Franczy

Jön az 1,5 GHz-es AMD Athlon

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel az elmúlt időkben egyáltalán nem tétlenkedett, hiszen folyamatosan új processzorokkal látta el a piacot, és a folyamatos agresszív árcsökkentések is megtették a hatásukat. Azonban az Intel legkomolyabb riválisát, az Advanced Micro Devices-t, vagyis az AMD-t is kemény fából faragták, így az elmúlt időkben egyre több felhasználó számára szimpatikussá vált cég sem kívánja feladni a harcot a vásárlók kegyeiért. Erre ékes bizonyíték, hogy különböző források szerint az AMD szeptember végén piacra dobja majd legújabb, asztali számítógépekbe szánt processzorát, mely egy 1,5 GHz-es frekvenciájú Athlon chip lesz.

Ez az új processzor a jelenlegi AMD csúcsmodell, az 1,4 GHz-es Athlon helyébe lép majd. Egyesek számára talán furcsán hangzik, hogy az AMD még mindig csak másfél GHz-es processzorok piacra dobásával van elfoglalva, miközben az Intel szépen lassan már a 2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es chipekkel is jelen lesz a piacon. Ez az 500 MHz-es Intel előny nagyon jól hangzik, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy manapság már nem minden a frekvencia, hiszen sok esetben az alacsonyabb frekvenciájú AMD processzorok képesek lealázni a frekvenciabajnok Intel chipeket. A tények pedig, mint tudjuk, nagyon makacs dolgok.

"Úgy gondolom, hogy az AMD a jövőben olyan marketingstratégiát fog majd alkalmazni, mely kihangsúlyozza az Athlon processzorok architektúrájának fejlettségét, és utal arra, hogy akár alacsonyabb frekvencia mellett is elérhető a kiváló számítási teljesítmény. Ezen tényeknek a köztudatba való bevitele minden bizonnyal nagy kihívást jelent majd az AMD számára. Az AMD-nek nem lesz könnyű dolga" - nyilatkozta Dean McCarron, a Scottsdale-i székhelyű Mercury Research piackutató cég szakértője.


McCarron ebben a nyilatkozatában arra kívánt utalni, hogy az AMD-nek azokat a felhasználókat kell meggyőznie az AMD processzorok kiválóságáról, akik amikor meglátják egy számítástechnikai kereskedés árlistáját, és a megfelelő pénzösszeg is a rendelkezésükre áll, akkor nem sokat gondolkoznak azon, hogy ne éppen a legmagasabb működési frekvenciájú processzort vásárolják meg. Ez a processzor napjainkban az Intel Pentium 4, melynek csúcsmodellje jelenleg 1,8 GHz-en ketyeg, de nemsokára már a 2 GHz-es változat lesz az aktuális Intel nagyágyú. Annyi azonban bizonyos, hogy az AMD nem kíván olyan elnevezésbeli trükkökhöz folyamodni, mint amilyeneket például a Cyrix alkalmazott akkor, amikor piacra dobta például a Cyrix M2 PR300-as processzort, mely a valóságban nem 300 MHz-en működött. Az AMD Athon processzorok esete szerintem egyébként azt bizonyítja, hogy sajnos sok esetben még a jó bornak is kell cégér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • l3alF1aKe #18
    van a; ujjamon
  • l3alF1aKe #17
    Én nem tudom mi bajotok az amd chipsetel, mert szerintem egyáltalán nem drága. Igaz nem is csak asus meg abit vana világon, ezeket sosem vennék az biztos. Egy ujamon meg tudnám számolni, hányszor volt gondom az alaplapommal, chipsettel, persze nem feltétlen ez a leggyorsabb, de nem "méregdrága". azt hiszem
  • skorpio7 #11
    Ja igen ... Q3A és UT egyre megy , mindkettő röccenés mentesen megy rajta .
    ( Geforce2 MX a videókártya )
  • skorpio7 #10
    Hát tudod , elkövettél egy nagy hibát !
    Persze ezt betudom annak , hogy még igen csak kezdő vagy a hardver vásárlások területén .
    Sikerült rádsózni egy névtelen , dzsunka alaplapot a kereskedőknek .
    Legközelebb tájékozódj , mielőtt vásárolsz valamit és nem szégyen megkérdezni az okosabbakat , hogy melyik márkát érdemes választani !
    A haveromnak egy 700-as Duron CPU , Acorp Via chipsetes alaplapja van , WinME op. rendszerrel tavaly október óta .Gond nélkül fut rajta minden és de még hogy ! :)
    Szóval a saját butaságod miatt kerültél ilyen helyzetbe és csak magadnak köszönheted !
  • John Rambo #8
    Hm...lehet az AMD gyorsabb, de csak addig amig meg nem jelennek a P4-re optimalizalt programok es gamezok.

    "mivel a P4 igazából csak a Quake III alatt tudott puposkodni..."

    Ohh :)

    Intel rulezzzz. Es Q3A is. Es aki megveszi az meg nem ujgazdag hulyegyerek!
  • skorpio7 #5
    Ezért is ítram , hogy milyen CSODÁLATOS megfogalmazás ! :)))
    A #3-as hozzászólásomban pedig ezt igazolom is !
    ( Vagyis én csak a cikket másoltam be ide .)
  • Laalee #4
    viszont igazak.

    az atlag ember azt hiszi hogy ez a mhz dolog olyan mint a km/h minnel tobb annal gyorsabb, ami persze igaz is de csak az ugyanolyan processzoroknal, és ez eleg ahhoz hogy a ujgazdag hulyegyerek az 1,6 os p4 et vegye meg a 1,5 os TB helyett, mert az 100 al gyorsabb...

    ez majdnem olyan nephulyites mint anno a psx és az n64 korában volt. kedvenc tömegközlekedési jármüvemen utazva hallottam az elöötem ulő értelmiségiek társalgását:
    "baze, a nintendo 64 bites tehat kecce gyorsabb mint a szar psx ed mert az csak 32... fogd mar fel"
  • skorpio7 #3
    És még egy kis apróság a tényekhez .:

    HCGamer
    2001/03/19 20:36 - ePtOn
    Athlon 1.33GHz vs Pentium 4 1.7GHz

    Egy kis TESZT-re bukkantam egy külföldi oldalon, ahol az Intel Pentium 4 legnagyobb, 1.7GHz-es processzorát, a nem igazán egy súlycsoportba tartozó AMD Athlon 1.33GHz-es processzorral hasonlították össze egy halom program alatt. A játék, Internet és egyéb rendszer tesztek alatt az AMD Athlon annak ellenére, hogy alacsonyabb órajelen működik, összességében jobban teljesített, mint az Intel jelenlegi zászlóshajója, mivel a P4 igazából csak a Quake III alatt tudott puposkodni…

    Ajánlom minden nagyeszű INTEL-esnek , hogy alaposaN NÉZZE MEG EZT A TESZTET !!!
    Ennyit ér a 400-500 MHz előnyötök - SEMMIT !!!
  • skorpio7 #2
    Ez a csodálatos megfogalmazás nagyon tetszik ! :)))

    "...Ez az 500 MHz-es Intel előny nagyon jól hangzik, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy manapság már nem minden a frekvencia, hiszen sok esetben az alacsonyabb frekvenciájú AMD processzorok képesek lealázni a frekvenciabajnok Intel chipeket. A tények pedig, mint tudjuk, nagyon makacs dolgok..."