Berta Sándor

Veszélyes kártyavárat jelentenek a kriptovaluták

Értékük heves fluktuációja miatt teljesen alkalmatlanok a pénz szerepének betöltésére. Nem ismétlődhet meg a Vadnyugat és a 2008-as pénzügyi válság.

Fabio Panetta, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja a Columbia Egyetemen mondott beszédet, amelyben rámutatott a kripto-finanszírozás átláthatóságának a hiányára és az azzal összefüggő pénzügyi stabilitási kockázatokra. A szakember a kripto-vagyontárgyakat "spekulatív vagyonértékeknek" nevezte, amelyek "a társadalomnak nagy károkat okozhatnak" és ezért gyorsabb és szigorúbb szabályozást sürgetett. Panetta a kripto-finanszírozással kapcsolatos tevékenységeket a 19. századi Vadnyugathoz hasonlította és azokat az "állami ellenőrzésen túli digitális aranyláznak" minősítette. Szerinte az, hogy a bitcoin megbízható pénz legyen, egyelőre csak álom.

"A kriptovaluták átutalása órákat vehet igénybe. Az árak vadul fluktuálnak. Az anonimnak szánt tranzakciók megváltoztathatatlan nyomot hagynak. A kriptotulajdonosok nagy többsége közvetítőre támaszkodik, annak ellenére, hogy a decentralizált pénzügyi szférában hisz. El Salvadorban - amely az első ország, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint - a fizetések hagyományos, központilag kezelt pénztárcán keresztül történnek. A kriptoeszközök instabilitást és bizonytalanságot idéznek elő, pontosan az ellenkezőjét annak, amit ígértek. "

Az EKB igazgatósági tagja attól tart leginkább, hogy egy kripto-lufi a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetheti. A kripto-piac most nagyobb, mint a másodlagos jelzálogpiac, amely a nagy pénzügyi válságot kiváltotta és hasonlóan felívelő a dinamikája. Persze az amerikai másodlagos jelzálogpiaci krízissel ellentétben a hagyományos bankok és nyugdíjalapok nem függenek a kriptovaluta-befektetésektől. "Az emelkedő árakat a közösségi médiában megjelenő hírek és befektetési tanácsok táplálják, amelyek kiemelik a múltbeli áremelkedéseket és olyan jellemzőket, mint például a mesterséges szűkösség, hogy gerjesszék a kimaradástól való félelmet. Ennek eredményeként sokan fektetnek be anélkül, hogy megértenék, mit vásárolnak."

Panetta szerint a kockázatok korlátozott megértése, a kapzsiság és a törvényhozók felé végzett intenzív lobbimunka az egekbe emeli a kockázatokat és lassítja a szabályozást. A piramisjátékokhoz hasonlóan ez a dinamika csak addig folytatódhat, amíg a befektetők egyre nagyobb száma véli úgy, hogy az árak tovább fognak emelkedni. Amint a lelkesedés eltűnik, a buborék kipukkan. A döntéshozók nem követhetik el ugyanazt a hibát, mint a pénzügyi válság idején és nem várhatnak arra, hogy mikor durran ki a lufi. Nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy csak akkor ismerjék fel, hogy mennyire állandósult a kripto-kockázat a pénzügyi rendszer számára.

Kiemeli, hogy a kriptovaluták értéke egyszerűen túlságosan ingatag ahhoz, hogy a pénz három funkcióját betöltsék: a csereeszközt, az értéktárolót és az elszámolási egységet. Egyetlen helyen szorította ki a hagyományos valutákat, a bűnözői és terrorista tevékenységeknél. A zsarolóvírus-támadók általában kriptofizetést követelnek és ezek a pénzek adóelkerülésre vagy szankciók megkerülésére is felhasználhatók. Például Észak-Korea az elmúlt néhány évben aktívan próbált kriptovaluta-szakértőket toborozni, és Oroszországban az elmúlt hetekben szintén megnőtt a használati volumen.

Mindazonáltal elismeri, hogy a társadalomnak szüksége van digitális eszközökre, és ha a hivatalos szektor – központi bankok és az egyéb szereplők – nem elégíti ki ezt az igényt, akkor mások lépnek közbe. Fel kell gyorsítani a nagykereskedelmi pénzügyi infrastruktúra fejlesztését, gyors lakossági fizetési rendszereket kell létrehozni és fel kell készülni a jegybanki digitális valuták kibocsátására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #22
    Évi több milliárd dollárért biztos senki nem fog bányászni.
    Hogyan is viszi le a Bitcoin árát az, hogy egyre kevesebb jön létre? Ezt még kifejthetnéd! :D
  • 0Fritz #21
    A tranzakciós díjért nem lesz érdemes foglalkozni vele, mert nem lesz benne annyi, mint a bányászatban. Az értéke emiatt drasztikusan csökkenni fog.
    Elejétől fogva le vannak fektetve ennek a piramisjátéknak a szabályai, nem bonyolultak.
  • uwu2020 #20
    OMG, egyáltalán nem a pénz helyettesítésére valók. Nem szerencsés így indítani. És a folytatást is inkább hagyjuk. Ennyi ökörséget biztos nehéz volt összehorfani, legalább eltalált volna valamit ennyi kijelentéssel... Fabio Panetta tanulhatna bfögés előtt. Tényleg ilyen emberek irányítanak? Nem csoda hogy itt tartunk. Ne értsetek félre, egyáltalán nem vagyok kripto fun, nem azért írom, de ennél még én is többet tudok.

    Amúgy meg találtam egy hibát a cikkben: a szerző szakembernek nevezi ezt a szerencsétlent.
  • DRFlame #19
    Az is spekuláció, nem befektetés. Lehet vele pénzt keresni, a bitcoinnal és a tippmixszel is lehet. De ez attól is függ ki mit hív befektetésnek.
  • Palinko #18
    Kár hogy 10 év alatt nem sikerült a stablecoinokig eljutni, de majd lehet hogy a következő 10 évben megleled. Aztán a rákövetkező 10 évben arra is rájössz hogy az internet betiltásával együtt lehetne a cryptokat betiltani és még akkor sem teljesen biztosan működne mert egy elég kreatív közösség szóval jobb ha elveszel az emberektől minden elektromos eszközt. Nagy 90% hátrány hogy nem bírtál játszani az amúgy is egyre silányabb játékokkal mert kellett volna újítani grafikus kártyát de túl drága volt? Ott ért ez a nagy trauma? Jó hogy sikerült ezt ráprojektálni a többi emberre is akiket teljesen nem érdekel a PC gaming. Nyilván nem a covid meg a háború teszi tönkre a gazdaságokat, hanem a crypto Környezetet félted? Miért nem a Youtubeot szeretnéd betiltani ami több áramot fogyaszt mint a bányászat mégis soha senki nem foglalkozik vele, mert hát múltkor is olyan cuki volt a macskás videó.

    Az átlag embernek semmilyen viszonya nincs a cryptoval és semmilyen hátrányát nem tapasztalta, meg lehet nyugodni.
  • Sydra #17
    Rossz lehet irigységben leélni az életed. Sajnállak.
    (Mert ugye mi másért akarnál betiltani valamit, ami szerinted nem működik és nem is használod.)
  • Palinko #16
    "Devizába senki nem fektet"

    Igen a Forex traderek pedig egy régi indián törzs neve
  • Palinko #15
    Ritka őszinte komment a nyugdíjrendszerről! Végre valaki kimondja!
  • Relixo #14
    "Értékük heves fluktuációja miatt teljesen alkalmatlanok a pénz szerepének betöltésére."
    Jól van Emese köszönjük.... 10 éve ezt ugatom már és most jöttek rá?! Akkor még tíz év és betiltják az egészet végre, mert ezt is mondom már régóta. Majd csak rájönnek a nagy "művelt" emberek hogy 10% előny és 90% hátránya van ennek az egész kripto sz@rnak az emberiség számára. A nyerészkedő véglény bányászokat nem számolom mert nekik biztos jó,hogy nulla munkával pénzt keresnek a baromságon csak kár,hogy közbe a gazdaságtól kezdve a környezeten át az emberekig mindent tönkre tesznek vele ugye.
    Szóval aki védi a kripto hányást az gyanítom nyerészkedő vagy bányász mert normális ember csak a hátrányait tapasztalja,látja évtizedek óta. (had ne soroljam)
  • militavia #13
    Az, ami 5-50 órás időtartamba nem tartja az értékét...?
    Abba fektetsz hosszútávon?
    Az igen...
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.04.27. 11:56:12