JohnnyCage

Ütőképes lesz az AMD Athlon XP processzora

Az AMD új, Palomino magos Athlon processzorairól már régóta hallani lehet. Sokan azonban megkérdőjelezik, hogy a társaság új processzorai ténylegesen versenyben tudnak-e majd maradni az Intel rohamosan gyorsuló Pentium 4 CPU-ival.

Az új, Palomino magos AMD Athlon processzorokról az Athlon XP elnevezésen kívül gyakorlatilag minden lényegesebb információt már hónapok óta tudni lehetett. A várható újítások tudatában azonban számos szakember úgy véli, az AMD Athlon processzorok következő generációja nem fog tuni lépést tartani az Intel Pentium 4-esekkel.

Véleményük szerint a Pentium 4 órajele olyan nagy ütemben emelhető, hogy az új Intel processzor órajelhez viszonyított lassúsága már nem sokáig fog problémát okozni a cégnek. A novemberben debütáló, 130 nm-es technológiával készülő Northwood Pentium 4-esek ráadásul számos olyan módosítást fognak tartalmazni, amelyez azonos órajel mellett is nagyobb teljesítményt eredményeznek.

Az AMD Athlon Thunderbird processzorok ezzel szemben egyértelműen elérték azt az órajelet, amely fölé a processzor nem gyorsítható. Az új Palomino mag, amely az Athlon XP processzorok alapja lesz, elsősorban olyan módosításokat tartalmaz, amely az órajel további növelését szolgálja. A data pre-fetching funkció, valamint az Intel SSE támogatás mellett a legjelentősebb újítás a kisebb fogyasztásban rejlik. Bár a Palomino még a jelenlegi 180 nm-es csíkszélességgel fog készülni, az AMD-nek sikerült mérsékelni a chip fogyasztását és hőtermelését, lehetővé téve az akár 1,73-2,0 GHz-es változatok kiadását is.

Az apróbb módosítások -a továbbfejlesztett, Socket A chipkészletekkel- lehetővé fogják tenni, hogy az Athlon processzorok órajelhez viszonyított teljesítményelőnye a Northwood Pentium 4 megjelenése után is megmaradjon. Az Athlon XP ezért várhatóan a közeljövőben is versenyképes marad, a 130 nm-es SOI (Silicon on Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológiával készülő, Thoroughbred kódnevű változat a jövő év első felében pedig újabb lendületet adhat az AMD processzorának.

Az AMD a napokban hivatalosan is megerősítette, hogy a Palomino-alapú asztali Athlonok megjelenése már csak napok kérdése. Ward Tisdale, a társaság szóvivője elmondta, hogy az 1,5 GHz-es Athlon XP szállítása még ebben a negyedévben (vagyis a hónap vége előtt) megkezdődik. "Ez egy rendkívül versenyképes megoldás lesz" - mondta Kevin Krewell, a MicroDesign Resources piackutató cég elemzője az Athlon XP-ről. "Az 1,5 GHz-es változat az 1,9-2,0 GHz-es Pentium 4 processzorok teljesítményére lesz képes."

"A Palomino egy nagyszerű újítás a Thunderbird után" - mondta Krewell. "Az új változat rendelkezni fog akkora teljesítménytöbblettel, hogy megérje megvenni. A chip ráadásul az áramfogyasztás tekintetében is fejlődött." A fogyasztás csökkentésére Krewell szerint már égető szükség is volt, mivel az 1,4 GHz-es Thunderbird chip elérte azt a határt, ami fölött a chip hűtése már meglehetősen problémássá válna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoi #13
    "...A várható újítások tudatában azonban számos szakember úgy véli, az AMD Athlon processzorok következő generációja nem fog tuni lépést tartani az Intel Pentium 4-esekkel..."

    Bar en nem vagyok szakember, de ismereteim szeirnt jelenelg azonos teljesitmenyu P4 es Thuderbird hasonlo hoteljesitmenyt ad le. Ha ez igy van, akkor jelen esetben varhatoan hasonlo teljesitmenyu processzorok mellett erneke el a gyartok a hotechnikai limitet. Akkor meg nem ertem, hogy miert nem lenne kepes az AMD lepest tartani az Intellel. Igaz az Intelnel itjak, hogy majd hamarosan atternek a 0.13 mikronos gyartasra, de ismereteim szerint ez az AMD-nel sem fog mar sokaig keslekedni. Ezt akar igazolhatna is a cikk folytatasa:

    "...Az Athlon XP ezért várhatóan a közeljövőben is versenyképes marad, a 130 nm-es SOI (Silicon on Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológiával készülő, Thoroughbred kódnevű változat a jövő év első felében pedig újabb lendületet adhat az AMD processzorának..."

    Akkor meg miert nem volna kepes az AMD lepest tartani az Intellel?!
  • Zoi #12
    Azert ez baromi nagy tulzas!
  • accord #8
    "de szerintem az intel sem hülye, biztosnan van valamilye az amd-nek, amire az intelnek nagy nagy szüksége ven"

    ja, pl. hypertransport :)
  • ixyon #7
    hoppszzz... azért ez nem egészen így van. az intel, és az amd keresztlicensz szerződés kötött(15 évre), aminek köszönhetően az amd beleteheti az sse2őt a procijaiba. és a troughbred-ben már benne is lesz. valószínűleg. de a palomino még csak sse1 utasításkészlettel lesz ellátva. és a keresztlicensz szerződés az látszólag csak az AMnek érte meg, de szerintem az intel sem hülye, biztosnan van valamilye az amd-nek, amire az intelnek nagy nagy szüksége ven. pl. az x86-64
  • Mr_Rob #6
    Már csak az a röhej, hogy pl, mikor 3D Studio MAX-ban hasonlítgatták a két procit (P4 1,7, meg TB 1,4), abban is jobbnak bizonyult az AMD, pedig a 3D Studio MAX teljes SSE támogátst tudhat magáénak!
  • An-Dee #5
    Lehet hogy én vagyok a hülye, de ha jól emlékszem az sse2 az új amd procikban is benne lesz. Az intel félve egy monopolhelyzet-ellenes "akció"tól szabaddá tette vagy odaadta az sse2 utasításkészletet az AMD-nek. Ez tény.
  • dewdew #3
    Amiota kijott a P4 csak ezt hallom, de meg nem sok SSE2-es progit lattam...
  • KBB #1
    Na igen. Valószínűleg tényleg úgy lesz, hogy a Palomino odaveri a nagyobb órajelű P4-et... de azon gondolkozok, mi lesz akkor, ha megjelennek az első SSE2, tehát P4-re optimalizált programok, akkor mi lesz az AMD-vel. Remélhetőleg a ő majd ráhajt a játékokra, és akkor meg is lesz, mit érdemes vennie a HC gamereknek...

    by kbb