Berta Sándor

Már 26 unikornis startup van Francia­országban

Az egy milliárd dollár feletti értékű tech-cégeket nevezik így. Az ország négy év alatt túlszárnyalta a korábbi célkitűzéseket.

Emmanuel Macron elnök már 2017 júliusában jelezte, hogy startup-fellegvárrá tenné Franciaországot. Nos, a törekvéseket siker koronázta, hiszen most ismertté vált, hogy az európai uniós tagállam immár 26 unikornissal, vagyis több mint egymilliárd dollárt érő startuppal rendelkezik. A 26. ilyen vállalkozás a Spendesk nevű pénzügyi technológiai cég.

A Spendesk 2016 óta van jelen a piacon és az 50 és 1000 személyt foglalkoztató társaságoknak kínál olyan szoftvert, amelynek a segítségével minden kiadás összegyűjthető és nyomon követhető. A program jelentős mértékben leegyszerűsíti és automatizálja a különböző adatgyűjtő folyamatokat, s elsősorban a könyvelésben segít időt és költséget megtakarítani. A vállalatnak immár 400 munkatársa van, az év végéig további 300 új munkavállalót vesz fel.

Rodolphe Ardant, a startup társalapítója és ügyvezetője kijelentette, hogy a versenytársaik olyan vállalkozások, amelyek szeretnék megőrizni a hagyományos és nagyon bürokratikus könyvelési eljárásokat annak ellenére is, hogy a digitalizálás előnyei kézzelfoghatók. A menedzser egyébként abban látja a megoldás előnyeit, hogy az a teljes kiadási palettát lefedi. Az alkalmazást mintegy 60 000 ügyfél használja, a legnagyobb potenciális piacnak Németország számít, míg a megrendelők között van a Flixbus és a Stihl.

A francia cégek tavaly közel 12 milliárd eurót szereztek a befektetőktől, az összeg több mint a kétszerese volt a 2020-asnak. Macron úgy vélte, hogy a francia startupok megváltoztatják a francia emberek életét, több százezer új munkahelyet teremtenek országszerte és biztosítják a francia függetlenséget.

Ardant szerint a társaságok rendkívüli módon profitáltak Macron programjából. Az alapító rámutatott, hogy a siker titka az, hogy a francia politika a digitális gazdaságot konkrét intézkedésekkel támogatja. Az utóbbiak között vannak a dolgozók számára elérhető részvényopciók és a bürokráciát lebontó szabályozás, amelyeknek célja, hogy minél több szakembert csábítsanak az országba. A Spendesknél például 40 nemzet állampolgárai dolgoznak. Ráadásul a minisztériumokban közvetlen kapcsolattartók vannak, amely nagyon nagy segítséget jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!