JohnnyCage

Az alaplapgyártók várják az új Athlon XP megjelenését

A tajvani alaplapgyártók várják az AMD Palomino kódnevű, új Athlon XP processzorának megjelenését, amelyre a tervek szerint valamikor október első felében kerül sor.

A megnövelt órajel, és lecsökkentett áramfogyasztás mellett az új Palomino magos AMD Athlon XP processzor visszafelé kompatibilis marad a jelenlegi Athlon Thunderbird és Duron Socket A foglalatba illeszkedő CPU-kkal, illetve a hozzájuk készített alaplapokkal. Az előző változatokkal való kompatibilitás megőrzése jelentős költségektől kíméli meg az alaplapgyártókat, mivel a korábban kifejlesztett alaplapjaikon tulajdonképpen csak a BIOS programot kell frissíteni az új CPU fogadásához.

A tajvani chipsetgyártók várhatóan szintén profitálni fognak az új processzor megjelenéséből. A VIA Technology új KT266A chipkészletének eladásai várhatóan jelentősen fellendülnek az Athlon XP megjelenését követően, és a SiS, valamint az ALi chipsetgyártók is hasonló keresletnövekedésre számíthatnak Socket A chipkészleteik iránt. A Microsoft új Windows XP operációs rendszerének október 25-ei megjelenését követően a legtöbb PC ipari társaság jelentős fellendülésre számít, amelyből az AMD mellett a tajvani chipset- és alaplapgyártók is ki szeretnék venni a részüket.

Az AMD-vel ellenben a konkurens Intel drasztikus módosításokat hajtott végre Pentium 4 vonalán, ami miatt az alaplapgyártók kénytelenek voltak teljesen új alaplapokat kifejleszteni. Mindez komoly költségeket jelentett a cégek számára. Az új Athlon XP processzor fogadásához azonban a BIOS frissítéstől eltekintve semmit nem kell változtatni a jólbevált alaplapokon. Az Athlon Socket A platformjához ráadásul jóval szélesebb a chipsetkínálat, mint a Pentium 4-hez, így az alaplapgyártók nagyobb szabadságot kaptak a profit maximalizálásához.

Az új XP név mellett az AMD bevezeti a modellszámot is, amely különbözni fog az órajeltől. Az új Athlon XP modellek a következő változatokban jelennek meg októberben:

Athlon XP CPU órajel (MHz) AMD modellszám
13331500+
14001600+
14671700+
15001800+
16001900+

A modellszám azt mutatja, az adott processzor milyen órajelű Pentium 4 CPU teljesítményére képes a gyártó AMD szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #16
    habla: Ugyanugy mint anno a modelszámos cyrixok. A biosban ugyanugy állitod mint eddig, az már más kérdés hogy az alaplap egyel nagyobb modelszámot ir ki.
  • narumon #14
    kt7A vagy csak sima KT7? Ha az előbbi akkor 100% ha az utóbbi akkor csak butitással.
  • Laalee #13
    ez most fog menni sima socketa ban vagy ehhez uj lap kell? na inkabb ugy kerdem a kt7a lapommal megy majd?:)
  • Joe #11
    A boot során jelenleg még a valódi MHz értéket írja ki a bios, de az AMD kérésére már dolgoznak rajta a programozók...
  • narumon #10
    "Minden bootnál látni fogod."

    Hát amilyen sűrűn én bootolok az nem lesz sűrűn. Meghát nem szoktam meresztett szemmel lesni a képernyőt a boot alatt.
  • narumon #7
    Engem nem zavar az elnevezés, tök minegy milyen néven ketyeg a gépemben az AMD ha jól ketyeg. Végülis úgysem látom a feliratot rajta...
  • Zoi #6
    Sajnos igazad van... :(
  • Zoi #2
    Tevedsz :)! mar olcsobak, mint a P4-es alplapok! hiszen a PR jeloles :( is P4-hez van hasonlitva, igy az alaplapok arat is ahhoz hasonlitsuk!