-féle DVD+R/RW szabványú DVD meghajtók kerülnek.

A szövetség lehetővé teszi a Dell számára, hogy alacsonyabb áron juthasson hozzá bizonyos eszközökhöz, és ezáltal folytatni tudja agresszív árpolitikáját a PC piacon, mondta Brian Gammage, a Gartner Dataquest piackutató cég egyik vezető elemzője. "A PC árháború az árak csökkentése helyett immár az árak minél kisebb mértékű emelésére módosult. A megállapodás segítségével a Dell olcsóbban juthat hozzá az LCD monitorokhoz, mint a konkurencia. Amennyiben a társaság vissza tudja szorítani extrakiadásait, nem kell olyan jelentős mértékben emelnie számítógépeinek árát."

Mint ismeretes, a vezető számítógépgyártók a különböző komponensek, mint például DRAM memóriák, és LCD kijelzők áremelkedése miatt kénytelenek növelni áraikat, amely a piac jelenlegi, igen nehéz helyzetében komoly veszélyeket rejt a társaságok számára.

A Philips, amely Európa legnagyobb elektronikai társasága, 2001-ben tíz év óta a legrosszabb eredményét érte el, az idei évben már a harmadik komoly jelentőséggel bíró szövetségét kötötte meg. A társaság a közelmúltban az AOL Time Warnerrel, valamint a Nike-kal is hasonló szerződést kötött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!