Berta Sándor

Tovább csökkent a nők aránya az európai IT-iparban

A technológiai iparágakban betöltött pozíciók alig ötödét tölti be női alkalmazott.

A McKinsey gazdasági tanácsadó cég a legújabb elemzése szerint a nők aránya az európai technológiai állásokban jelenleg mindössze 22 százalék és csökken. Amennyiben az évek óta tartó visszaesést meg lehetne állítani, enyhülne a szakemberhiány és ezzel párhuzamosan növekedne az érintett államokban a GDP. Az Európai Unión belül már most is csak valamivel több mint minden ötödik technológiai vállalatnál betöltött munkahelyen vannak nők. Ez az arány ráadásul a következő esztendőkben tovább mérséklődhet.

Az okok között szerepel, hogy a műszaki szakmákban folyamatosan egyre kisebb a női diplomások aránya. A matematika, az informatika, a természettudományok és a technológia (STEM) területén a női és férfi egyetemi felvételizők száma egyaránt jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a foglalkoztatási kilátások nagyon jók. "A nemek közötti sokszínűség hiánya az európai technológiai színtéren jelentős hátrányt jelent a munkavállalók, az innováció és az európai társadalom egésze számára" - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Sven Blumberg. A McKinsey kiemelte, hogy nagy gazdasági potenciál rejlik abban, ha 2027-re az Európai Unió tagállamaiban a kétszeresére, vagyis 45 százalékra emelkedik a nők aránya a technológiai szakmákban, például a termékfejlesztésben, az adatelemzésben vagy a programozásban. Ebben az esetben ugyanis a bruttó hazai termék 260-600 milliárd euróval nőhetne.

Melanie Krawina, a McKinsey tanácsadója és a tanulmány társszerzője kijelentette: "Azok a vállalatok, ahol több nő dolgozik a technológiai területen, pénzügyileg sikeresebbek, innovatívabbak és fenntarthatóbban működnek. Az emberek jobban érzik magukat a sokszínű csapatokban. Az általános és középfokú oktatás során nincs bizonyíték arra, hogy a fiúk jobbak lennének matematikából vagy informatikából, mint női osztálytársaik. Mégis ritkán érdeklődnek a STEM-szakmák iránt az iskola után." Az elemzés szerint a németországi műszaki szakokon alapdiplomát szerzett nők aránya 22 százalék, ami tíz százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. Krawina szerint a lányok a fiúknál kisebb valószínűséggel kapnak megfelelő készségeket a technológiai és természettudományos iparágakhoz, és hiányoznak a női példaképek, valamint a szülők és a tanárok támogatása. "Még mindig sztereotípiákkal és kulturális előítéletekkel dolgozunk" - tette hozzá Henning Soller, a McKinsey partnere.


A McKinsey tanulmánya, amely az európai uniós tagországok iskolai és egyetemi oktatására vonatkozó adatokon, valamint az Eightfold.AI platform kiterjedt adathalmazán alapul, négy cselekvési területet határozott meg az egyensúlyhiány csökkentésére. Szükséges a példaképek kialakítása, rugalmas munkamodellek és gyermekgondozási lehetőségek megteremtése annak érdekében, hogy több nőnek legyen vonzó a terület és a nőket erősebben a vállalatokhoz kössék. Jelenleg a nők sokkal gyakrabban fordítanak hátat a technológiai iparnak, mint a férfiak. Ezért az anyag szerzői azt javasolták, hogy a női tehetségek megtartását vezessék be a vezetők értékelésénél kulcsfontosságú teljesítménymutatóként. "Amennyiben a vezetőknek az új pozíciók betöltésekor meg kell magyarázniuk, hogy miért nem képes egy nő elvégezni a munkát, akkor új kiindulási alapra kerülhetünk" - mondta Soller.

Egy másik intézkedés lehet a nők toborzása a kapcsolódó tehetségbázisokból, a technológiai pozíciókhoz való képzésük és technológiai készségeik fejlesztése. Emellett tenni kell azért is, hogy kevesebb nő hagyja abba a STEM-tanulmányokat. Ez több és jobb szakmai gyakorlat, valamint a nők mentorálása és felkészítése révén valósulhatna meg. Vagy azáltal, hogy aktívan toboroznak nőket, hogy vezetői pozíciókban dolgozzanak innovatív projektekben.

Karla Schönicke néhány évvel ezelőtt megalapította az egész Európára kiterjedő hálózatot, amely ma már több mint 300 női technológiai igazgatót (CTO) tömörít. "Minden nő, akit beveszek a hálózatba, teljesen meglepődik, hogy ennyi más női CTO-t talál. Ők maguk általában csak egy személyt vagy senkit sem ismernek, és félig idegennek érzik magukat. A rendszeres virtuális találkozók fő célja a tapasztalatcsere. Ugyanakkor a láthatóságról is szó van. A hálózatban mindenki tudja, hogy vastag bőr kell ahhoz, hogy nőként a technológiai iparban a mindennapi diszkrimináció ellenére is ottmaradjon és felemelkedjen. A beszélgetések sok konkrét vezetői kérdésről is szólnak" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #23
    "Sunnyogás, mert nem akarlak mindenáron meggyőzni?"
    Sunnyogás mert az álláspontod érvekkel történő megvédése helyett mellébeszélsz.

    "hogy az anyagi világon túl van más is,"
    Jah, akkor mond azt hogy racionális/logikus érvid nincsenek az álláspontod mellet, csak a szubjektív logikátlan a hited.
    Ez a helyzet a 'női karrier' kérdésben is?

    Nincs Tetsuo válasz, a saját mega által használt fogalmakat sem tudja/meri tisztázni:
    "Definiáld a nemes/előkelő gyakorlati kritériumát. "

    Tetsuo nem tudja gyakorlati szinten konkretizálni az eklépzelését:
    "Konkrétan mit mondasz, mit kell kigyomlálni, mit jelent ez a gyakorlatban egy nő számára?"

    Tetsuo nem tudja feloldani az általa használt 'sok' kifejezés és az objektív tény adatok közti ellentmondást:
    Tehát akkor álltásod hogy sok van(nálunk 10%), míg Európában mindenhol máshol több. Nem gondolod hogy amit te soknak minősítesz az objektíven a kevés?

    Talán ennyiből is látszik hogy mekkora kamu vagy, és ez minden topikban ugyanúgy megy. Csak kinyilatkoztatod a rasszista, antiszemita, himsoviniszta, konzervatív világnézeted, után elkullogsz.
  • Tetsuo #22
    Sunnyogás, mert nem akarlak mindenáron meggyőzni? Lehetőséget adtam neked kikeveredni a sz@rodból, nem élsz vele - a te dolgod.
    Vádaskodó, beképzelt, tudálékos agyamenteknek bizonyára újdonság: a komolyabb témákat egy-egy hozzászólásban nem lehet kifejteni, azok megvitatásához illik megismerni az álláspontokat többnyire könyveket elolvasva.

    Elvárod, hogy valaki bizonyítsa be neked egy hozzászólásban, hogy Isten létezik, hogy az anyagi világon túl van más is, hogy bizonyos létszemléletek érvényesebbek a többinél stb. mindezt néhány sorban, igen-nem logikával. Mivel nem kapod meg, még inkább igazolva van számodra a nyomorult kis világod valósága és még inkább beleragadsz a létörvénybe.
    A primitív bizonyításkényszered persze a ballibsi lózungokra már nem terjed ki, hiszen akkor borulna a bili.


    Archaikus-hagyomány-alapú szemlélet az apa férfi, az anya nő, együtt egy pár, gyermekekkel pedig kiteljesedik a család, annak harmonikus egysége, ami megszentelve nyeri el méltóságát, Isten pecsétjét - áldását.
    Sajnos egyre kevesebb az úgynevezett ideális család, hiszen az ellenerő (Sátán) gőzerővel rombol mindent, ami isteni. A modern világ, a modern társadalom nagyon komolyan befolyása alatt áll. A családi harmónia ellen nyíltan dolgozik az úgynevezett feminizmus, a pornóipar, az LMBTQ-lobbi és megannyi más.
    A normális lét alapvetése hogy valaki férfi vagy nő, és nem ezek keveréke vagy valami harmadik. A különböző nemeknek különböző szerepei, sőt feladatai vannak - amik egymást kiegészítik.
    Első körben ezt kellene megérteni, aztán léphetünk át a következőkre.
    Természetesen nem az én hozzászólásomból, hanem többek között az archaikus irodalomból, a metafizikai hagyományok maradványaiból kell etéren is tájékozódni.
  • defiant9 #21
    Amint a lózung-ok konkretizálása lett volna a kérdés, Tetsuo ismét csak elsunnyogott érvelés helyett.
    Nincs új a nap alatt, nem tudsz a kinyilatkoztatásokon túllépni, ez jól mutatja hogy milyen gyengék az álltásaid, szinte azonnal összeomlik az elméleted ahogy megkapirgáljuk az alapját(lényegében nincs logikus alapja csak egy wishful thinking légvár).
  • Tetsuo #20
    Ilyen szűk látókörrel persze, hogy nem érted a jobboldalt. (Nem, nem a nácizmus a jobboldal.) Minimum feltétel, hogy elolvasod Julius Evola: Lázadás a modern világ ellen című könyvét.
    Egy párt, ha antifeminizmussal akar korteskedni, nem egy nőt helyez a köztársasági elnöki székbe - szerintem. Az igaz, hogy szavakban nem teljesen, de tettekben kiemelten liberális a Fidesz-kormányzat.
  • defiant9 #19
    "Csak nemes emberek, előkelő férfiak lennének odaillőek."
    Definiáld a nemes/előkelő gyakorlati kritériumát. Mi biztosítja hogy egy közemberként született tehetséges, egyetemet végzett, tanult embernek nincsenek jobb vezetői képességei mint az előkelőségeknek? Elvi szinten miért ad jobb eredményt ha egy szűk arisztokrácia közül keressük a feladatra alkalmas személyt?

    Várom a kérdésre a választ:
    hogy a korszellemből első körben ki kellene gyomlálni mindazt, ami a karrierista szemlélethez vezetett
    Konkrétan mit mondasz, mit kell kigyomlálni, mit jelent ez a gyakorlatban egy nő számára?

    Az üres lózung puffogtatásod továbbra sem érdekel, abból már volt elég, most azokat kellene kibontani hogy van-e mögöttük tartalom is, de legfőképp hogy le tudod-e vezetni hogy miért is jobb a te elképzelésed. Egyenlőre ezzel 0 szinten vagy, szokásodhoz híven csak kinyilatkoztatni tudsz, indokolni már nem.

    "Nemcsak sok nő van a pártban, hanem komoly pozíciókba nőket delegáltak/választottak."
    Tehát akkor álltásod hogy sok van(nálunk 10%), míg Európában mindenhol máshol több. Nem gondolod hogy amit te soknak minősítesz az objektíven a kevés? Persze ahhoz képest hogy 0-át tartasz kívánatosnak ahhoz képest nyilván ez is sok, csak akkor azt tedd hozzá hogy 'bármennyi sok', mert így hamis az állításod.
  • Tetsuo #18
    Definiáljam? Nőknek normális esetben nincs helye a politikában, de proliknak, egyszerű polgároknak sem. Csak nemes emberek, előkelő férfiak lennének odaillőek.
    Ez egy elmúlt, ideális illetve közel ideális helyzet volt, a mainál messzemenően jobb. A mából kiindulva nem lehet ide visszatérni. Nem látok lehetőséget, esélyt arra, hogy visszalépjünk a jobb világba. Nem csak ezen a partikuláris területen, hanem semmilyen téren. Társadalmaink, globális civilizációnk az összeomlás felé tart, visszafordítani nem lehet, de az egyre kevesebb normális ember idealista célja ez kell, hogy legyen. Elsősorban szellemi, illetve belső síkon lehetséges a felemelés, vagyis egyénileg. Erre kell törekednünk.
  • defiant9 #17
    Definiáld akkor hogy mi az szám amit a nők aránya kapcsán te soknak/elfogadhatónak minősítesz.


    "Tehát nem azt mondom, hogy nőknek vissza a fakanálhoz, hanem azt, hogy a korszellemből első körben ki kellene gyomlálni mindazt"
    Konkrétan mit mondasz, mit kell kigyomlálni, mit jelent ez a gyakorlatban egy nő számára? Járhat egy egyetemre, építhet-e utána karriert avagy inkább 3 minimum kisiskolás gyerek után kezdjen el ilyenben gondolkozni? (azt tudjuk hogy semmitmondó lózung puffogtatásban mindig is erős voltál, csak a konkrétumok amikkel hadilábon állsz)

    "Ha a múlt századelőn nem kezelték volna másként a nőket"
    Ez így van, előre engedték őket a gyerekekkel egyetemben, ezért volt hamis kvp konteós koncepciója hogy a a gonosz hímtőkések elsőosztálya ami meghatározó volt.
  • Tetsuo #16
    A köztársasági elnökről, az igazságügyi miniszterről és a sok stb-ről hallottál?
    A személyes véleményem az, hogy a női és férfi szerep teljesen más, nem jó keverni a kettőt egy személyben. A kettő egymást egészíti ki, egy egységet alkotnak ideális esetben. Ezenfelül nem csak nemek, hanem kor, származás és egyebek alapján is kell tagozódnia társadalmunknak.
    Na, ezt a Fidesz egyáltalán nem képviseli.
    A mai elcs*szett, modern világunkban már összekeveredtek a szerepek, emberek sokasága vesztette el identitását, csak bolyong a létben. Tehát nem azt mondom, hogy nőknek vissza a fakanálhoz, hanem azt, hogy a korszellemből első körben ki kellene gyomlálni mindazt, ami a karrierista szemlélethez vezetett, a hamis feminista lózungokat.

    Ha a múlt századelőn nem kezelték volna másként a nőket, akkor a Titanic-tragédiában elhúnytak aránya fordított lenne, hiszen a férfiak fizikai képességük miatt előbb elérik a mentőcsónakhelyeket...

  • defiant9 #15
    "amíg a munkavállaló azzal van elfoglalva"
    Az a gond hogy magadból indulsz ki aki csőlátással csak egy dologra tud figyelni. Az IT versenyszektor részében azonban tipikusan olyan emberek dolgoznak akik képesek a munkaerőpiac több aspektusát egyszere is megérteni.
    A banális kólás analógiád is hibás.(főleg mert több ország is van ahol a helyi márkák pl. a coca/pepsi előtt vannak). Ebben nincs semmi tudatos tervezés, szimplán az időrendiség miatt nőttek globálisan a legnagyobbra, és a piacvezetőt azért nehéz kibillenteni mert érdemben senki nem tud sokkal jobb kólát gyártani. Pepsi szokott egyébként ilyen felméréseket hozni hogy a vakteszten ők a jobbak, de mégis az emberek lényegében elégedett a coca-cola -val is, így állításoddal ellentétben egyáltalán nem töprengenek hogy melyiket vegyiék le a polcról, azt veszik le amit megszoktak.
  • defiant9 #14
    Ez most szarkazmus akart lenni?
    (max. annak jó)