Berta Sándor

A munkaerőhiány is lassítja a számítógépek gyártását

Az érintett gyártóknak nem csupán az akadozó alkatrészellátással kell megküzdeniük.

A DigiTimes tajvani hírportál arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekedett keresletet a PC- és a notebookgyártók nem csupán az esetleges alkatrészhiányok miatt tudják nehezen teljesíteni, hanem azért is, mert rengeteg képzett szakember hiányzik a gyártási folyamatból. Az érintett cégek ezért magasabb fizetésekkel és különböző jutalomcsomagokkal próbálnak új munkatársakat a csapatukhoz csábítani, azonban ezek a konstrukciók sem jelentenek feltétlenül megoldást a problémára.

Mint kiderült, a Wistron például - amely a piacvezető gyártók megrendeléseire készít különböző termékeket - átszámítva közel 7000 eurós belépési bónuszt fizet az egy hónapon belül munkába álló új dolgozóknak. A Compalnál, amely a Foxconn, az Inventec, a Quanta és Wistron mellett szintén a nagy megbízásos gyártók közé tartozik, szintén magasabb bért kínál a csapatához csatlakozóknak. A Quanta pedig a tavalyi esztendő utolsó negyedévében megemelte minden alkalmazott fizetését azért, hogy így kösse őket a társasághoz. Az érintett vállalatok ezen intézkedések ellenére egyre nehezebben tudnak képzett munkaerőt szerezni.

A DigiTimes rámutatott, hogy a probléma ráadásul a chipgyártókat, így a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) konszernt és a MediaTeket is sújtja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!