JohnnyCage

Közeleg az Athlon MP legújabb változatának kiadása

Az AMD Athlon MP processzora jelenleg 1,2 GHz-es órajellel kerül forgalomba. A hírek szerint azonban már csak napok kérdése lehet, hogy az új, 1,4 GHz-es változat megjelenjen a piacon.

Az Advanced Micro Devices (AMD) Athlon MP processzora elsősorban a szerverekbe és munkaállomásokba készül. Az egy- és kétprocesszoros rendszerek építését célzó processzor az asztali gépekbe szánt AMD Athlon módosított változata. Az Athlon MP legnagyobb órajele ezidáig 1,2 GHz volt, miközben az AMD asztali chipjeiből jelenleg az 1,4 GHz-es a legfürgébb. A gyártó korábbi tervei szerint az új, 1,4 GHz-es Athlon MP valamikor a szeptember folyamán jelenik meg, és több jel is arra mutat, hogy a kiadásig már valóban mindössze napok vannak hátra.

A munkaállomások forgalmazásával foglalkozó brit Transtec már a megjelenés óta árul AMD Athlon MP-alapú számítógépeket. A társaság weboldalán azonban már az új, 1,4 GHz-es Athlon MP-re épülő rendszerek is megrendelhetők. Az egyprocesszoros, 1,2 GHz-es Athlon MP munkaállomást 2677 dollárért árulja a Transtec, de a rendszer immár két darab 1,4 GHz-es processzorral is megrendelhető 450 dollár felárért. Mindebben elvileg semmi meglepő nem lenne, de a társaság a weboldal szerint már most, azonnali szállítással kínálja az 1,4 GHz-es rendszereket, az új processzor hivatalos megjelenése előtt. Egy másik brit gyártó, a Digital Networks UK szintén kínál 1,4 GHz-es Athlon MP chipekre épülő munkaállomást. A társaság a szállítási időt néhány napra becsüli.


Az AMD Athlon MP processzorai az Intel (Pentium 4-alapú) Xeon chipjeinek állít közvetlen konkurenciát. Bár az Intel Xeonok magasabb órajellel rendelkeznek, az Athlon MP megoldások lépést tudnak tartani velük. Korábbi, független tesztek eredménye szerint az 1,2 GHz-es Athlon MP hozzávetőlegesen az 1,7 GHz-es Intel Xeon teljesítményére képes.

Mivel az AMD még csak a közelmúltban tört be a munkaállomások és szerverek piacára, az Athlon MP rendszerek egyelőre nem túlzottan elterjedtek. Az olcsó, ugyanakkor megbízható és nagyteljesítményű megoldás mögött azonban egyre több nagy név sorakozik fel. A napokban látott napvilágot a hír, miszerint a Tyan mellett immár a Gigabyte is kínál duálprocesszoros Athlon MP alaplapot. A Gigabyte megoldása várhatóan hamarosan megjelenik a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #10
    "Nem anyázom az AMD-t Se az INTEL -t csak a XEON nagyságrendekkel izmosabb architechtúra mint az Athlon MP !"

    Vagy mégsem?
  • Zoi #9
    Izmosabb???
    Nezz meg egy-ket tesztet is elotte!
  • shabba #6
    Szerintem az Ace's Hardware tesztre gondoltál.
    http://www.aceshardware.com/Spades/read_news.php?post_id=55000335&keyword_highlight=mp

    Ami elszomorító ebben a tesztben az hogy a dual xeon csak 17%-al gyorsabb a dual PIII 1Ghz-nél pl. Maya-ban, de másban sem jobb a helyzet. Az MP pedig utoléri vagy beelőz.

    Az is szolíd hogy a 4-es mayaban csináltak jobb SSEII és SSE optimalizációt, ami 42%-al emelt a dual 1.7Ghz Xeon teljesítményén, meg persze 33%-ot az 1.2-es MP-jén, és így most pont azonos lett a benchmark eredményük.

    Valamit lépnie kellene már az Intelnek, mert ez elég szegényes egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező cégtől.
  • Null Pointer #3
    Te biztos egy lama vagy