Berta Sándor

A rézből is hiány lesz

Az ipar és a gyártók újabb problémával kénytelenek szembenézni. A megújuló erőművekhez és az elektromos autókhoz sokkal több kell belőle, mint hagyományos társaikhoz.

A párizsi éghajlat-változási megállapodás nyomán 195 ország és az Európai Unió is megszavazta az ember okozta globális felmelegedés csökkentését. Az elektromos járművek, az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok, valamint a nap- és szélenergia építése és használata segít ezen célok elérésében, a klímaváltozás késleltetésében. Az S&P Global amerikai pénzügyi szolgáltató csoport kiadott jelentése alapján rézre szükség van mindezen megújuló energiákhoz, de túl kevés a réz ahhoz, hogy az ember okozta klímaváltozást 2050-re nullára korlátozni lehessen.

A réz iránti növekvő kereslet oka az éghajlatbarát technológiákban rejlik. Az S&P Global a The Future of Copper: Will the Looming Supply Gap Short-circuit the Energy Transition? című anyagában kiemelte, hogy a napenergia kétszer, a tengeri szélenergia pedig ötször több rezet igényel egy megawatt beépített kapacitásonként, mint a földgázzal vagy szénnel termelt villamos energia. A rezet jó elektromos vezetőképesség és alacsony reakcióképesség jellemzi, ezért kábelekben, tranzisztorokban és inverterekben használják. Ezáltal a réz iránti kereslet a megújuló energiák szállítására szolgáló infrastruktúra biztosításában is növekszik. Az elektromos járművek gyártóinak pedig 2,5-szer több rézre van szükségük egy elektromos autó megépítéséhez, mint egy belsőégésű motoréhoz.

A pénzügyi szolgáltató cég előrejelzése szerint a globális rézkereslet 2035-re várhatóan csaknem a kétszeresére nő és éves szinten 50 millió tonnára emelkedik. A réz iránti kereslet várhatóan a 2030-as években tetőzik, ezt követően pedig gyengülni fog. Ennek ellenére 2050-ig több mint 53 millió tonna rézre lesz szükség. Ez több lenne, mint az 1900 és 2021 között világszerte felhasznált összes réz. "Egyszerűen feltételezték, hogy a réz és más ásványi anyagok rendelkezésre állnak majd. A réz a villamosítás fémje és a villamosítás az energetikai átmenet alapvető része" - nyilatkozta Daniel Yergin, az S&P Global alelnöke a CNBC-nek.


Az ellátási hiány mértékére két különböző becslést készítettek. A nehezebb forgatókönyv szerint a termelés nagyjából változatlanul folytatódik, ami 2035-re közel 10 millió tonnás éves ellátási hiányt fog eredményezni. Az optimistább, nagy ambíciójú forgatókönyv előrejelzése azonban nem sokkal jobb. Még ha a bányák kihasználtságát növelik is és a réz újrahasznosítását tovább ösztönzik, a piac a 2030-as években még mindig hiányt mutat majd. Egy új rézbánya építése sem jelentene gyors megoldást, mivel a Nemzetközi Energiaügynökség szerint átlagosan legalább egy évtizedbe telik egy ilyen bánya termelésének felfuttatása. Az Amerikai Egyesült Államok réztermelése az elmúlt negyedszázadban a felére esett vissza.

A jövőbeli rézhiány minimalizálása érdekében a jelentés szerzői azt javasolják, hogy a tiszta réz kitermelésére és finomítására jobb technológiákra van szükség, az újrahasznosításnak hatékonyabbnak kell lennie, és világosabb, stabilabb és kiszámíthatóbb politikára van szükség az engedélyezési határidők és a beruházások tekintetében. Nem szabad megfeledkeznünk egyéb anyagokról sem, amelyek fontosak az éghajlati célok megvalósítása szempontjából. Az EU és az USA már most is ezt tartja szem előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!